Ljubitelji prirode bi rekli da se reke najbolje osećaju tamo gde samuju, daleko od gradskog života. Međutim, pojedine arterije raznih zemalja, koje protiču kroz prestonice, povezuju kulture, narode i navike, ipak se najbolje osećaju tamo gde su gradsku dušu zajedno sa stanovništvom stvarale vekovima. Onde gde meandriraju i prave simbiozu sa ljudima, reke su pripitomljene, mirne i velelepne. I na takvim mestima, njima se najlakše može prići, sroditi se s njima, i poneti natrag duboko utkan utisak. Reke na ovakvim mestima ne šapuću niti galame, one jednostavno postoje nezavisno i ponosito svedoče promenama, bivajući često i subjekat i objekat u isto vreme. Neke od evropskih reka, bespogovorno morate posetiti, a da biste im prišli najbolje je da poslušate savete, gde su one najsrdačnije. Evo nekoliko predloga.

Nemačka lepotica

Tamo gde reka Mozel prestaje da postoji, i samo još uspomena na nju protiče kroz novu, veću, snažniju reku, nalazi se čuveni nemački grad Koblenc. Okružena sa četiri planine koje tek podstiču radoznalost prolazniku koji sanja o tome šta se to iza nalazi, mirno protiče reka Rajna. Okružena vinogradima i šumama, na mestu gde civilizacija već dve hiljade godina traži utočište ostavljajući crkve, zamkove, dvorove i kuće, Rajna sa Koblencom čini nadaleko poznat „nemački ugao“. Kažu da je Rajna ovde najraskošnija i da svojom lepotom prosto priziva turiste. Kraj poznat po izvanrednim vinima, učiniće da vaš hedonizam dodatno procveta.

Komšinica iz grada svetlosti

Dugačka ravno sedamstotina sedamdeset i sedam kilometara, ova simbolički rajska reka, razliva se od izvora blizu Sen Žermena, sve do čuvenog kanala Lamanš, probijajući se ujedno i kroz gudure i kroz nizije, praveći izvanredan spoj ruralnog i urbanog, završavajući tamo gde su još Vikinzi pokušavali da opsednu kontinentalne delove Francuske. No, ipak, ova reka izgleda svima, svoj pun sjaj ima upravo u glavnom gradu Francuske, gradu svetlosti, nekadašnjem centru svetske umetnosti. Parizu, dakako. Pogled sa mosta Pon Nef, ostaće vam večno urezan u pamćenje, ako se samo jednom odatle intimno podružite sa jednom od najlepših reka. Rana jesen je idealna za posetu.

I mi konja za trku imamo

Davno je Le Korbizije izgovorio onu rečenicu da je „Beograd najružniji grad na najlepšem mestu na svetu“. Mnogi se svakako ne bi složili da je Beograd ružan, ali bi ovu drugu premisu i te kako uzeli kao istinitu. Tamo gde se Sava i Dunav grle, dok na sve to zauvek motri simbol grada, kalemegdanski pobednik, sav satkan od slobode i inata, lepo je u svako doba godine. Evo, kako se bliži i Nova godina, vaše romantično putovanje može se upravo na ovom dostupnom mestu završiti. Sa prijateljima koji nemaju često priliku da u Beogradu i borave. Doček Nove godine u Beogradu, gradu koji odiše šarmom, na mestu gde dve reke odašilju ljubav celom Balkanu, posebno je iskustvo, čak i za one koji borave blizu srpskoj prestonici. Na vama je da odlučite da li ćete voleti više muževni Dunav, raskalašan i ljubavnički nastrojen, ili njegovu omiljenu ljubavnicu Savu.

Reka ili pesma?

Sigurno se i Smetana, onda kada je komponovao simfoniju Vltava, u ciklusu Moja domovina, pitao da li je šum Vltave sa ovog sveta. Najduža reka u Češkoj, smatrana i za nacionalnu reku, leva je pritoka Labe. Na ograncima Češke Šumave, ova reka koju možete posetiti i zimi i leti, počinje svoj put od 446 kilometara. Delimično plovna Vltava svoju najlepšu odoru oblači u čarobnom Pragu koji retko koga može ostaviti ravnodušnim. Karlov most, džez na ulicama i pogled na reku koja vekovima šumi slovensku tajnu, sigurno je vredno svakog dinara.

Krećeš li se, reko?

Gotovo 26 puta sporije od reke Save, koja i važi za sporu reku, kreće se reka Temza, druga po veličini u Velikoj Britaniji. Da li ovakav miran, stabilan stav reke koja kao da meditira, čini nju popularnom destinacijom, ili je reč o lepom Londonu koji je nadrasta, niko ne zna. Ovu neusaglašenost, možete proveriti jedino ako jednom kročite na tlo Engleske. Britanski Tower Bridge, taj neprikosnoveni saveznik, učiniće da uživate u pogledu na Temzu, kojoj se dešavalo da tako mirna i spokojna, ipak poplavi okolna područja.

0