Ovim esejom započinjemo jedno dugo putovanje koje će nam pomoći da iz dobijenih informacija preventivno i korektivno delujemo na naše telo, očuvamo i poboljšamo naše zdravlje i izbegnemo dugotrajna stajanja pred ogledalom govoreći sebi čuvenu rečenicu: ,,Joj, kako sam debeo/la“.
Današnje druženje, kao i u prethodnim tekstovima, započinjemo statističkim podacima koji će dati uvid u problematiku gojaznosti, kako u Srbiji tako i u svetu. Ovo druženje se neće moći opisati samo u jednom tekstu, jer je problematika ove teme toliko široka da zauzima jedno od vodećih mesta po broju smrtnih slučajeva u svetu.
Statistika nam govori…

Prema podacima Instituta za zdravstvenu zaštitu Srbije, više od polovine odraslog stanovništva Srbije (54%) ima problem sa prekomernom uhranjenošću, pri čemu je 36,7% sa prekomernom uhranjenošću, dok je 17,3% gojazno. Najveću prevalenciju ima Vojvodina, gde je procenat osoba sa prekomernom telesnom masom 35,5%, a gojaznih je 23%.

Kako bi zajednički započeli borbu protiv ove bolesti, potrebno je da sebi postavimo dva ključna pitanja, a to su:
– da li se pravilno hranimo?
– da li smo dovoljno fizički aktivni?
Pored ova dva faktora postoji još veliki broj pitanja koja su u vezi s našom borbom protiv gojaznosti, ali ono što je ključ u svakom uspehu jeste da treba početi od najprostijeg, da bismo kasnije mogli preći na složene probleme.

Kako da znamo da li smo gojazni i kojem tipu uhranjenosti pripadamo?

Postoji niz formula koje se koriste u praksi prilikom određivanja stepena uhranjenosti, ali najčešća i najpoznatija, barem što se internet stranica tiče, jeste Quetlet BMI (Body mass index), čija formula glasi ovako:

BMI = TELESNA MASA (KG) / TELESNA VISINA (M)2

Dobijene rezultate uporedite sa brojkama iz tabele

Kategorija uhranjenosti    ITM

Mršavost    < 18,5

Normalna uhranjenost    18,5-24,9

Prekomerna    >25

Predgojaznost    25-29,9

Gojaznost    > 30

Gojaznost I stepena    30-34,9

Gojaznost II stepena    35-39,9

Gojaznost III stepena    > 40

Određivanje našeg BMI stanja je bio prvi korak u našem druženju, ono što dalje sledi jeste prevencija i korekcija gojaznosti pravilnom ishranom i adekvatnim fizičkim vežbanjem.
Za kraj sam pripremio jednu šokantnu informaciju koja nam govori da je region Vojvodine 2009. godine stavljen na drugo mesto u Evropi po broju smrtnih slučajeva od srčanih oboljenja.

Pozdrav do sledećeg druženja kada ćemo govoriti o tome šta se podrazumeva pod pravilnom ishranom.

Mario Roška

0