Srbija je sa svojim netaknutim prirodnim resursima pravi biser. Ona nudi brojne destinacije koje oduzimaju dah. U daljem tekstu pokušaćemo da Vam dočaramo neke od veličanstvenih prirodnih rezervata koji svakom posetiocu nude jedno neponovljivo iskustvo.

Deliblatska peščara se nalazi na krajnjem jugoistoku Vojvodine, u Južnom Banatu. Pripada veoma retkom prirodnom fenomenu, jedinstvenom u Evropi, sa moćnim naslagama eolskog peska i izraženim dinskim reljefom. Nekada je nevezani pesak bio problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga nosi naziv Evropska Sahara. Smatra se da je najstarija pustinja u Evropi jer je nastala još tokom ledenog doba. Peščara se odlikuje retkim dinskim reljefom, prelepim pejzažima, jedinstvenim ekosistemima i retkim biljnim vrstama. Zbog svoje raznovrsne flore i faune ovo područje je proglašeno za specijalni rezervat prirode. Ovde možete naći oko 900 vrsta biljaka, ali takođe možete videti i jedinstvene, retke vrste koje rastu samo u Deliblatskoj peščari. To su banatski i stepski božur, pančićev pelen, šerpet i kockavica Degenova. Takođe i 20 vrsti orihideja svojom lepotom privlače pažnju. Ako ste ljubitelj cveća, idealno vreme da posetite ovo mesto je proleće i uživaćete u prirodi koja se tek budi. Najveći broj životinja koje žive u ovoj pustinji spadaju među prirodne retkosti u ostatku Evrope. To su uglavnom vrste sa stepskih staništa poput pustinjskih mrava, mravljeg lava, banatskog sokola, orla krstaša, stepskog tvora… Idealno je mesto za lov, ribolov i rekreaciju. Ako ste nekada poželeli da posetite Saharu, ali to niste mogli da učinite jer niste imali dovoljno finansijskih sredstava, Deliblatska peščara je idealno mesto za Vas! Možda nije baš ista kao Sahara ali svakako ima dosta toga da Vam ponudi i vredna je Vaše pažnje. Jednodnevni izlet kroz ovu netaknutu prirodu i pravi mali safari je nešto što će Vam zauvek ostati u sećanju.

Slano Kopovo ili prastari rečni meandr Tise nalazi se u blizini Novog Bečeja. Nastalo je delovanjem reke Tise koja je u prošlosti često menjala svoj tok. Slano Kopovo predstavlja posebni centar slanih – močvarnih staništa kojima preti potpuno nestajanje. U ovom rezervatu prirode nalaze se specifične slatinske biljne zajednice koje su u fazi nestajanja u celoj Panonskoj niziji. Ovo mesto odlikuju slane, blatnjave bare. Tokom nekoliko meseci te bare postaju jezero ali se leti isušuje zbog velikog isparavanja i povlačenja vode i dovodi do taloženja soli debljine i po nekoliko centrimetara. Slano Kopovo leti dobija izgled slane pustinje. Poznato je i po jednom od najvažnijih staništa ptica u Srbiji. Zabeleženo je čak 203 vrste ptica, neke od njih su ždralovi, patke, guske, šljukarice… Što se tiče sisara, najvažniji predstavnici su tekunica, stepski tvor, patuljasti miš… Zbog svojih izuzetnih vrednosti, Slano Kopovo je 1989. i 2000. godine označeno kao medunarodno značajno stanište ptica po IBA projektu.

Carska bara se nalazi u međurečju Begeja i Tise. Carska bara predstavlja carstvo ptica, oazu mira i netaknute prirode. Rezervat je isprepletan rekama, jezerima, kanalima i barama pa je mesto obojeno različitim bojama prirode. Njeno najveće bogastvo čini čak 250 vrsta ptica, a neke od njih su svetske i evropske ugrožene vrste. Ovde možete videti pelikane, male kormorane, male guske, plavokljune patke, kao i osam vrsta evropskih čaplji među kojima se izdvaja carska čaplja koja predstavlja zaštitni znak rezervata. Osim ptica, Carska bara je bogata brojnim vrstama ribe poput šarana, štuke soma, bandara, kečiga… Posetioci, pored sporskog ribolova, mogu uživati u plovidbi po Begeju, kupanju, vožnji fijakerom.. Takođe, mogu upoznati Carsku baru iz ptičije perspective, avionom ili motornim zmajem. Ljubitelji lova mogu otići na lov prepelica, divljih svinja ili srneće divljači. Za ljubitelje aktivnog sporta omogućena je šetnja “Stazom zdravlja

Kanjon reke Jerme izvire nedaleko od Vlasinskog jezera i uliva se Nišavu a jednim svojim delom teče kroz Bugarsku. Ovo je rezervat prirode za koji možda niste čuli, ali koji je toliko lep da je zaista šteta ne videti ga. Svojim strmim stenama koje su na nekim mestima toliko blizu da između njih jedva postoji mesta za reku Jermu i uski put, ovaj kanjon neodoljivo podseća na filmove o Divljem Zapadu. Kanjon reke Jerme obiluje nesvakidašnjim lepotama i spomenicima. Okružen je pećinama, krenjačkim figurama poput Đavolje varoši i raskošnom biljnom vegetacijom. Stanište je retkih ugroženih biljaka i životinja poput surog orla i risa. Možete obići manastir Svetog Jovana Bogoslova iz 15.veka, koji je poznat kao Poganovski manastir. Manastir je zadužbina Konstantina Dragaša i njegove žene Jelene. Takođe, možete se popeti na vrh Asanovog kaleta sa kojeg se pruža veličanstven pogled na okolinu. U blizini se nalazi i pećina Vetrena dupka. Kanjon reke Jerme je najlepši i najživopisniji kanjon u Srbiji i stvarno bi bila šteta ne posetiti ga.

Biljana Vasiljević 

2