Ova mala zemlja često prolazi neopaženo zbog svojih suseda poput Hrvatske, Mađarske, Austrije i Italije, ali to je, naravno, velika greška. Njena priroda je, takođe, bogata i lepa, ako ne i više od toga. Baš ta zapostavljenost turista, dala je Sloveniji priliku da zadrži svoju prirodnu lepotu onako netaknutom i magičnom kakva jeste. Nalazi se u samom centru Evrope.  Ima mnogo toga da ponudi: Alpe, izlaz na Mediteran i Panonsku niziju. Često je nazivaju i Evropa u malom. Prednost ovog skrivnog dragulja jeste to što je sve blizu, tako da za nekoliko sati možete videti nekoliko pejzaža.

Mnoga mesta u Sloveniji mogu biti idealna za sjajan odmor. Preko planina i termi, do gradova i nacionalnih parkova. Ovog puta predstavljamo Vam nekoliko destinacija.

Počećemo od glavnog grada Slovenije- Ljubljane. Glavni, ujedno i najveći grad. Simbol grada je Ljubljanski zmaj. Kao i svaka prestonica, ona je kulturni, politički, ekonomski centar zemlje, a zbog svoje čarobne i stilski pomešane arhitekture, posetioce uvodi u svet prošlosti. Glavna atrakcija ovog grada je trg Prešern, koji je posvećen najvećem slovenačkom pesniku Francu Prešernu. Njegova statua se nalazi u sredini trga, a okružen je prelepim arhitektonskim zdanjima sa početka 20. veka. Ukoliko želite da upoznate kulturu grada, ovo je mesto sa kojeg bi trebalo započeti svoju avanturu. Robova Fontana ili još poznatija kao Fontana tri reke, vajara Frančeska Roba je najpoznatija ljubljanska fontana od mermera. Potiče iz 1751.godine. Najpoznatiji park je park Tivoli. Most Zmaja je jedna od najvećih znamenitosti Ljubljane. Sa obe strane mosta stoje četiri zelena zmaja. Ovo je most sa dugom istorijom, a za njega je, takođe, vezana i legenda o devici. U mnoštvu starih građevina, ako imate vremena posetite i Biskupsku palatu, Stiški dvorac, Katedralu Sv. Nikolaja, Auerspregovu palatu, Operu, Narodnu i Modernu galeriju Slovenije i  mnoge druge atrakcije. Ljubljana je šarmantno mesto i sjajna destinacija svima koji su na putu ka Julijskim Alpima.

 

Jedno od glavnih obeležja Slovenije je nacionalni park Triglav. Nalazi se na grbu i zastavi države. Vrh Triglav je ujedno i  najviši vrh Julijskih Alpa, sa visinom od 2.864 metra. On je jedini slovenački nacionalni park. Obiluje raznim vrstama flore i faune zbog čega zauzima značajno mesto u ekosistemu Evrope. Glavne turističke atrakcije u parku su penjanje uz planinu i rafting. Možete posetiti i Bohinjsko jezero, koje je najveće jezero u parku. Ono  je jedno od najlepših prirodnih atrakcija Slovenije. Netaknuta priroda nacionalnog parka je savršena destinacija za odmor, rekreaciju i potpuno užvanje.

Nacionalni park Triglav

Bledsko jezero je jedna od najpopularnijih destinacija. Jezero okružuje malo ostrvo Bled. Bled je poznat kao idealna romantična destinacija za parove. Na ostrvu možete videti crkvu Marijina Uznesenja iz 1142.godine. Posebna atrakcija u sklopu crkve je čuveno „ Zvono želja “, koje potiče iz 16. veka. Takođe, možete posetiti i zamak koji se nalazi na ostrvu koje podseća na one iz bajke. Sa zamka se pruža romantični pogled na jezero, s jedne i pejzaž prvih obronaka Alpa sa druge strane. Lepota mesta i sadržaji koje Bled nudi dovoljni su da baš on bude cilj Vašeg putovanja.

Bledsko jezero

Portorož je popularno turističko letovalište. Portorož je jedna od najsavremenijih marina na Jadranu i najveći turistički centar Slovenije. Portorož je započeo svoj razvoj kao  banjsko lečilište, zahvaljujući čistom vazduhu i lečenju slanom vodom i blatom. Ova tradicija održala se i dan danas. Ovde se nalazi šest različitih velnes banja i odmarališta. On je idealno mesto za odmor, ali i za dobar provod. Predivni hoteli, restorani, kockarnice, noćni klubovi privlače pažnju sve većeg broja turista.

Piran je interesantan pomorski gradić u Sloveniji. Grad podseća na veliki muzej, sa brojnim uskim uličicama i kućama u njima, koje izgledaju kao one od pre nekoliko vekova. Središte zbivanja predstavlja glavni trg Tartini. Dobio je ime po čuvenom violinisti i kompozitoru Đuzepeu Tartiniju. Nedaleko od trga možete videti i kuću ovog kompozitora.

Piran

 

Biljana Vasiljević 

 

 

0