300 Mladih ambasadora svečano je primljeno 6.oktobra u Narodnom pozorištu u Nišu.

Prijemu su prisustvovali zamenica ambasadora Švedske u Srbiji, Liselot Agerlid, Stevan Živković, evropski prvak u kik-boksu, Nebojša Jovanović, sekretar Studentskog kulturnog centra , Biljana Dakić Đorđević, direktorka Trag fondacije, predstavnici lokalne samouprave, kulturnih i obrazovanih institucija, biznis i nevladinog sektora kao  i brojni istaknuti sportski i kulturni radnici.

Prisutnima se obratio Branko Krsmanović, predsednik UG „Mladi ambasadori“ a potom  dodelio značke Danilu Plavšiću, Ambasadoru  sporta, Dunji Lazarević, ambasadoru kulture i Aleksandri Đorđević, ambasadoru preduzetništva. Počasni ambasador postao je Nenad Stojanović iz Proaktiv organizacije. Voditelji programa bili su Anđelija Vasović i Strahinja Tabaković. Tokom svečanosti, iznenada je nestala struja, ali je program nastavljen. ,,Mrak u ovoj sali sjajan je znak da mladi treba da se bore protiv mraka u kulturi, u sportu i preduzetništvu.’’ rekao je Krsmanović.

Na konkurs se prijavilo preko 500 mladih ljudi. Kriterijum je da žele da učine nešto iz oblasti kulture, sporta i preduzetništva u svom gradu. Oni će direktno među svojim vršnjacima promovisati ove tri oblasti svakog ponedeljka i ići na to da angažuju mlade ljude iz oblasti kulture, sporta i preduzetništva. Potrebno je da budu istrajni. Ostalo sve dolazi jedno za drugim“, kaže predsednik Krsmanović.

Šampion Evrope u kik-boksu, Stevan Živković, poručio je svima koji žele da se bave sportom: „Kroz sport mladi stvaraju svoj karakter i uče o timskom radu i fer pleju što je veoma bitna osobina čoveka. Treba se baviti sportom, upoznati nove ljude, proputovati svet i videti kulturu ostalih gradova i država.

Preporučujem da nastave sa ovim što rade i da to rade sa puno energije i sa puno ljubavi jer jedino tako mogu da pravilno prezentuju sliku sporta i omladine“, dodaje Živković.

Jana Petrović, ambasador kulture, kaže za Kapital magazin:

Prijavila sam se da bih bila još upućenija u sve događaje, da bih stekla nove prijatelje, da bih se upoznala mnogo bolje sa svim što ovaj grad nudi i, iskrena da budem, da bih mogla da što više idem u pozorište. Moje su obaveze da promovišem sve kulturne događaje, da upoznam svoje vršnjake o svim kulturnim dešavanjima , izložbama, koncertima, manifestacijama. Smatram da ljudi nisu dovoljno upućeni u to šta se zbiva u našem gradu.“

Kristina Dinčić, ambasador preduzetništva, dodaje da su njene obaveze da upoznaje vršnjake sa preduzetničkim dešavanjima u Nišu, da pomaže u organizovanju različitih događaja, a motiv prijavljivanja na konkurs bio je da se upozna sa preduzetništvom i usavrši neke svoje veštine.

Kao mladi ambasador sporta, treba da promovišem sportske događaje u gradu, kao i da posećujem iste. Tu je još dosta stvari koje mogu radim kao na primer, organizacija događaja, pisanje radova i članaka o određenim sportskim manifestacijama. Sport volim i to je jedino čime želim da se bavim. Jednostavno, sport je način mog života. Zato sam ovde.“, kaže Stefan Ilić, ambasador sporta.

Udruženje Mladi ambasadori je osnovano 2014. Ambasadori svoje zadatke obavljaju podržani od strane svih obrazovnih i kulturnih institucija u Nišu.

Ambasadori kulture su do sada pokrenuli emisiju „Lajk za kulturu“(TV Zona plus), napravili aplikaciju za telefone „Cooltura“, realizovali projekat „Jednakost različitih“, dok su ambasadori sporta pokrenuli majski turnir u malom fudbalu, učestvovali na Jadranskim igrama u Rjeci. Ambasadori preduzetništva su organizovali Aj Si Ti konferenciju uz podršku Ambasade Švedske u Srbiji. Trenutno se realizuje projekat „Zadužbina znanja“.

Mandat treće generacije Mladih ambasadora traje godinu dana, a nakon toga svi ambasadori postaju mentori svojim naslednicima kako bi im prenosili znanje i iskustvo.

 

Ana Stojanović

 

 

 

 

 

 

 

0