U organizaciji Udruženja „Mladi ambasadori“ tokom marta meseca biće održane 4 skajp konferencije u Deli prostoru, a prva je zakazana za 7.mart od 19h. U tom terminu će se obratiti Jelena Mila, srpska glumica koja živi i radi na relaciji Švedska – Srbija.

Jelena Mila je, kako navode organizatori, producentkinja i glumica koja danas ima svoju producentsku kuću, a osnovala je i prvi festival balkanskih filmova u Švedskoj i Norveškoj “BaNeFF” . Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, a 1989. godine debitovala u beogradskom Narodnom pozorištu. Pre 10 godina je prvi put igrala na na Velikoj sceni Kraljevskog narodnog pozorišta u Stokholmu. Napisala je, režirala i producirala nekoliko pozorišnih predstava i filmova, a učestvovala je i u koprodukciji domaćeg ostvarenja “Led”.

Jelena Mila; Foto -Mladi ambasadori

Jelena Mila; Foto -Mladi ambasadori

Svi prisutni će imati priliku da čuju Jeleninu priču o putu do Švedske, njenom poslu i uspehu. Jelena će napraviti paralelu između glumačkog i režiserskog posla u Srbiji i Švedskoj, a govoriće i o značaju njenog festivala za srpsku kinematografiju – kažu organizatori

Udruženje „Mladi ambasadori“ u okviru novog projekta organizuje skajp konferencije – „Mesec uspešnih Srba u Švedskoj“ koji će Nišlijama pričati o tome kako su ostvarili poslovne uspehe u ovoj nordijskoj zemlji. Konferencije će se održavati svakog ponedeljka do kraja meseca. Nakon Jelene Mile, naredni gosti biće Miško Stanišić, suosnivač i kreativni direktor međunarodne mreže Terraforming, Jovan Antović, profesor i viši konsultant na „Karolinska institutu“ u Stokholmu i Jovan Radomir, voditelj nacionalne švedske televizije SVT.

Ovaj projekat „Mladi ambasadori“ realizuju uz podršku Ministarstva za spoljne poslove, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i u saradnji sa Francuskim institutom u Nišu, Ambasadom Švedske i Ambasadom Austrije u Beogradu.


Filip Jovanović 

 

0