Ako mislite da su  „selfie“ fotografije samo deo sadašnjice, varate se!  Američki magazin Tajm izabrao je selfi kao reč godine, a ono što on predstavlja jeste autoportret snimljen fotografskim aparatom uperenim ka sebi iz ispružene ruke snimatelja ili u ogledalu, ali to ste svi već znali.

Verovali ili ne, neke od najranijih „selfie“ fotografija nisu bile namenjene za MySpace, Facebook ili Instagram,već su predstavljale oblike umetničkog izražavanja.

Ustanovljeno je da je prva selfi fotografija napravljena 1839. godine od strane Austalijanca Roberta Kornelijusa, a zatim i fotografija belgijskog slikara Henrija Evenepoela,nastala 1898. godine.

Robert Kornelijus

Robert Kornelijus

Harold Cazneaux je bio drugi umetnik koji je započeo ovakav način fotografisanja.  Njegova fotografija je nastala 1910. godine.

Harold Cazneaux

Harold Cazneaux

Kako su početkom XX veka kamere  postale dostupne svima, a mnogi amaterski selfiji, među kojima je nepoznata žena koja slika sebe u ogledalu, bili su uobičajeni.

Danas je ovaj fenom naročito zastupljen kod tinejdžera, ali prvi tinejdžerski „selfie“ nastao je 1914. godine. Ovu fotografiju je napravila trinaestogodišnja ruska nadvojvotkinja, Anastasija Nikolajevna.

Anastasia Nikolaevna

Anastasia Nikolaevna

Tokom Prvog svetskog rata, „selfie“ fotografije su nastajale zbog toga što su mladi vojnici želeli da pošalju svoje fotografije svojim porodicama ili voljenim osobama. Fotografija koja je nastala 1915. godine, a napravio ju je Džordž Simpson Miler dok se brijao prikazuje sliku baš iz tog vremena. Ovakva fotografija podseća na mnoge druge fotografije vojnika koji nisu preživeli Prvi svetski rat.

Džordž Simpson

Džordž Simpson

Baš kao i Džorž Simpson, pilot Tomas Čarls Rižmond se borio u Prvom svetskom ratu. Ovaj „selfie“ je nastao 1918. godine i jedna je od poslednjih fotografija Čarlsa pre njegove smrti.

Tomas Čarls

 

Porodica Kenedi je ovu fotografiju napravila 1954. godine.

Porodica Kenedi

Porodica Kenedi

Ovo u stvari predstavlja samo dokaz da ova “senzacija“ zvana selfi nije ništa novo, postojala je 1839, postoji i danas i sigurno će i dalje postojati.

 

Milica Jocić

 

Izvor: whatculture.com

0