Na Elektronskom fakultetu u Nišu se od 24. do 26. marta održava seminar pod nazivom „Smart technologies power for your future“

Organizator seminara je Udruženje studenata elektonskog fakulteta – EESTEC.

„Cilj konferencije je da popularizujemo nauku, podstaknemo studente na samostalna istraživanja i da ih upoznamo sa najuspešnijim kompanijama u Srbiji iz oblasti automatike i informatike“ – kaže Novica Jovanović iz EESTEC-a.

Prvog dana seminara, predstavila se vodeća evropska firma za elektroenergetski inženjering Schneider Electric DMS Novi Sad. Predavanje je održao predstavnik firme za Srbiju Goran Švenda. Tema predavanja je bila o pametnim mrežama. Pametne mreže predstavljaju nadzor i upravljanje elektroenergetskom mrežom (dalekovodima) i pametnim kućama. U budućnosti se očekuje široka primena ovakvih sistema kako bi se optimizovao period dana sa najvećom potrošnjom električne energije.

Schneider Electric je vodeća francuska firma iz ove oblasti koja je većinski vlasnik novosadske DMS Novi Sad. Nakon kupovine u Novom Sadu je ostao projektni biro sa domaćim inženjerima. Srpski ogranak Schneider Electric-a  DMS Novi Sad je poslednje tri godine na prvom mestu liste američke konsultantske kuće Gartner za najbolji ADMS softver na svetu.

Drugo predavanje održao je professor Elektronskog fakulteta u Nišu Aleksandar Janjić. Govorio je o upotrebi električnih automobila na pametne mreže. Ideja je da se u budućnosti (kada ova tehnologija zaživi) izvlači višak električne energije iz parkiranih automobila i da se šalje potošačima.

Drugog dana održana su 3 predavanja.

Uvodnu reč imao je inženjer srpske firme Alfatec iz Novog Sada Nenad Floranović. Alfatec je domaća fima koja se uspešno bavi tehnologijom za nadzor i analizu rada distributivnih sistema. Pored oblasti poslovanja firme učesnici konferecije su imali priliku da čuju o brojnim primerima implementacija u rad, pomenutih sistema.

Nakon toga predavanje je održao  Stefan Simić, direktor domaće firme za 3D štampu Voxllab. 3D štampanje je najnovija tehnologija koja je vrlo brzo osvojila industriju u svetu. Tehnologija radi na principu štampanja teksta sa računara. Ovde je reč o izradi računarskih 3D modela od plastike ili metala sa velikom preciznošću, na mašini koja se naziva 3D štampač. Po rečima Stefana Simića „nikada nije bilo lakše izraditi model neke ideje“. Učesnici su imali prilike da gledaju uživo izradu plastičnog modela narukvice.

Treće predavanje održao je Miroslav Vraneš, informatičar američke firme EMC2, na temu Hybrid Cloud.

Hybrid Cloud je sistem upravljanja, čuvanja i zaštite podataka kod poslovanja mnogih banaka i kompanija širom sveta.

I poslednju reč imao je prof. Vladan Vučković na temu kompjuterski šah.

Trećeg dana, 26.marta, prof. dr Aleksandar Rodić i docent dr Miloš Jovanović, predstavnici Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada, održali su predavanje o razvoju robotike. Kuda nas vodi stvaranje veštačke inteligencije? Da li će se ostvariti košmari naučne fantastike da roboti jednoga dana dobiju svest i porobe čovečanstvo? Da li se to može sprečiti stvaranjem i emocionalne inteligencije kod robota? Svim ovim pitanjima baviće se istraživački Institut Mihajlo Pupin.

Reč je imao i prof. Ljubomir Vračar koji je govorio o senzoru dodira GlassTouch. 

EESTEC je udruženje evropskih studenata elektornskih fakulteta. Ogranak u Nišu već dugi niz godina aktivno i uspešno organizuje slične konferencije i seminare za upoznavanje studenata i najuspešnijih kompanija, kako bi se kvalitetni ljudi međusobno prepoznali.

 

 

Aleksandar Pavlović

 

0