Na sceni niškog Narodnog pozorišta ovogodišnju sezonu za mesec novembar otvoriće predstava Gospođa ministarka.  Pored toga, posetioci će imati priliku da pogledaju još 10 predstava među kojima su Violinista na krovu , Šoferi, 12 gnevnih žena…

Predstava Gospođa ministarka rađena je po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Dušana Jovanovića. Osavremenjen i apsurdan prikaz želje za vlašću, sočna kritika mentaliteta uz mnogo novih motiva u odnosu na Nušićev tekst. Komedija prati Živku koja ulazi u mnoštvo burlesknih situacija sa dramatičnim tokom i tragikomičnom energijom.

Tokom ove nedelje 3.novembra odigraće se i predstava Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda u 20 časova, takođe po romanu Branislava Nušića. Inspirisan kolektivnom i ličnom tragedijom Nušić je roman počeo da piše davne 1915. godine po kojoj predstava i nosi naziv. Pre nego što je srpski  narod počeo da se povlači od albanske vojske u toku ratovanja, priča je sa uzbudljivim temama, očevicima i žrtvama. Praizvedba ovog komada izvedena je u junu pre dve godine u  Kragujevačkom pozorištu.

Na sceni pozorišta u četvrtak 5.novembra igraće se predstava Violinista na krovu od 20 časova. Prema tekstu Džozefa Stejna, a  u režiji Desimira Stanojevića predstava je rađena kao mjuzikl sa oplemenjujućom ljudskom porukom.

Farenhajt 451 predstaviće na sceni priču o rađanju kritičke svesti, o stasavanju jednog otpadnika i čoveku koji ima hrabrosti da napravi sopstveni izbor. Roman-predstava je, takođe, priča o samoći i tišini, ali i svega onoga što može sačekati čoveka iza linije sigurnosti, odnosno iza linije vatre. Režiju je radila Bojana Lazić, a predstava se može pogledati u petak, 6.novembra od 20 časova.

Šoferi stižu u Narodno pozorište kao posebna komediografska priča o istovremenoj pripadnosti  različitim kulturama. Prema Laslu Vegelu, a režirana od strane Milana Neškovića, tema predstave je obrađena popularnim oblikom satire tzv. ,,peštanskim vicem“. Radnja je smeštena u  1974.godinu, a predstava će tu daleku i zaboravljenu prošlost oživeti u ponedeljak, 9.novembra od 20 časova.

Predstava Mesec dana na selu biće na repertoaru u petak  13.novembra u 20 časova. Režiser Sergej Morozov, laureat mnogih međunarodnih pozorišnih priznanja, predstavu je upakovao u ljubavni zanos, sreću,  tragediju, bolest i neizbežnu sudbinu. Sva ta osećanja koja obuzimaju čovekove misli i koje je svako iskusio. Treptaj duše bez koga bi život svakoga od nas bio dosadan i besmislen. Čak i kada nam se desi nesrećna ljubav koja može da osvetli naš život.

U režiji Irfana Mensura, a iz pera Hadija Kurića nastala je predstava koja nosi naziv po glavnom junaku priče – velikom piscu i zavodniku Edmundu Kinu. U ovoj drami glavno mesto zauzima motiv pobune, a ne ljubavni zaplet Edmunda. Nema prave ljubavi, ni dobre priče bez nečije pobune. Uzbudljiva priča u kojoj se Kin iako ekscentrik, alkoholičar, narkoman ali i pisac i romantičar bori za sve ideale koji se danas zaboravljaju. Predstavu Edmund Kin možete pogledati u utorak 17.novembra od 20 časova.

Gde je nestao Harms rediteljke Mile Mašović Nikolić  je duboki krik za ličnom ali i društvenom slobodom. Tema je o rastu i padu jednog slobodnog čoveka koji se na poseban način bori protiv diktature u podmuklom i licemernom društvu. Svi smo mi Harms i živimo ga. Predstava je u režiji Angelča Ilievskog, a nosi poruku o potrebi da promenimo ugao gledanja kako bismo bolje prihvatili svoju realnost. Predstavu Gde je nestao Harms posetioci mogu pogledati u sredu 18.novembra od 20 časova.

Poslednje nedelje novembra ljubitelji pozorišnih komada će imati priliku da pogledaju tri predstave: Dritu, 12 gnevnih žena i  Velike manevre u tijesnim ulicama.

U sredu, 25.novembra gostovaće na sceni niškog pozorišta glumci Puls teatra iz Lazarevca sa predstavom Drita u 20 časova. Priča je smeštena u istorijski okvir 1915.godine kada je srpska vojska počela da se povlači preko albanskih prevoja do obala Jadranskog mora. Jedan od najvećih egzodusa u istoriji srpskog naroda koji svedoči o potresnoj priči stradanja i muke srpske vojske. Poznatija kao Albanska golgota, koju su srpski junaci pretrpeli tokom povlačenja pod invazijom Centralnih sila. Priča prati Ljubicu, ženu jednog srpskog oficira. Ljubavna priča sa temom žrtvovanja, časti, čekanja i slobode.

Predstava 12 gnevnih žena režisera Ivana Vukovića igraće se  u subotu 28.novembra. početak je zakazan za 20 časova. Po motivima filma ,,12 gnevnih ljudi“ autorke Jelene Mijović, predstava oslikava situaciju suđenja. Na tom suđenju treba da se donese jednoglasna odluka o krivici optuženog od stane 12 porotnica. Isprepletane lične sudbine svakog pojedinačno, stereotipi s kojima se bore, najintimnije tajne…

Komedija  Veliki manevri u tijesnim ulicama dolazi u režiji Ivana Vukovića koja u centru zbivanja ima studenta Luju koji odlučuje da obavi psihološki eksperiment. Cilj njegovog eksperimenta je da li se može utvrditi da čoveka možemo ubediti u ono što nije. U realizaciju plana uključuje se i krčmar Tafra. Ivo Brešan po čijem tekstu se realizuje predstava bavi se i psihološkim  pitanjem – odnosom jave i sna, ljudskom prirodom i suštinom identiteta. Predstava je na repertoaru od 20 časova u ponedeljak 30.novembra.

Za dodatne informacije posetite sajt pozorišta.

 

Marija Trajković

 

 

 

0