U organizaciji JCI Niš, u subotu 3. novembra u svečanoj sali niškog Univerziteta, održana je IT konferencija „AtNiš 3.0“, na kojoj su panelisti predstavljajući svoj put od ideje do globalnog uspeha pokušali da motivišu prisutne da rade na sebi i grade svoju IT karijeru.

Jedan od panelista konferencije, serijski IT preduzetnik Rade Joksimović, govoreći o svojim počecima poručio je da prilike ne treba propuštati i da zalaganjem i radom na sebi možemo ostvariti uspeh kakav želimo, ali pritom, ne smemo zaboraviti ni na balans u životu, jer samo novac ne čini čoveka srećnim. Rade je svoj preduzetnički duh ispoljio još sa 16 godina, da bi kasnije počeo da se bavi rešavanjem IT problema kao ekspert i učestvovao u razvoju pet start-up biznisa. Rade je govorio o prednostima nezavisnih programera koji nisu deo velikih sistema, kao što je na primer Google, ističući da su njihove prednosti brzina kojom mogu da reaguju na potrebe tržišta i mogućnost umrežavanja sa stručnjacima iz drugih oblasti.

Nemanja Čedomirović, osnivač najpoznatijeg programerskog udruženja u zemlji – PHP Srbija i udruženja GrowIT, koje organizuje tehničke konferencije, govorio je o značaju kontinuiranog učenja i ličnom razvoju. Praveći razliku između edukacije, kada nam neko nešto daje, i učenja, kada sami usvajamo znanja, Nemanja je istakao da učenje nikada ne treba da prestane, te da se treba zalagati za lični razvoj i izlazak iz zone komfora. Prema njegovom mišljenju, napredak je moguć onda kada nas nešto jako zaboli i navede na promenu. Mlade programere i sve koji žele da rade na razvoju  svoje karijere savetuje da posećuju konferencije, seminare i druge događaje na kojima mogu ne samo da čuju nešto novo iz oblasti svog interesovanja, već i upoznaju ljude koji mogu postati njihovi mentori ili poslovni partneri.

Na konferenciji su se među lokalnim herojima našli CEO Neopix Nenad Mladenović, CEO Ingsoftware Miroljub Bošković, Toptal freelancer Aleksandar Simić i jedan od osnivača Frame-a Dalibor Aleksov. Ono što povezuje sve njih jesu razvoj digitalnih proizvoda i Niš – grad u kome uspešno grade svoje IT karijere.

Detalj sa konferencije - Foto: JCI Niš

Detalj sa konferencije – Foto: JCI Niš

Nenad je svoju karijeru počeo kao dizajner, da bi kasnije oformio tim stručnjaka u oblasti programiranja i osnovao kompaniju Neopix, koja se bavi izradom digitalnih proizvoda kojima rešava tehničke probleme svojih klijenata. Nenad ističe ljude kao najbitniju vrednost koju jedna kompanija može da razvija, jer oni udruženim snagama čine svaki projekat.

Razvojni put Miroljuba Boškovića, CEO Ingsoftware, počeo je u Lisabonu, gde je posle završenih studija krenuo da stiče praktična znanja. Po povratku u Niš pridružio se timu kompanije čiji je danas direktor i nastavio da radi na unapređenju same kompanije, što je dovelo do značajnog povećanja broja zaposlenih. Kroz program praksi za mlade programere u okviru svoje kompanije, Miroljub danas želi da doprinese razvoju IT zajednice u svom gradu. Prakse u kompaniji Ingsoftware namenjene su mladim programerima koji se u datom trenutku pokažu kao najspremniji za rad, što se vidi na osnovu testova koje polažu kada konkurišu za praksu.

Aleksandar Simić, koji se bavi programiranjem već osam godina, danas radi kao freelancer u okviru Toptal zajednice, koja okuplja iskusne programere i povezuje ih sa firmama koje imaju određenu reputaciju u IT sferi. Aleksandar je kao prednost freelancing-a naveo mogućnost građenja poslovnog života oko privatnog, a ne obrnuto.

Dalibor Aleksov, jedan od osnivača firme Frame, poznate po akviziciji od strane kompanije Nutanix, govorio je na konferenciji o značaju ulaganja u razvoj veština onako kako tržište diktira, s obzirom na konkurenciju koja je sve veća među programerima. Prisutne je ohrabrio da se dalje usavršavaju i veruju u uspeh, jer ako su mogli prisutni među panelistima da dostignu globalni uspeh, što ne bi to mogli i ostali koji vreme provode u radu i pružanju odgovora na izazove koje posao programera nameće.

Organizacija JCI Niš, konferencijom „AtNiš 3.0“ još jednom je okupila uspešne preduzetnike u oblasti IT i mlade ljude željne poslovnih prilika pružajući im mogućnost da razgovaraju na temu uspeha i uključivanja u poslovni svet.

Više fotografija sakonferencije možete videti na fb stranici JCI Niš. 

Jovana Stojković


*Ovaj prilog objavljen je kao deo projekta „Aktivni mladi za bolji Pantelej“ koji realizuje Kapital magazin, a sufinansira Opština Pantelej, u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini. Kapital magazin ovim projektom želi da dodatno informiše mlade o aktivnostima u lokalnoj zajednici i podstakne ih da se društveno angažuju.

0