Jedinstven identitet Sokobanja prvenstveno duguje različitosti predela, koji predstavljaju suštinu njene magične privlačnosti. Jedna je od najvećih turističkih centara Srbije i Evrope, u čemu su joj umnogome pomogli živopisni pejzaži, termalni izvori, čist vaduh, gostoljubivi meštani, kao i sir, jagnjetina i zvuci harmonike. Nezaboravni specijaliteti sokobanjskog kraja vraćaće vas uvek u ovo mesto mira i tišine, u kome ćete neizostavno doživeti lepotu čudesnog spoja prirode, istorije i kulture naroda koji su živeli na ovim prostorima. Uživanje u mnogobrojnim izletištima, kupanje u Bovanskom jezeru, osvajanje planinskih vrhova, mnoštvo istorijskih i kulturnih spomenika, umirujuća šetnja mermenim šetalištem i uzbudljiv noćni život samo su još neki od razloga koji ovu banju čine atraktivnom za turiste.

Soko-grad

Utvrđenje iz doba vladavine rimskog cara Justinijana iz I veka, smešteno u steni iznad reke Moravice, prva je i svakako najzagonetnija asocijacija na Sokobanju. O ovom drevnom gradu svedoče brojne legende iz doba Turaka, koje su se održale do današnjeg dana i privlače posetioce. Današnji Soko-grad dostupan je samo najupornijima, s obzirom na to da se nalazi na velikoj visini u odnosu na basen reke Moravice. Ovo, u narodu nazivano, utvrđenje „ni na nebu ni na zemlji“ bilo je i ostalo svedok burnih događaja na ovim prostorima.

Amam

Tursko kupatilo nalazi se u centru Sokobanje i datira iz 15. veka. Jedini je originalni amam u funkciji na ovim prostorima. Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi. Tursko kupatilo ima dva termomineralna izvora Sveti Arhanđel i Preobraženje, temperatura je između 43 i 50 stepeni Celzijusa. Amam danas funkcioniše kao wellnes centar, jedinstven u svetu. U amamu su banjskim gostima na raspolaganju različiti wellnes programi koji obuhvataju manuelne i podvodne masaže, biserne kupke i kupanje u termalnoj vodi, što uz orijentalnu muziku i miris zrelih pomorandži predstavlja jedinstven užitak. Neke scene kultnog filma Zdravka Šotre „Zona Zamfirova“ snimane su upravo u prostorijama ovog kupatila.

Milošev konak

Preko puta turskog kupatila nalazi se spomenik kulture Milošev konak. Izgradio ga je knez Miloš Obrenović za potrebe svoje administracije dok je boravio u Sokobanji. Milošev konak je danas malo veći od prvobitnog izdanja, jer je tokom godina dozidavan, ali su sačuvane glavne arhitektonske crte ovog objekta. Pored turskog kupatila, Milošev konak je još jedan simbol prepoznatljivosti Sokobanje. Danas se na njemu i unutar njega nalazi veći broj ugostiteljskih objekata kao što su irski pab Dablin, kafana Stena, Spa kafe, Library kafe, Duf kafe, kao i nekoliko uslužnih radnji.
Pored Miloševog konaka nalazi se Crkva svetog preobraženja Gospodnjeg, koja je izgrađena pod pokroviteljstvom mitropolita Mihaila, koji je rođen u Sokobanji. U porti crkve nalazi se njegova bista, a osnovna škola sazidana preko puta crkve takođe je njegova zadužbina i nosi njegovo ime.

Sokobanja je godinama bila omiljeno mesto za opuštanje mnogim poznatim ličnostima, među kojima su Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Branislav Nušić, Stevan Sremac, Meša Selimović i mnogi drugi. U znak sećanja na ove velikane, u Sokobanji se danas nalaze bista Isidore Sekulić, bista Stevana Sremca, bista Branislava Nušića, kao i spomen-soba Ive Andrića u hotelu „Moravica“, apartman br. 144, u kome je Andrić boravio prilikom posete Sokobanji, dok Narodna biblioteka nosi ime Stevana Sremca. Još tri ličnosti koje su ostavile trag u istoriji Sokobanje imaju svoje spomen-česme: Spomen-česma Hajduk Veljka, podseća da je Hajduk Veljko 1808. prvi put oslobodio banju od Turaka, Spomen-česma Ljube Didića, podignuta organizatoru Timočke bune u banjskom srezu, i Spomen-česma kneza Miloša (Trebička česma). U centralnom parku nalazi se bista lokalnog partizanskog heroja Alekse Markišića.

