Kada prvi put stignete u Niš i susretnete se sa svim njegovim lepotama, jednostavno ne možete da ostanete ravnodušni. Savršen je za one koji ne vole velike gužve ili da provode veći deo dana u gradskom prevozu. Čak i da ne ostavi toliko jak utisak na vas da poželite da tu i ostanete, sigurna sam da ćete se vratiti još koji put.

Niš je carski grad, kako ga mnogi nazivaju, smešten na reci Nišavi. Treći je po veličini grad u Srbiji, iza Beograda i Novog Sada. Poznat je i po tome što se nalazi na raskrsnici puteva koji spajaju Evropu sa Bliskim istokom, zbog čega je od davnina poznat kao „kapija istoka i zapada“. Međunarodnim aerodromom Konstantin Veliki, avio-linijama, povezan je sa svetom. Jedan je od najstarijih gradova u Evropi. Niš je i univerzitetski centar sa 13 fakulteta, grad u kome je rođen čuveni rimski imperator Konstantin Veliki i u kojem je ove godine održana centralna proslava 1700 godina od donošenja Milanskog edikta i priznanja hrišćanstva. Okružen je planinskim vencima Suve, Svrljiške i planine Seličevice. Niš je grad koji okuplja ljude iz celog sveta kroz brojne festivale, manifestacije i sajmove koji se organizuju tokom cele godine. U blizini Niša nalazi se i Niška banja koja je savršena za odmor, šetnju, ali i lečenje bolesnika.

Ono što svakako treba posetiti u Nišu jesu muzeji i stare građevine iz različitih istorijskih perioda, kao što su:

• Arheološko nalazište Medijana, gde možete videti ostatke žitnice, zanatskog centra, vila, termi, kao i vilu sa peristilom koja je ukrašena bogatim podnim mozaicima. U zgradi muzeja možete videti neke od kamenih skulptura i predmete koji su služili za svakodnevnu upotrebu;

• Ćele-kula – kula od lobanja, jedinstven spomenik u svetu nastao kao posledica bitke na Čegru;

• Arheološka sala Narodnog muzeja u kojoj se nalaze brojni eksponati koji slikovito predstavljaju priču o jednom delu istorijskog i civilizacijskog razvoja grada Niša. Mogu se videti predmeti nađeni na arheološkim lokalitetima iz praistorije, eksponati iz doba vladavine Rimljana, pa i srednjovekovni nakit, kamene ikone i krstovi.

• Koncentracioni logor na Crvenom krstu – jedan od malobrojnih sačuvanih fašističkih logora u Evropi, koji na autentičan način i danas svedoči o stradanju naroda koji su bili zatvoreni u njemu tokom nemačke okupacije Srbije.

Šetajući gradom, naići ćete na brojne kulturno-istorijske spomenike koji mnogo govore o istoriji ovog grada, a to su:

• Spomen-obeležje caru Konstantinu, koje se nalazi uz sam most, kao simbol Konstantinovog prelaska preko mosta.

• Niška tvrđava koja se nalazi u samom centru grada, na obali reke Nišave, jedno je od najlepših i najočuvanijih zdanja turske vojne arhitekture na srednjem Balkanu.

 • Spomenik oslobodiocima Niša koji je smešten u centru grada, na Trgu kralja Milana, a obeležava razdoblje oslobodilačkih ratova protiv Turaka, Bugara i Nemaca. Nišlije najčešće koriste ovaj deo grada kao mesto okupljanja i popularno ga zovu „kod konja“.

•  Spomenik kralju Aleksandru koji se nalazi u centru grada, na istoimenom trgu.

•  Spomenik Stevanu Sremcu i Kalči nalazi se na početku Kazandžijskog sokačeta, nekad čuvene zanatlijske ulice grada Niša.

 • Spomenik Šabanu Bajramoviću, čuvenom romskom pevaču i kompozitoru koji je rođen u Nišu, nalazi se na vrhu amfiteatra na keju, ispred Oficirskog doma.

Nedaleko od Niša, na brdu Čegar, na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz I srpskog ustanka, nalazi se spomenik podignut u znak sećanja na hrabre vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića, koji su poginuli na tom mestu.

Jugozapadno od centra grada, na pošumljenom uzvišenju, nalazi se memorijalni park Bubanj. Na ovom mestu je za vreme II svetskog rata streljano između 10 i 15 hiljada ljudi. Spomenik je u vidu tri monumentalne pesnice različitih visina, koje simbolizuju dete, ženu i muškarca koji su streljani na ovom mestu.

Ono što će vam sigurno privući pažnju dok šetate gradom je Kazandžijsko sokače, jedini očuvani deo stare niške čaršije. Danas se ovde nalaze razni restorani i kafići i predstavlja spoj tradicije i savremenosti.

Na desnoj obali Nišave, u blizini ulaza u Tvrđavu, nalazi se zgrada Banovine. Ima značajnu ulogu u istoriji Niša i Srbije. Od 1966. godine je sedište Univerziteta.

Jedna od arhitektonski najvrednijih građevina u Nišu je zgrada Kabineta gradonačelnika smeštena u blizini nišavskog keja.

Niš može da se pohvali organizovanjem brojnih manifestacija, festivala i sajmova. Svake godine se u Nišu organizuju sajmovi knjiga, turizma, automobila. Tu su i svima dobro poznati Filmski susreti koji u letnjim mesecima okupljaju najveće domaće zvezde i gde gledaoci nekoliko dana mogu da uživaju u dobrim filmovima u takmičarskom i revijalnom delu festivala. Međunarodni džez festival Nišvil postao je vodeći i najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope i nešto čime se Nišlije veoma ponose. Muzički festival Nisomnia pruža odličnu zabavu svim ljubiteljima elektronske muzike i rok i pop zvuka, dok je festival klasične muzike Nimus pravi pogodak za one koji vole da uživaju u nastupima domaćih i stranih simfonijskih i kamernih orkestara, instrumentalnih solista i operskih pevača.

Narodno pozorište, Lutkarsko pozorište, brojne galerije, Narodna i Univerzitetska biblioteka, kao i Simfonijski orkestar, predstvaljaju kulturno bogatsvo grada Niša.
Niš pruža mogućnost za bavljenje ekstremnim sportovima, planinarenjem i penjanjem, ronjenjem, raftingom, paraglajdingom, jahanjem, lovom i ribolovom, pejntbolom.
Za dnevno ispijanje kafa ili večernje izlaske tu su brojni kafići i klubovi u parku Čair, Kazandžijskom sokačetu, Obrenovićevoj ulici i Tvrđavi.

Ako biste voleli da se, makar na kratko, vratite u istoriju našeg naroda i pritom saznate nešto novo, da uživate u prirodi ili šetnji gradom, nećete pogrešiti ako izaberete baš Niš kao svoju odrednicu. Grad koji ima šta da pruži svima, grad u kome ćete se sigurno osećati prijatno i gde ćete uvek moći da pronađete nešto zanimljivo što će ispuniti vaš dan. Ukoliko još uvek niste osetili čaroliju ovog grada, pravo je vreme da to učinite.

Jovana Adamović

0