Izvor: rts.rs 


Prva potpuno onlajn banka u regionu od danas posluje u Srbiji – Telenor banka. Građanima omogućava da sve poslove zbog kojih inače idu u banke završe preko „pametnog“ mobilnog telefona ili na nekom od pokretnih bankomata.

Nova onlajn banka nema ekspoziture, a da biste joj pristupili potrebno je da skinete aplikaciju s interneta. Zatim, potpišete ugovor i onda preko mobilnog telefona možete da plaćate račune, šaljete novac, menjate devize. 

Građani mogu da biraju da li će plaćati mesečnu pretplatu od 300 dinara, ili proviziju – 25 dinara za svaku transakciju.

Generalni direktor „Telenora“ Srbija Uve Fredhajm rekao je da za sada nude usluge samo građanima, a pored ovih osnovnih usluga – planiraju da uvedu i kratkoročne kredite i kreditne kartice.

Investicija je 40 miliona evra, a obezbedila je posao za 130 ljudi od kojih je 60 preuzeto od banke KBC, koju je „Telenor“ kupio prošle godine.

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da će otvaranje prve onlajn banke povećati kvalitet bankarstva u Srbiji i da će uticati na to da bankarske usluge za građane postanu jeftinije.

„Samo ću zamoliti da dodaju i broj Ministarstva finansija da nama plaćanje bude efikasnije i bezbolnije“, naveo je Vujović.

Pored pametnih telefona, mobilna banka ima i pokretne bankomate.

Milana Ognjenović iz Telenor banke rekao je da će to najviše odgovarati mlađima, koji su u pokretu i koji ne žele da čekaju u redu, da gube vreme na popunjavanje uplatnica.

Na ovim bankomatima i klijenti drugih banaka besplatno mogu da podignu novac ili provere stanje na računu.

0