Posebnu čar Sokobanji daju parkovi, od kojih su najveći gradski park, park Vrelo, park Banjica i park Čuka II. Lepo uređeni parkovi idealan su ambijent za opuštanje u vrelim letnjim danima, a najviše gode pacijentima sa respiratornim problemima koji masovno dolaze u Specijalnu bolnicu „Sokobanja”, koja se bavi lečenjem astme, akutnog i hroničnog bronhitisa, neuropatije i akutnih kardioloških bolesti.
Izletišta, jos jedno od prepoznatiljivih obeležja Sokobanje, nadaleko su poznata po prelepoj prirodi, zdravom vazduhu i opuštajućem pogledu. Park na Ozrenu jedinstven je spoj lepote, prirode i mira. Kompleks Specijalne bolnice „Ozren“, koja se bavi lečenjem plućnih bolesti, jezerce sa potočnom pastrmkom na samom izvoru rečice Gradašnica, izletišta Kalinovica, Očno i Vlasina, samo su neke od prirodnih lepota koje valja posetiti.
Jedan od najlepših i najvećih vodopada u Srbiji, vodopad Ripaljka takođe predstavlja jedan od turistički atraktivnih lokaliteta. Vodopad je dobio ime po tome što se u ovom kraju često umesto skočiti kaže ‒ ripnuti. S obzirom na to da reka Gradašnica u leto i jesen presuši, vodopad Ripaljka je atraktivan za turiste u proleće zbog svog huka i obilja vode. Najviše posetilaca u jednom danu je za 1. maj, kada najlepši i najveći vodopad istočne Srbije poseti i do 3000 izletnika.

Izletište Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji tokom turističke sezone, a naročito za 1. maj kada se tradicionalno, ali u sopstvenoj režiji organizuje prvomajski uranak. Posebnu atrakciju predstavlja lik Bogorodice sa Isusom u naručju, prirodno izobražen u steni. Nizvodno od izletišta Lepterija, na desnoj obali Moravice, nalazi se restoran „Pećina“ gde se možete odmoriti, okrepiti i uživati u tradicionalnim specijalitetima ovog restorana kao što su jagnje na ražnju, pastrmke na žaru i kravajčići ispod sača.
Legenda o izletištu Lepterija kaže da se Župan, sin vlasnika obližnjeg Vrmdžanskog grada, zaljubio u Lepteriju, ćerku tadašnjeg vladara Soko-grada, ali njihovi roditelji su se protivili njihovoj ljubavi. Lepterija je jedne noći odlučila da pobegne i to je njenog oca toliko razljutilo da je slugama naredio da je pogube kad je pronađu. Kada su je pronašli i pogubili, Župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice ‒ Župan. Župan je danas plaža na obali Moravice pored koje ima još pet uređenih plaža: Tesnac, Šest kace, Tri kace, Džentlmen i Lepterija.

Pored ovih plaža, za kupače je takođe atraktivno i Bovansko jezero koje se nalazi na desetak kilometara od Sokobanje. Jedno je od omiljenih mesta za kampovanje, ali i za pecaroše.
Jedna od najvećih atrakcija u poslednje vreme je akva-park Podina, otvoren 2011. godine, koji može da primi 2000 ljudi. U sastavu akva-parka nalazi se jedan tobogan i tri bazena.
Poslednja inovacija koja je obogatila turističku ponudu Sokobanje je wellnes centar „Sokoterme“, koji se nalazi nedaleko od korita reke Moravice, na samom ulazu u banjsko naselje Carina, pored termalnog izvora, u narodu poznatog kao Limun banja. Voda ovog izvorišta je bistra, sa mirisom sumporovodonika i njena temperatura iznosi 32,4 stepena Celzijusa. U okviru novootvorenog kompleksa „Sokoterme“ turistima su na raspolaganju sledeće usluge: smeštaj, tri bazena sa termalnom lekovitom vodom, spa i wellnes (sauna, parno kupatilo, slana soba, tropske kiše), masaže, restoran inostranih specijaliteta i parking za goste.
Jedinstven osećaj lepote i mira koji Sokobanja pruža prilikom prvog dolaska i želja koja potom vuče da opet posetite ovu banju ispod Ozrena, prema rečima njenih posetilaca ‒ jednu od najlepših banja u Srbiji, dovoljan su razlog da i vi bar jednom osetite te čari prirode i spokoja.

Sve se bojim – pročuće se za ovo mesto, svet će nagrnuti i ja ću morati da bežim odavde i da tražim neku drugu banju. A gde da nađem ovakvu lepotu i mir? Samo da znate: i ovde se umire, jer se svugde na svetu mora umreti. Ali, ovde je život lepši i valjda nešto duži ‒ Ivo Andrić.

Sandra Marković i Kristina Vučić

0