Aloha.

Kada čujete ovaj čuveni pozdrav, prva asocijacija su vam šarene košulje, devojke koje plešu u lepršavim kostimima i naravno prelepe plaže za uživanje. Šetnje po mesečini, kupanje u tirkiznom Pacifiku i opuštanje pod krošnjama mnogobrojnih palmi takođe će ostaviti utisak na vas ukoliko posetite Havaje.

Velike Havajske legende objašnjavaju kako je nastalo ovo ostrvo. Jedna takva legenda kaže da se Pele, boginja vatre, seli sa mesta na mesto i priča dogodovštine sa svojih putovanja. Kada završi sa pričom, ona lupi nogom, zemlja se zatrese i stvori se novo ostrvo.Tako se ona selila od ostrva Kauai, preko ostrva Oahu i Maui do Velikog ostrva, njenog sadašnjeg doma.
Možda zvuči neverovatno, ali ostrva se zaista pomeraju, a Kauai je najstarije od svih.

Havaji su najizolovaniji arhipelag na svetu koji se sastoji od nekoliko manjih ostrva Oahu, Maui, Veliko ostrvo ili Havaji, Kauai itd. Veliko ostrvo ili Havaji karakteristično je po velikim prirodnim kontrastima. Na ovom ostrvu se mogu videti aktivni vulkani, planinski vrhovi pod snegom, bujne priobalne doline i pašnjaci. Glavni grad ovog ostrva je Honolulu.

 

Turisti avanturističkog duha na Havajima mogu uživati i u prizorima aktivnog vulkana. Jugoistočni deo ostrva nudi mogućnost da lavu posmatrate bukvalno sa nekoliko metara. Možete posmatrati lavu koja izvire iz stena, teče u okean i tamo se hladi. Međutim većina turista na Havaje odlazi zbog muzike, plesa, hrane, prelepih plaža,surferskih takmičenja,…

U savremenoj Havajskoj muzici centralno mesto zauzima gitara, ali tu su i bubnjevi, uz čije zvuke svoje kukove njišu prelepe devojke igrajući u ritmu drevnog hula plesa. Hula ples je bio religiozni čin. Većina plesova je bila posvećena istorijskim događajima, legendama i životu kraljeva, a izvođen je uz ritmične pesme i bubnjeve koji su imali ulogu da ostvare kontakt sa svetom duhova.

Na Havajima turisti mogu da uživaju i u raznovrsnoj kuhinji. Mogu se probati sve vrste japanske hrane, niz kineskih specijaliteta, havajska jela i još mnogo toga. Tradicionalna havajska gozba je Luau. Glavno jelo na ovoj gozbi je svinjetina pečena u udubljenoj zemljanoj peći.

Ukoliko se ne umorite od plesa i hrane obavezno krenite u obilazak ovog ostrva jer mnogo toga možete videti. Evo nekoliko predloga.

Honolulu, glavni grad Havaja, pored odličnog šopinga, hrane i uživanja u predivnim peščanim plažama pruža i brojne aktivnosti na otvorenom, kao što su surfovanje, plivanje sa delfinima i ronjenje.

Waikiki plaža, nalazi se nedaleko od glavnog grada Honolulua, a prostire se na više od 3000 kilometara. Na ovoj plaži možete uživati u surfovanju ili vožnji kajakom.

Palata Lolani, predstavlja službenu rezidenciju havajske monarhije koja je izgrađena 1882. godina, a sada je obnovljena i otvorena za javnost.

Botanička bašta Foster – najstariji botanički vrt na Havajima koji poseduje impresivnu zbirku tropskih stabala.

Kad god na slikama ugledamo neku havajsku plažu istog trena poželimo da budemo tamo na tom čarobnom mestu. Zato se svi vi koji imate mogućnosti bez razmišljanja uputite tamo i uživajte u zemaljskom Raju.

Izvori: www.dgt.uns.ac.rs, www.zenablic.rs, www.moja-putovanja.com

Maja Mitić

Foto galerija:

 

0