Koje pogodnosti imaju studenti Pravnog fakulteta u Nišu, koliko je teško uklopiti obaveze na fakultetu sa vannastavnim aktivnostima? O tome, ali i drugim temama, razgovarali smo sa Slobodanom Lukovićem, studentom prodekanom Pravnog fakulteta.

 

Za početak, reci nam nešto o sebi.

Rođen sam 1992. godine u Skoplju. Student sam četvrte godine studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu. Osnovno i srednje obrazovanje sam stekao u nišu – OŠ „Car Konstantin“ i Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“. Pravni fakultet sam upisao 2010 godine. Pored studija, bavim se i raznim društvenim i sportskim aktivnostima. Do nedavno sam aktivno igrao odbojku za OK „Desetka“ iz Niša, a već nekoliko godina sam aktivan kao odbojkaški sudija. Od nedavno sam član Rotaract kluba „Niš“.

U čemu najviše uživaš kao student?

Najviše uživam u dobrom studentskom životu.  Šalu na stranu, zaista uživam u svemu kao student, čak mi ni obimno učenje ne pada mnogo teško.  Niš je veliki univerzitetski grad i smatram da studentima pruža dosta mogućnosti za razne aktivnosti edukativno- zabavnog karaktera. Ukoliko se sve lepo i pametno uklopi sa fakultetskim obavezama, studiranje zaista može da bude uživanje za svakog studenta. Na primer, ja uživam u druženju sa kolegama i prijateljima koje sam stekao tokom studija, kao i u upoznavanju novih ljudi kroz bavljenje studentskim organizovanjem i ostalim aktivnostima.

Kako si došao na ideju da se baviš studentskim organizovanjem?

Spontano. Imam prijatelja koji je već bio aktivan u Savezu studenata Pravnog fakulteta u Nišu, kada sam ja upisao fakultet. Družeći se sa njim, polako sam i ja ušao u priču studentskog organizovanja, svidelo mi se druženje u organizaciji, mogućnosti za sticanje nekog novog iskustva kroz rad u organizaciji, i svakako, rešavanje mnogobrojnih studentskih problema. Sada je taj prijatelj predsednik Studentskog parlamenta, a ja student prodekan. 

Koje su pogodnosti na Pravnom fakultetu u odnosu na ostale?

Naš fakulteta zaista ima dosta pogodnosti u odnosu na ostale fakulteta na Univerzitetu, pa i na ostale pravne fakultete u zemlji. Iako ne veruju baš svi naši studenti u to. U odnosu na druge fakultete na Univerzitetu istakao bih da je školarina na našem fakultetu podnošljiva i da je jedna od jeftinijih. Prijava ispita je jeftinija ili ista kao na ostalim fakultetima koji bi bili, da tako kažem, u nekom rangu sa Pravnim fakultetom. Ne naplaćuje se overa semestra, prijava kolokvijuma ili slično. Imamo i mogućnost elektronske prijave ispita, kao i elektronski servis studenata na sajtu fakulteta preko kojeg student na lak i brz način može doći do svih potrebnih informacija. Što se tiče ostalih Pravnih fakulteta, opet je jedan od jeftinijih, studijski programi se i ne razlikuju posebno, ali po nekoj mojoj proceni rekao bih da je naš jedan od ozbiljnijih i boljih. Spomenuo bih i to što nam, na broju ispitnih rokova, uslova upisa naredne godine studija, mogu pozavideti studenti većine drugih fakulteta.

Da li studenti  fakulteta saradjuju sa drugim pravnim fakultetima u Srbiji i inostranstvu?

Naravno da sarađuju, mada su to uglavnom samo fakulteti u zemlji i po neki fakultet iz regiona. U saradnji sa studentima Pravnih fakulteta u zemlji i regionu, svake godine se organizuje najveće regionalno okupljanje studenata Prava edukativno-sportskog karaktera, poznatije kao Pravnijada. Pored Pravnijade, organizuju se i povremeni susreti-sastanci studentskih predstavnika fakulteta u zemlji i regionu. Radi se i na zajedničkim projektima studenata, kao i na organizaciji zajedničkih manifestacija, kao što je prethodne godine na primer bila manifestacija “Upoznaj Srpsku – upoznaj svoje” koju su organizovali studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom sadu i Banjaluci. I pored toga, smatram da ima prostora za veću i bolju saradnju, i da se njoj ubuduće mora težiti.

