Sigurno mislite da je dobre fotografije nemoguće napraviti jeftinim foto-aparatom. Ali zapitajte se još jednom da li je tako.

Profesionalni fotograf, takozvane epske fotografije, Bendžamin Fon Vong, bio je zaintrigiran pozivom ekipe DigitalRev– a da uradi seriju akcionih fotografija po prohladnom oblačnom danu, na plaži u Hong Kongu. Sa svojom opremom koju čine Nikon D800 i objektivi Nikon 24-70mm, 85mm f1.4, 70-200mm, 14-24mm, par Nikonovih Speedlight bliceva i vodootporni Nikon AW 1, bio je spreman na svaki izazov. Ali tu se priča malo komplikuje…

Umesto profesionalne fotografske opreme – najobičniji foto-aparat

Saopšteno mu je da neće koristiti svoju opremu i dobio je jeftin kompaktni Ricoh Caplio R6 aparat, koji nudi malo manuelnih podešavanja. Bez obzira na to što ovakvi jeftini aparati nemaju mogućnost podešavanja parametara fotografije kao što to imaju standardni DSLR aparati na koje su profesionalni fotografi navikli, Fon Vong je bio odlučan da da sve od sebe i napravi najbolje moguće fotografije onim što mu je dato.

Jednostavan foto-aparat, fantastične fotografije

S obzirom na to da je želeo da na fotografijama ubaci kao foto-montažu i vatru iza vojnika na plaži koji mu je bio model, bilo je neophodno da na aparatu sa automatskim modovima nađe način kako da podesi brzinu zatvarača tj. ekspoziciju, da bi fotografija bila korektno eksponirana. Vrlo brzo je shvatio kako da to postigne, i to uperivši aparat prema svetlom nebu i pritisnuvši okidač do pola kako bi zaključao brzinu zatvarača, koja će u tom slučaju biti brža i kraće eksponirati. Sa još uvek do pola pritisnutim okidačem, uperio je aparat u model i fotografisao. Odlučio je da obradi slike samo pomoću svog mobilnog telefona i aplikacije Snapseed. Finalne fotografije izgledaju odlično, iako su fotografisane jeftinim foto-aparatom i obrađene jednostavnim programom.  Uverite se i sami kako izgledaju.

Dakle, kreativnost i mašta su neophodni! 

Ovakvi izazovi nisu samo zanimljivi, već su i korisni jer održavaju fotografa u „kondiciji“ tako što ga teraju da razmišlja van okvira i da se snalazi sa onim što ima. Potrebno je znati osnove fotografije kako bi se razumeo način funkcionisanja aparata, bez obzira na to što se tehnologija razvila do tog nivoa da auto mod može sve da uradi umesto vas. Jeftin aparat u rukama profesionalca može da napravi čuda, i za dobru fotografiju korišćenje profesionalne i skupe opreme nije presudno, već kreativnost i inovativnost fotografa.

Pogledajte i video snimak ove priče.

Izvori: picturecorrect.com, digitalrev.com

Monika Petrović

0