Nagradu Šetač već treću godinu zaredom dodeljuje organizacija civilnog društva Proaktiv u želji da podstakne građanski aktivizam sugrađana. Ova nagrada je rezultat inicijative Proaktiva i aktivnih Nišlija, za postavljanje obeležja Šetači kao preteču uspostavljanja Trga posvećenog građanskom aktivizmu –Trg gradjanskog aktivizma. Neposredan povod za pokretanje ovakve inicijative je navršavanje 15 godina od građanskih  i studentskih protesta u Nišu, koji su se vrlo brzo proširili na celu Srbiju.

Nagrada Šetač dodeljuje se u šest kategorija: mediji, biznis sektor, javna uprava, civilno društvo, pojedinac i specijalna nagrada za životno delo.

Prošlogodišnji dobitnici nagrada: Velibor Petković (mediji), Branko Krsmanović (biznis sektor), Miloje Zečević (javna uprava), Dušan Stojanović (civilno društvo), Marjan Doca Cvetković (pojedinac) i Olgica Beba Bajić (životno delo), činili su žiri za odabir ovogodišnjih Šetača. Oni su odabrali, od 44 nominacija, šest najzaslužnijih sugradjana/ki, koji su u prošloj godini pružili poseban doprinos u jačanju građanskog aktivizma.

Priznanje Šetač 2013 dobili su:  Mladen Velojić iz Media Centra Niš (mediji),  Jovan Jovanović – Centar za zaštitu potrošača „Forum“ (civilno društvo), Miroslav Miša Jović, direktor Studentskog kulturnog centra (javna uprava), Jelena Preradović Stevanović iz Filip Morisa (biznis) i Aca Cvetanović (pojedinac). Oni će činiti žiri koji će donositi odluku o Šetačima za 2014. godinu.

Posebna nagrada za životno delo, dodeljena je posthumno, Miroslavi Mimi Jovanović,  predsednici Udruženja samohranih majki, koja je preminula prošle godine. Nagradu je, u njeno ime, primila njena ćerka Ana Jovanović.

 Dušan Ilić

 

0