Uređaj za GPS navigaciju automobila koji je nekada koštao jako puno, prethodnik je modernim aplikacijama za mobilni telefon koje su gotovo podjednakog kvaliteta učinka kada je u pitanju GPS navigacija. Uređaji za GPS se i dalje masovno proizvode i prodaju, pa mnogi postavljaju pitanje zbog čega bih kupovao GPS uređaj za automobil, ukoliko besplatna aplikacija za mobilni telefon može da mi odradi identičan posao?

Odgovor nije jednostran i jasan, da li bi trebalo da je kupite ili ne, i zato pogledajte konkretne karakteristike jedne i druge vrste GPS navigacije, razlike između besplatnih aplikacija za navigaciju i plaćenih GPS uređaja, njihove prednosti i mane, te nakon toga samostalno donesite odluku šta je potrebno vašem automobilu. Doduše, činjenica je da je najpre potrebno da vam automobil bude funkcionalan, te ako imate stari automobil koji je spreman za otkup, ništa neće značiti to da li ste platili GPS uređaj za auto. No, pođimo redom.

Kako navigacija za automobil uopšte radi?

Uopšteno gledano, navigacija za vožnju automobila sastoji se iz nekoliko delova, odnosno procesa koji pružaju mogućnost da vidite gde se zapravo nalazite na mapi, kuda vozite i gde želite da stignete. Moglo bi se reći da se auto GPS navigacija sastoji iz sledećih elemenata:

 • GPS prijemnik (Global Positioning System) koji hvata satelitski signal čime određuje gde se tačno vaš automobil nalazi;
 • Procesor koji proračunava rute kretanja, distance koje ćete prelaziti kao i vreme potrebno da te distance pređete (u slučaju mobilnog telefona to je procesor telefona)
 • Displej (ekran) preko kog vidite poziciju i rutu kretanja (u slučaju mobilnog telefona to je displej telefona);
 • Glasovno navođenje odnosno zvučnik preko kog čujete glas koji vas navodi;
 • Baza podataka u kojoj se nalaze sve mape koje ste preuzeli i pripremili za vožnju. U zavisnosti od kvaliteta mapa, aplikacije ili samog uređaja postoje i označene tačke koje bi vas mogle interesovati, kao što su važne lokacije i objekti: policijske stanice, zdravstvene ustanove i ambulante, škole, parkinzi i benzinske pumpe.

Pošto svaki GPS uređaj i navigacija poseduje opciju da locirate svoje vozilo, zatim unos lokacije ka kojoj želite da se krećete, a potom i odabir opcije za glasovno navođenje, zaključujemo da je razlika zapravo u pouzdanosti odnosno tačnosti informacija koje su predstavljene na mapi, otklonjavanju bagova uređaja i softvera, kao i interfejsa.

Ako se odlučite da kupite GPS uređaj, obično će presudnu ulogu imati cene GPS-a, pa dobro izvagajte koji vam model pruža najbolje performanse. Odgovore na ovo, testove i upoređivanje učinka, poseduju brojni blogovi o tehnologiji, poput našeg na Kapital Magazin portalu za mlade, pa se blagovremeno informišite o tome šta je prava stvar za vas.

Ako ipak vagate da li se uopšte isplati kupiti GPS uređaj naspram besplatnih aplikacija za telefon i automobil, ovo su sve prednosti i mane GPS navigacije za automobil odnosno aplikacija za telefon.

GPS navigacija na staklu

GPS navigacija na staklu

GPS uređaj vs. mobilna aplikacija za navigaciju

Prednosti GPS uređaja za automobil:

 1. Namena je isključiva – ako se odlučite da kupite ovaj uređaj, znajte da je on namenjen isključivo navigaciji i sprovođenju vašeg vozila i putnika od tačke A do tačke B. Kada je uređaj specijalizovan isključivo za jednu radnju, znajte da veliki broj stručnjaka radi na unapređivanju upravo ovog sistema.
 2. Velika količina memorije za mape – pošto je ovaj uređaj namenjen isključivo bazi podataka mapa, ne morate brinuti o brzom prenatrpavanju, kao što to može biti slučaj sa mobilnim telefonom na kom čuvate i brojne slike, muziku i ostale medija fajlove.
 3. Sadrži ugrađene informacije o preporučenim objektima i ustanovama koje Vam mogu zatrebati;
 4. Postoje integrisani i prenosni GPS uređaji – bitno je da znate da postoji razlika između navigacije koja je ugrađena u sam kompjuter automobila i vezana je za njegovu elektroniku.

Mane GPS uređaja:

 1. Potrebno je da platite celokupan uređaj, a nekada i ažuriranje mapa, ako nije drugačije naznačeno;
 2. Softver nije promenljiv niste u mogućnosti da jednostavno odaberete novu aplikaciju odnosno program za navigaciju ako Vam se postojeća ne dopadne.
 3. Nemate priliku da testirate sam uređaj i navigaciju pre kupovine.
 4. Ažuriranje softvera se vrši uz pomoć kompjutera;
Smartfon applikacija-android GPS automobil

Smartfon applikacija-android GPS automobil

Prednosti besplatnih mobilnih aplikacija:

 1. Besplatne su – pametni telefoni su sastavni deo naših života i praktično smo postali zavisni od app store-ova sa kojih skidamo brojne aplikacije. Bile nam one potrebne ili ne. Postoji pregršt besplatnih navigacija za automobil, pešačenje ili vožnju bicikala kao što su: HERE maps, Google Maps, Waze i ostale.
 2. Možete testirati brojne aplikacije kroz gradsku vožnju dok ne nađete idealnu za sebe, kojom ćete smeti da se putite i na duže putovanje;
 3. Sadrže mnoštvo servisnih informacija koje se brzo ažuriraju ako imate Internet konekciju. Neke od njih su čak i u formi društvene mreže tj. zajednice, poput Waze navigacije, pa možete dobijati i uživo informacije ukoliko postoje neki zastoji i prepreke na putu.
 4. Organizovanje rute putovanja od tačke do tačke.
 5. Rade na višenamenskom uređaju koji može služiti za najrazličitije stvari (telefonski razgovori, SMS;
 6. Offline mode GPS aplikacija – bitno je znati da nije potreban Internet kako biste koristili besplatne navigacije! Sve što je potrebno jeste da skinete unapred mape za zemlje i regije kroz koje ćete se kretati. I to jednostavno, bez potrebe da se povezujete sa računarom, kao u slučaju GPS uređaja. Isključite Internet, uključite GPS lokaciju, izbegnite roming troškove Interneta u inostranstvu i stignite gde treba!

Mane  besplatnih GPS navigacija za telefon:

 1. Koriste se na uređajima kojima nije prvenstvena namena GPS navigacija – što znači da mobilni uređaj ne mora biti dobro optimizovan za potrebe navigacije u kolima;
 2. Bagovi telefona prouzrakovani drugim aplikacijama i RAM memorijom mogu uticati i na rad same navigacije;
 3. Neke aplikacije su zavisne od Interneta, iako najpopularnije nisu;
 4. Baterija pametnih telefona kratko traje;
 5. Nemaju sve besplatne navigacije glasovno navođenje, ali takođe one najbolje imaju.

 

Nadamo se da ćete pri odabiru navigacije za automobil uzeti u obzir naše savete i ovo poređenje, te da ćete odabrati pravu navigaciju za sebe. Srećan put i ugodna vožnja!

 

1