Na Svetskom prvenstvu u Brazilu odigrane su prve utakmice četvrtfinala. Južnoamerička samba I evropski valcer. Dva ne preterano atraktivna duela ali generalno taktički odlične utakmice I ponovo se obistinila univerzalna fudbalska istina: Nemci na kraju uvek pobede!

Dakle, prvi meč dana je bio pravi sudar titana . Nekadašnji šampioni sveta i Evrope jedni naspram drugih. Dve velesile svetskog fudbala ukrstile su koplja. Francuzi i Nemci. Repriza bitke kod Dankerka, De Gol protiv Geringa i Marseljeza protiv nemačke himne čije ime ne mogu izgovoriti a da ne ostanem bez sekutića. Očekivao se efektan meč, uplate na 3+ pljuštale su kao šamari u Skupštini Srbije, ali su gledaoci ( i kladioničari pre svega ) ostali razočarani. E sad, pošto su Italijani ispali, morao je neko da ih zameni u stepenu sreće i fudbalske odbojnosti. To su juče učinili Panceri. Utakmica bi mogla da se sumira u sledećoj rečenici: Jadni fudbaleri Sjedinjenih afričkih nacija su napadali od samog početka, nemački gastarbajteri umuvali gol i branili se kao Aragorn i družina u drugom delu Gospodara Prstenova. Meč je uglavnom protekao u žestokom tempu derbija začelja Zonske lige Morava. Najbolji akter utakmice bio je sudija Maidana, čija je brza predratna frizurica mamila uzdahe ( ženske a poneki i muški ) sa tribina. Na sumo borilištima u Nagoji je viđeno više lepih poteza nego na ovom meču. Francuzi su stvarali puno prilika ali su u njima uglavnom delovali kao stočari iz Mijanmara a ne kao profesionalni fudbaleri čija nedeljna plata prevazilazi vrednost bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2014. godinu. Trikolorima je presudio jedan prekid u 13. minutu i spretna reakcija štopera Pancera, Humelsa. Možda i nezasluženo ( ma šta možda, definitivno nezasluženo ali je premijer naredio da se ne omalovažava pobeda Nemačke zbog napretka odnosa dve države).Konačnih 1-0, Valbuena u suzama ( ne zbog poraza, već jer ga svi prozivaju da je visok kao zgažena pogačica ), Sarkozi u zatvoru a Nemci ( njih trojica koji igraju za Nemačku reprezentaciju ) će plasman u polufinale zaliti pivom, i pravo je pitanje hoće li se očitaviti do sudara sa domaćinom.

 

Drugo četvrtfinale dana je bio duel dve južnoameričke ekipe. Dve zemlje koje su se ni krive ni dužne našle u pesničkom opusu Bebi Dol ( kao da im siromaštvo nije dovoljna muka ). Duel koji je odlučivao o tome čiji je narko kartel najmoćniji na zapadnoj hemisferi. Falkao protiv Ronaldinja ( igrali na Soni Plejstejšnu ), Džejms Rodrigez protiv Nejmara i njegovog frizera. U prvom poluvremenu su najzanimljviji detali utakmice bili oni kada bi se kamerman smilovao i prebacio fokus na tribine i brazilske navijačice. Povele su Karioke preko Tijaga Silve već u 6. minutu. Prednost je duplirao David Luiz golčinom iz slobodnjaka, koji je proslavio u velikom stilu, kao Toma Nikolić kad pogodi kako se kaže mačka na engleskom. Mora se priznati da je ovaj gol jedan od najatraktivnijih na Mondijalu, iako komentatori RTS-a to kažu za baš svaki pogodak koji igrači postignu sa razdaljine veće od dva i po metara od golmana. Smanjio je na 2-1 gorepomenuti Rodrigez sa bele točke, i tako probudio nade kladioničara širom sveta da ova utakmica može da uđe u X. Napadali su kao osice Kolumbijci do kraja, međutim nije bilo promene ( baš kao ni u životnom standardu u Srbiji ). Brazilci idu dalje, Kolumbija u suzama jer je posle ove utakmice došlo do najveće nestašice kokaina u ovoj zemlji. Nejmar se izgleda ozbiljno povredio i neće moći da pomogne svom timu protiv Nemaca, tako da svi masovno stvavite tetkino nasledstvo na Švabe.

 

Sutra analiziramo pobedu Kostarike i odličan meč za propustiti, Argentina-Belgija. Do tada, uživajte u čarima Rubinovog vinjaka, navijajte za Moravac iz Predejana i dubokoj muzici Amadeus benda.

 

Miloš Marković

 

0