13. takmičarski dan na Svetskom prvenstvu u Brazilu definitivno je bio baksuzan za pojedine reprezentacije ( ne za Engleze, njima je svaki dan na ovom šampionatu sveta bio takav ). Sa druge strane, fortuna je bila saveznik pojedinih ekipa i tako, što bi rek’o Saša Popović, dalje ide dalje ide, ide dalje Grčka.

Počećemo od popodnevnog termina i grupe D. Odličan meč za izbeći ga u širokom luku bio je sudar Kostarike i Engleske. Englezi su iskoristili ovu utakmicu da uvežbaju taktiku diskretnog odlaska sa Mondijala i najbržeg puta do domovine, a Kostarikanci rutinski završili posao u grupi. Potpuno zasluženo idu dalje sa prvog mesta, mada im verovatno ostaje žal što su kiksnuli i prosuli dva već upisana boda protiv slabašne selekcije tri lava.

Drugi meč grupe bio je znatno zanimljiviji i borbeniji. Borba za goli život i na šampionatu između vicešampiona Evrope i šampiona Južne Amerike. Sudar titana. Kavani protiv Balotelija. Godin protiv Pirla. Suarez protiv ostatka sveta. Urusi su imali imperativ pobede i ostvarili su je kvalitetnom i disciplinovanom partijom. Heroj nacije ovoga puta nije bio Suarez, koji je ponovo pokazao svu raskoš i talenat jednog kanibala, već štoper Godin. Golom u 81. minutu doneo je prolaz dalje svom timu. Posao mu je olakšao Markizio, koji je nešto ranije dobio crvenu kartu. Azuri idu na rani odmor zajedno sa svojim kolegama iz Engleske, a onome ko se kladio da će dalje iz ove grupe proći Urugvaj i Kostarika ostaje da se okupa u kinti ( naravno ako su ga pustili iz specijalne psihijatrijske ustanove ).

Godin presudio Azurima

Godin presudio Azurima

 

Večernji termin bio je rezervisan za grupu C. Kolumbijci su overili prvo mesto ubedljivom pobedom nad selekcijom Japana od 4-1. Strelci za momke u žutom bili su Kvardado, Martinez dva puta i Rodrigez, dok je počasni pogodak Samuraja delo Okazakija. Meč je bio neizvestan kao sudar minhenskog Bajerna i Moravca iz Mrštana, što se i da videti. Kolumbijci sada idu na Urugvaj a Japanci na suši.

Drugi meč ove grupe bio je znatno zanimljiviji. Grčka i Obala Slonovače su odlučivale o drugom putniku u osminu finala. Heleni su uspeli da pobede, posle drame i penala u 92. minutu, i tako dobili šansu da prvi put igraju u nokaut fazi Svetskog prvenstva. Zli jezici tvrde da je taj penal bio regularan koliko i doktorat našeg novopečenog ministra policije, ali to i nije toliko bitno. Borbeni Heleni su otplesali jedan sirtaki i u potpunosti zaslužili trijumf. Odigrali su taktički briljantnu partiju, zatvorili prilaze svom golu i čekali greške protivnika. Uz to, uspeli su da pogode okvir gola golmana Barija čak 3 puta ( mislim da se prečka na stadionu u Fortalezi i dalje trese ). Strelci na meču bili su Samaris i Samaras za Grke, a Boni za Obalu Slonovače. Favorizovanim Slonovima ostaje da se pitaju kako jedna ekipa sa toliko vrhunskih i svetski priznatih igrača  može da odigra na nivou Palilulca. U narednoj fazi Heleni idu na Kostariku, ukoliko pri slavlju ove istorijske pobede ne preteraju sa metaksom.

Neverovatni Grci još jednom šokirali svet

Neverovatni Grci još jednom šokirali svet

 

Pratite nas i sutra, analiziramo derbi ovog Mondijala Bosna-Iran i kritikujemo Aguerovog stilistu.

 

Miloš Marković 

 

0