Predstavljamo jednu od najstarijih država na svetu, San Marino. Smeštena u Južnoj Evropi, na obodu Apenina, osnovana je 301. godine. U ovoj državi je donešen najstariji Ustav na svetu 1600. godine, koji je i dan danas na snazi. Glavni grad takođe nosi naziv San Marino. Ovo je treća najmanja nezavisna država u Evropi (nakon Monaka i Vatikana) i njena ukupna površina iznosi 61 km2.  Službeni jezik je naravno italijanski. Podeljena je u 9 opština (kastela) : San Marino, Seravale, Borgo Mađore, Domanjano, Fiorentino, Akvaviva, Faetano, Ćezanova i Monteđardino. Država nema prirodnih resursa, tako da se njena teritorija koristi za poljoprivredu. Pored poljoprivrede stanovnici San Marina se bave zanatstvom, trgovinom i turizmom koji čini 60% državne zarade. Ono što je interesantno jeste činjenica da stanovnici San Marina ne plaćaju nikakav ili vrlo mali porez, a prosečna godišnja zarada iznosi oko 10300 dolara.

Najveću pažnju svakako zavređuje grad San Marino. Smešten je na planini Titano. Gradom dominiraju tri kule – simboli San Marina: Guaita, Cesta i Montale. Kula Guaita je najstarije utvrđenje u Italiji i potiče iz 11.veka. Tokom vekova veliki broj puta je bila rekonstruisana a od 1930. godine je otvorena za javnost. Možete je posetiti u periodu od septembra do marta između 9 i 17 časova po vceni od nekih 250 dinara. Sa druge strane planine Titano nalazi se kula ili dvorac Cesta, poznat i kao Fratta. Sagrađena je krajem 11. veka, a danas je u njoj Muzej oružja sa predmetima iz 19. veka. Ulaznica je takođe oko 250 dinara. Zatim tu je i treća najmlađa kula Montale iz 13. veka koja je imala stratešku ulogu u odbrani od neprijatelja.

 

Osim bazilika i dvoraca, Muzeja oružja i Muzeja imigranata, u San Marinu u ulici Via Lapicidi Marini 17 „čeka“ vas Muzej voštanih figura koji sadrži fascinantne rekonstrukcije 40 istorijskih prizora i 100 velikana u ambijentu i odeći iz svog vremena. Tamo možete videti atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna iz 1865. godine, Napoleona za njegovim stolom, Đuzepea Garibaldija uz postelju na kojoj umire njegova supruga Anita, scene mučenja zatvorenika, giljotinu… Muzej je otvoren cele godine. Radi dvokratno, a ulaznica košta oko 500 dinara.  Osim Muzeja voštanih figura, u ulici Salita alla Rocca 26 nalazi se Muzej neobičnih predmeta – jedini te vrste u svetu. U njemu se čuva jedinstvena zbirka retkih predmeta i vesti. Cilj muzeja je da posetioce podstakne na razmišljanje i na dobru zabavu.

Ukoliko poželite da prespavate u San Marinu, smeštaj potražite u ulici Palamede Ferri 22 u malom dvospratnom hotelu „Villa Giardi“ (3*), 2 km od centra, odnosno 15 minuta šetnje. Jedan od najlepših i najhvaljenijih je hotel „Cesare“ u ulici Salita alla Rocca 7, nedaleko od Muzeja neobičnih predmeta. Hotel ima 18 soba, svaka ima svoje ime i jednu boju koja u njoj preovladava. Soba Sreća obojena je u žuto. Ako volite plavu, preporučiće vam sobu Ravnoteža, a u sobi Energija sve je u nijansama narandžaste. Ukoliko želite kvalitetan obrok posetite restoran u hotelu “Cesare” u kojem možete da probate njoke sa artičokama i ribom, domaće raviole sa aromatičnim biljem, kao i tortu „tre monti“ koja se priprema po recepturi iz 1942. godine.  U svakom slučaju nećete se pokajati ako odvojite vreme da posetitie ovaj divan grad.

Nevena Šipraga

Izvori: opusteno.rs; superodmor.rs, wikipedia.org

0