Udruženje „Mladi ambasadori“ tokom marta meseca organizuje serijal skajp konferencija sa upešnim Srbima koji žive i rade u Švedskoj. Prva sagovornica bila je 7.marta  glumica Jelena Mila. Druga konferencija održava se 14.marta od 19h u Deli prostoru, a prisutnima će se tada obratiti Miško Stanišić, direktor međunarodnog kreativnog studija Teraforming u Stokholmu.

Teraforming se bavi projektima koji se tiču edukacije, ljudskih prava, sprečavanja diskriminacije i govora mržnje na internetu. Studio povezuje naše institucije i organizacije iz Srbije u međunarodne projekte.

Miško Stanišić trenutno realizuje projekat sa Istorijskim arhivom Beograda. Kako navode organizatori, ta aktivnost će Stanišića na jesen dovesti u Niš na otvaranje izložbe, gde će se predstaviti edukativni materijal i radionice za učenike osnovnh i srednjih škola. Pored toga, u Nišu će organizovati izložbu “Čitamo i pišemo sa Anom Frank” i održati seminar za nastavnike i bibliotekare iz Niša i okoline.

Miško Stanišić
Miško Stanišić

Detaljnije informacije o ovim projektima i mogućnostima saradnje između organizacija iz Niša i Stokholma posetioci će čuti na skajp konferenciji 14.marta.

Nakon Miška Stanišića, u okviru „Meseca uspešnih Srba u Švedskoj“ naredni gosti biće Jovan Antović, profesor i viši konsultant na „Karolinska institutu“ u Stokholmu i Jovan Radomir, voditelj nacionalne švedske televizije SVT.

Ovaj projekat „Mladi ambasadori“ realizuju uz podršku Ministarstva za spoljne poslove, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu, Ambasadom Švedske i Ambasadom Austrije u Beogradu.

0