Da li je teško vršiti funkciju studenta prodekana?

Ne bih rekao da je teško, ali svakako jeste zahtevno i potrebno je izdvojiti dosta vremena za kvalitetno vršenje funkcije. Podrazumeva se da moram biti u toku sa svim dešavanjima na fakultetu, da budem upućen u svaku vrstu problema koji postoji, i da uvek reagujem kada se to od mene očekuje. Ali opet, nije teško , i sa zadovoljstvom obavljam dodeljenu funkciju.

Koji su tvoji planovi kao studenta prodekana?

Moji planovi su da nastavimo sa kvalitetnim radom, i sa rešavanjem studentskih problema na fakultetu. U prethodnom sazivu studentskog parlamenta sam vršio funkciju potpredsednika, i u dosadašnjem radu smo postigli zaista dobre rezultate. Kao što su odobravanje vanrednih ispitnih rokova, odobravanje još jednog dodatnog roka u kojem su studenti imali mogućnost upisa naredne godine studija na teret budžeta, smanjenje obimnosti ispitne materije, itd.

Reci nam nešto o Pravnijadi.

Pravnijada je najveće okupljanje studenata Pravnih fakulteta iz zemlje i regiona. Organizuje se svake godine početkom maja meseca, svake godine na nekoj drugoj lokaciji. Pravnijada je edukativno – sportskog karaktera, i na njoj studenti, pored druženja i upoznavanja, imaju priliku i da se takmiče. U centru pažnje su sportska takmičenja, ali su sve popularnija i takmičenja u retorici. Studenti našeg fakulteta, svake godine, postižu veoma zapažene rezultate u takmičenjima iz svih sportova, tako da smo na prethodnoj Pravnijadi osvojili drugo mesto u generalnom plasmanu, dok je i pobednik takmičenja u besedništvu bio naš predstavnik. Za mene je pravnijada od velikog značaja za studente, pruža mogućnost upoznavanja velikog broja kolega i koleginica sa drugih fakulteta, što otvara mnoga vrata za saradnju, kako u toku studija, takon i nakon njih. Zato bih savetovao svim kolegama i koleginicama da posete barem jednu Pravnijadu u toku studija, i da sledeću nikako ne propuste.

Naše kolege učestvuju na brojnim takmičenjima, da li si se oprobao na nekom od njih (ako nisi, da li bi želeo)?

Ako ste mislili na moot court takmičenja, nisam se još uvek oprobao na takvom takmičenju. Što ne znači da možda nekad i neću, ukoliko se ukaže prilika, mada trenutno nemam u planu. Učestvovao sam u sportskim takmičenjima, u odbojkaškoj univerzitetskoj ligi, u kojoj smo do sada osvojili 4 treća mesta, na žalost nikako da dođemo do tog finala. Kao i na takmičenju na Pravnijadi, gde sam do sada osvojio jedno prvo mesto, jedno drugo, i dva treća.

Šta smatraš svojim najvećim uspehom?

Ukoliko mislite na najveći uspeh tokom bavljenja studentskim organizovanjem, to je svakako što sam stekao veliki broj prijatelja, i upoznao dosta novih i zanimljivih ljudi. Tu su i uspesi koje smo postigli u pregovorima sa upravom fakulteta. Ukoliko mislite na moj lični uspeh, to je onda uspešno usklađivanje svih obaveza koje imam kao student, sa svim vannastavnim aktivnostima u društvu i sportu.

Za kraj, tvoja poruka za studente.

Budite uporni u ispunjenju svojih ciljeva, ne odustajte od onoga što želite da postignete i nikako ne gubite nadu u uspeh!

 

Jovana Mitrović

0