Piše: Petar Pešić

Pretpostavljam da ste znali da je za određene rase pasa propisana obaveza da imaju zaštitnu korpu i povodnik gotovo u svako vreme. To je u Nišu regulisano Odlukom o mestima i načinima izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine na teritoriji Grada Niša. Ukoliko prekršite ovu obavezu možete biti prekršajno odgovorni. To je manje-više svima poznato. Međutim, moguće je da budete i krivično odgovorni ukoliko vaš pas bez bilo kog od dva pomenuta sredstva zaštite nanese bilo kakvu povredu nekom licu. Naime, krivično delo izazivanja opšte opasnosti glasi ovako:
Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Dakle, jedno tumačenje je da je pas opšteopasno sredstvo što je nekako nelogično jer se u svetu, a i kod nas ide ka tome da se životinjama priznaje bolji status te se čak stvara i grana prava pod nazivom životinjsko pravo. Ko ne veruje, neka se raspita malo o imenu izbornog predmeta na niškom Pravnom fakultetu u jednom kratkom periodu pre par godina.
Drugo tumačenje je da je krivično delo sadržano u samom postupku puštanja psa bez povodnika i zaštitne korpe i da to predstavlja opšteopasnu radnju. Ovo se čini logičnijim, jer određene rase pasa se smatraju opasnijim po okolinu pa samim tim bi njihovo puštanje bez zaštitnih sredstava moglo predstavljati opšteopasnu radnju.
Ukoliko se i desi ovakva situacija i budete osumnjičeni ili optuženi za ovo krivično delo, to će biti za delo iz nehata. Delo je učinjeno iz nehata jer ste znali ili morali znati da je opasno pustiti psa bez zaštitne korpe i povodnika ali ste ipak to učinili.

Iz tog razloga, obratite pažnju na svog ljubimca i svoje obaveze koje ste preuzeli imanjem istog kako ne biste, nepotrebno, počinili krivično delo. Mislim da vam ne moram pričati koje sve probleme sa sobom nosi ovakva situacija.

2