Preuzeto sa: b92.net


 

Na tržištu pametnih telefona prosečnom korisniku je prilično teško da se snađe kada je u pitanju odabir novog uređaja.

YouTube obiluje recenzijama, ali često su u pitanju osvrti za koje je sasvim jasno da su napravljeni u „sprezi“ s proizvođačem i koji su pritom nastali skoro odmah nakon što je telefon prvi put upaljen. Dakle, iz njih ćete teško saznati hoće li i kako uređaj raditi nakon nekoliko meseci korišćenja, koliko je izdržljiva baterija i koliko u određenim slučajevima plaćate ime, a koliko kvalitet. 

Sve se već neko vreme vrti oko istih velikih proizvođača, a bitka između iOS-a i Androida, kako se čini, neće tako skoro utihnuti. A ako ste se upravo našli u trenutku da vam je stari telefon na izmaku snaga i razmišljate o kupovini novog, možda vam pomogne ova lista Business Insidera. Naravno, nemoguće je znati koliko je ovde u pitanju objektivnost, a koliko „plaćeni oglasi“, ali svaki početak je dobar. 

Pobornicima Androida sigurno se neće svideti prvo mesto na ovoj listi, ali ipak su to Amerikanci, kojima je Apple svojevrsna svetinja. 

Pogledajte šta preporučuju u trenutku kad je većina premijum uređaja već neko vreme na tržištu, što znači da su do sada već pošteno isprobani. 

19. BlackBerry Q10 

18. Motorola Moto E

17. LG G Flex

16. LG G2

15. HTC One Max

14. Samsung Galaxy S4

13. iPhone 5C

12. HTC One

11. Nokia Lumia Icon

10. Nokia Lumia 1020

09. Nokia Lumia 1520

08. Samsung Galaxy Note 3

07. Motorola Moto X

06. Google Nexus 5

05. Samsung Galaxy S5 

Samsungova najnovija perjanica, Galaxy S5 nije se baš najbolje snašla na tržištu. Ako ništa drugo, nije prošao ni približno dobro kao njegov prethodnik. Uprkos tome, Business Insider piše da je u pitanju „zgodno poboljšanje“ u odnosu na popularnu Četvorku. 

„Umesto da su sputali uređaj nizom nepotrebnih opcija, Samsung se fokusirao na poboljšavanje stvari koje su ljudima najbitnije. Galaxy S5 ima najbolji ekran (5.1 inča) koji je ikad napravljen za pametni telefon. I kamera je takođe jako dobra (16 megapiksela). Ali ako ne volite telefone napravljene od plastike, najbolje je da potražite nešto drugo“. 

04. OnePlus One 

Na četvrtom mestu našao se telefon koji nije dostupan na našem tržištu, a pri predstavljanju najavljivan je kao „ubica premijum uređaja“. Ima veliki 5,5-inčni ekran, odličan softver i odlične specifikacije, barem tako tvrdi Business Insider. U pitanju je proizvod kineskog startapa OnePlus koji u SAD-u košta samo 300 dolara, što je gotovo dvostruko jeftinije od drugih premijum uređaja. 

Kao jedinu manu navodi se činjenica da su količine izrazito limitirane, a pritom vam je potrebna i pozivnica vlasnika OnePlus Onea da biste mogli da kupite telefon. 

03. HTC One (M8) 

Za ovaj telefon se navodi da je u pitanju „najbolji android koji možete kupiti“. „Baš kao i originalni HTC One, ima prekrasan dizajn i visokokvalitetno metalno kućište. Takođe, ima i dodatnu kameru koja se ponaša kao senzor dubine kako bi se fotografije mogle naknadno editovati i menjati fokus“. 

S druge strane, u komentarima na internetu kao prigovor ovom telefonu najčešće ćete naći upravo kameru koju je HTC opremio sa „samo četiri megapixela“. 

02. HTC One (M8) Google Edition 

HTC-ov najnoviji telefon Business Insideru se toliko svideo da su odlučili da ga na vrh liste stave čak dva puta. Ovaj put u pitanju je saradnja s Googleom, koji je napravio svoju verziju telefona koja radi na „čistoj verziji Androida“. To znači da u telefonu nećete naći nikakve dodatke koji dolaze s originalnom verzijom, ali i da ćete apdejt softvera dobiti direktno iz Googlea nedugo nakon što ih izbace. 

01. iPhone 5S 

U pitanju je uređaj o kom ne treba puno trošiti reči, a Business Insider tvrdi da je „za većinu ljudi ovo najbolji pametni telefon na tržištu“. „Ima savršenu ravnotežu odličnog dizajna, korisnih dodataka, aplikacija i izbora sadržaja. iPhone 5S izgleda gotovo identično kao iPhone 5, ali ima bolju kameru i čitač otiska prsta za otključavanje“. 

Kao bonus uređaj na kraju je predstavljen i LG-jev premijum uređaj, LG G3

„Ovaj uređaj ima super oštar ekran (najoštriji na smartfonu) i kameru koja koristi laser za brži fokus. Rane recenzije do sada su jako dobre“ 

0