Grad iz bajke koji je uspeo da spoji šarm prošlosti sa duhom ljudi i vremena koji su prolazili kroz ulice ove vojvođanske varošice. Sombor, ili kako ga zovu njegovi meštani Zelengrad, zbog bogastva zelenih površina, prelepih aleja koje oduzimaju dah, nalazi se u severozapadnom delu Vojvodine. Ime grada se prvi put pominje 1360. godine kao malo mesto Cobor Sent Mihalj. Ubrzano se razvija u sastavu plemićkog poseda poznate ugarske porodice Cobor i beleži se pod tim imenom. Ono što predstavlja prekretnicu u istoriji grada je godina 1749, kada je grad dobio status slobodnog kraljevskog grada od strane austrijske carice Marije Terezije i kada je postao sedište Bačkobodroške Županije, 1786.godine. Od tada Sombor počinje da se uzdiže kao varoš, jedinstvene urbane i arhitektonske osobenosti. Po čemu je poznat ovaj grad? Poznat je kao grad kulture, čuven po fascinatnoj arhitekturi, slikarima, bođošima i kilometarskim drvoredima, dobrim ljudima sa uzrečicom „Uvek ima sutra“, kao i po okolnim salašima, tamburašima i fijakerima.

Sombor je grad koji svojom  sadržinom ne ostavlja ravnodušne ni zaljubljenike u prirodu, pa čak ni ljubitelje arhitekture i umetnosti. Središte grada ili srce Sombora čine četiri venca, odnosno ulice kojima su obuhvaćene najveće znamenitosti i građevine unikatne i fascinatne lepote. Gradska kuća, najreprezentativnije zdanje neoklasicizma je prepoznatljivi simbol grada. Nastala je na temeljima palate koju je kao porodični dom podigao grof Jovan Branković, davne 1718.godine. U njoj su se odigravali svi značajni događaji, a zbog svoje gracioznosti, lepote i vrednosti proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

Takođe, možete posetiti kraljevsku palatu, Županiju, koja je okružena najvećim somborskim parkom, koji je zasađen krajem XIX veka. U palati se nalazi najveća slika u Srbiji od 28 kvadratnih metara –  Bitka kod Sente. Ne treba zaboraviti i Karmelićansku crkvu, u stilu romantizma, gde se nalaze orgulje, jedne od najvećih u Evropi. Tu je i Gradski muzej, zgrada sa odlikama eklektizma iz 1870.godine. Pašina kula je najstarije sačuvano gradsko zdanje koje potiče iz XVII veka. Danas predstavlja Istorijski arhiv Sombora. Na Trgu Svetog Đorđa najveću pažnju privlači velika pravoslavna crkva Svetog Đorđa, izgrađena 1761. godine na temeljima stare turske crkvice. Crkva je izgrađena u barokno-rokajnom stilu. Takođe, ima status kulturnog dobra od velikog značaja, čemu svakako doprinosi izuzetno vredan ikonostas Pavla Simića, sa 77 ikona različite veličine. Pored ovih zdanja arhitektonsko, kulturno i istorijsko bogatstvo Sombora čine i Srpska čitaonica, Galerija „Milan Konjović“, Manastir Svetog Arhiđakona Stevana, Grašlakovića palata, Kapela Sv. Ivana Nepomuka  i mnoge druge građevine.

 

Ono što upotpunjuje idiličnu atmosferu Sombora jeste veliki broj salaša i etno kuća, koje okružuju grad. Neki salaši su stari čak preko 100 godina i predstavljaju prave etno muzeje sa mnoštvom starih i autentičnih predmeta, koji oslikavaju klasičan vojvođanski način života. Kao što smo već napomenuli, Sombor je nemoguće zamisliti bez fijakera i bez tamburaša. Ovde su se oduvek svirale tambure, prepričavale priče o starim tamburašima, a fijakeri vozili dame, frajle, boeme, kicoše i finu gospodu. Ako posetite Sombor moći ćete da uživate uz zvuk tamburice, ali takođe možete uživati u vožnji fijakera ulicama grada i upoznati se sa njim i na ovaj način.. Kada ste već ovde, ne propustite priliku da posetite Šumsko gazdinstvo “Sombor”. Ovde možete uživati u posmatranju ptica, safariju, ribolovu i lovu. Takođe, posetite i Čonopljansko jezero, specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”, gde možete razgledati rezervat, uživati u vožnji brodom od Apatina do ušća reke Drave u Dunav.

 

Ovo je samo deo onoga što možete da vidite i doživite u Somboru. Na Vama je da shodno Vašem avanturističkom duhu zagrebete ispod površine i na svoj način istražite grad starih fijakera i raskošnog zelenila. Želimo Vam nezaboravno putovanje!

 

U tom Somboru,
svega na volju,
ko kroz njega jednom prođe,
taj će opet da nam dođe,
zavoleće ga. ( Izvor: http://www.soinfo.org/sombor/ )

 

Biljana Vasiljević

Izvori:

http://www.pef.uns.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=16&Itemid=8

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D1%80

http://www.soinfo.org/sombor/turizam/znamenitosti/

http://www.mojsombor.org/42-GRADSKA-KUCA.html

http://www.sombor.rs/kultura

http://www.kodkicosa.com/fijaker.htm

 

1