Eu info kutak u Nišu organizuje projekciju dokumentarnog filma o migrantima i migrantkinjama na Balkanskoj ruti, koja će biti održana 18. decembra od 16h.

Film „Violent Borders“ je istraživački dokumentarac o ženama i deci migrantima na Balkanskoj ruti, snimljen u prihvatnim centrima Srbije 2017. godine. Autori su Mikele Ajelo, Đorđo Frušone i Valentina Markoni, mladi frilens novinari iz Italije.

Nakon projekcije filma, na panel diskusiji će učestvovati:

Đorđo Frušone, jedan od autora filma

Saša Đorđević, fotoreporter – Medijski istraživački centar

Tamara Simonović, izvršna direktorka Grupe za decu i mlade „Indigo“

„Želja autora je bila da dokumentarac da glas ženama i deci, kao najugroženijim kategorijama među migrantima, koji su do marta 2017. godine – prema podacima UNHCR-a – činili polovinu migrantske populacije u Srbiji na putu ka Evropi. Uprkos tome, od početka migrantske krize na Balkanskoj ruti 2015. godine, žene i deca su uglavnom bili odsutni u medijima koji su izveštavali o krizi i zbog toga je cilj ovog filma da publika sazna više o nasilju kojem su ove dve kategorije bile izložene tokom njihovog putovanja kroz zemlje Balkana od strane graničnih policija i krijumčara. Zbog toga je dokumentarac dobio pokroviteljstvo „Amnesty International-a”, iako su autori sami prikupili sredstva za snimanje preko kampanje na crowdfunding platformi Indiegogo“ navodi se u pozivu

Svi zainteresovani građani koji bi želeli da prisustvuju projekciji filma i panel diskusiji mogu se javiti na officenis@euinfo.rs ili 018/254-461. 

0