U dolini između planina Rtanj i Ozren , a na obalama reke Moravice leži Sokobanja , najposećeniji turistički centar u istočnoj  Srbiji.  Sokobanja je banja sa najdužom tradicijom. Čist vazduh, kvalitetne termalne vode, mnoštvo parkova – idealno mesto za lečenje plućnih bolesti, reumatskih oboljenja, a pogotovo se preporučuje za odmor i rekreaciju. Ova banja razvija turizam punih 180 godina, a poslednjih desetak  godina se podigla na viši nivo.

Na delu toka reke Moravice koja protiče kroz Sokobanju napravljeno je veštačko Bovansko jezero koje privlači mnogobrojne posetioce, a od Sokobanje je udaljeno svega 12km.  Jezero je dugo 8km, a dubina dostiže i do 50m.  Tokom leta je na jezeru moguće kupanje, a najlepše plaže se nalaze u okolini sela Bovan, gde se mogu iznajmiti pedaline i čamci, i uživati u pravoj lepoti ovog jezera.

Ukoliko ste ljubitelj zelenila i čistog vazduha, planine Rtanj i Ozren su pravo mesto za vas.  Obe planine imaju veliki broj  izletišta i prelepih mesta za odmor i rekreaciju.

 

Sama Sokobanja je danas najpoznatija po Akva parku koji je nedavno izgradjen.  Ovaj Akva park je od centra grada udaljen oko 1km, a izgradjen je u okviru sportsko rekreativnog kompleksa Podina.  Ovaj vodeni kompleks može da primi oko 2000 posetilaca. Akva park pruža mogućnost celodnevne zabave i rekreacije za sve starosne kategorije posetilaca. Sadrži  poluolimpijski bazen sa sportskom opremom, kupalište za odrasle i decu, bazen sa 3 tobogana, u centru vodenog parka je i bar-šank sa pićem, oko svih bazena se nalaze frižideri sa  sladoledima, ležaljke za sunčanje, suncobrani itd.  U toku leta organizuju se raznovrsni kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaji, što privlači posetioce svih uzrasta.

 

Banja takođe poseduje brojne parkove i šetališta koja su idealna za odmor i opuštanje. Ukoliko odlučite da posetite Sokobanju morate odvojiti  vreme za obilazak crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg, Muzej i Biblioteku, i naravno Soko grad koji predstavlja kulturno istorijski spomenik  od velikog značaja za ovaj grad.

 

Sokobanja je pravo mesto za  opuštanje ali i za dobar provod i uživanje. Tokom letnje sezone ovo mesto poseti nekoliko hiljada turista pa je to i prilika da se stekne neko novo poznanstvo, ali da se pre svega dobro zabavi i uživa. Pa ko voli nek’ izvoli!

 

Maja Mitić

 

Izvori:

www.tt-group.net

www.soko-banja.org

www.sokobanja.travel

 

0