U utorak je u sali Niškog simfonijskog orkestra održan sedmi koncert ovogodišnjeg NIMUS-a.

Ovaj koncert održali su Jurij Revič, jedan od najboljih violinista svoje generacije i pijanista Natalija Mladenović.

Jurij Revič, 23-ogodišnji ruski violinista svakako je jedan od najizražajnijih muzičara svoje generacije. Violinu svira od svoje pete godine i potiče iz porodice gudača. Osvojio je prestižne muzičke nagrade i učestvovao na nekim od najprestižnijih takmičenja za violinu. Danas, on je svakako jedan od najmlađih evropskih profesora muzike, budući da je ove godine imenovan na bečkoj Muzičkoj akademiji.

Ovaj dvočasovni koncert održao je uz klavirsku pratnju Natalije Mladenović, koja je takođe svoje muzičko obrazovanje otpočela u Rusiji, takođe sa pet godina. Ona deluje kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta umetnosti u Beogradu. U svom domenu osvojila je neke od najprestižnijih nagrada, a na ovom koncertu, zajedno sa Jurijem, sve svoje uspehe opravdala je publici.

Koncert je otpočeo izvođenjem dela  Adađo i fuga za violinu solo iz Sonate br. 1 Johana Sebastijana Baha. Nakon toga, mladom Juriju se na sceni pridružila Natalija Mladenović, i onda su, zajedno, niškoj publici odsvirali Tarinijevu Đavolju sonatu.

Već tada, bilo je jasno, da se koncert ovakvog kvaliteta retko može čuti. Ton koji je Jurij Revič proizvodio na svojoj violini zapanjio je publiku.

Dela na koje je publika najbolje reagovala, definitivno su bila Ravelova Sonata za violinu i klavir u G-duru i Sarasateovi Ciganski napevi. Aplauzi posle ovih kompozicija trajali su dobra dva minuta.

Koncert je završen izvođenjem Sarasateove Fantazije Karmen nakon čega je publika toliko dugo aplaudirala da su Jurij i Natalija izašli na bis i odsvirali još jedno delo.
Za ovaj koncert definitivno je trebalo postaviti koju stolicu više.

Pretposlednji koncert ovogodišnjeg NIMUS-a biće održan u četvrtak i niška publika biće u prilici da čuje violinistu Jovana Kolundžiju i Ansambl Taurunum pod dirigentskom palicom Nebojše Cvijanovića.

 

Anđela Laban

0