Smederevo se nalazi na obali Dunava u severoistočnom delu Srbije.  Izgradnjom Smederevske tvrđave 1430. godine ovaj grad je postao prestonica Srpske despotovine, pošto je Beograd, dotadašnja prestonica, vraćen Ugarskoj 1427. godine. Tvrđavu je osnovao tadašnji srpski despot Đurađ Branković i predstavljala je najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi. Danas ona predstavlja simbol grada i otvorena je za posetioce.

Grad je okružen vinogradima i voćnjacima, pa je poznat i po smederevskom vinu. Glavni gradski trg predstavlja centralni deo Smedereva. Trougaone je forme kao i tvrđava. Trgom dominira Hram Svetog  Georgija a tu su i Spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu, Zgrada okružnog načelstva, Galerija savremene umetnosti i čuvena fontana, kao mesto sastanka, predaha i zabave kako starih tako i mladih Smederevaca.

 

Na samo 4 kilometara od centra grada nalazi se Vila „Zlatni breg“ , poznatija kao letnjikovac dinastije Obrenović. U letnjikovcu je kraljevski par priređivao zabave i okupljao poznate ličnosti i književnike. Oko vile se nalazi uređeni dvorski park sa jednim od najlepših pogleda na Dunav i Panonsku niziju.

Tokom leta kod Smederevaca ali i kod gostiju popularno mesto za odmor i uživanje je  Šalinačko jezero. Na jezeru postoji lepo uređena plaža, na kojoj se nalazi i kafe bar u kome se možete osvežiti. Za sve posetioce koji žele da uživaju u panorami Smedereva postoji mogućnost letenja motornim zmajem. Male visine i relativno male brzine pružaju vam predivan osećaj slobode i uživanja, prekrasan pogled na Smederevo i njegove znamenitosti. Panoramsko razgledanje grada moguće je i letenjem avionom.

U Smederevu možete obići i muzej koji se nalazi na glavnom gradskom trgu a osnovan je 1950.godine. U ovom muzeju možete videti paleontološke, arheološke, numizmatičke, istorijske, etnološke zbirke, ali i Galeriju savremene umetnosti, koja se nalazi u sklopu muzeja, zatim Hram Sv. Georgija koji je sagrađen u periodu od 1850. do 1854. godine. Ovaj hram nalazi se u centru grada i danas uokviruje glavni smederevski trg, treći je hram po veličini u Srbiji.

 

Maja Mitić

 

Izvori:

http://srbija.superodmor.rs/smederevo/info/atrakcije

http://www.toosd.com/kategorija/14/O-Smederevu

http://www.palelive.com/reportaze/prica-o-smederevu-gradu-pobratimu

0