Juče su na Svetskom prvenstvu u Brazilu odigrane poslednje utakmice osmine finala, poznata su imena osam veličanstvenih koji će morati da odlože odmor na Zakintosu. Napadači su u regularnom toku jučerašnjih mečeva bili raspoloženi za postizanje golova kao naš predsednik za učenje prošlih glagolskih vremena u engleskom jeziku, ali su u produžecima eksplodirali. U narednoj fazi, snage će odmeriti Argentina i Belgija, dok će Amerikanci protiv sebe imati nekoliko čizburgera.

Prvi meč dana je bio sudar Argentine i Švajcarskog imigracionog zavoda. Argentinski tango protiv koso…pardon, švajcarskog sata. Milka čokolade protiv čuvenog kokainskog koktela iz Buenos Ajresa. Drugari sa bauštele u Dizeldorfu, Roho i Mehmedi jedan naspram drugog. Gaučosi i sjedinjene balkanske države odigrali su jedan monoton duel. Ne kažem da je bio dosadan, samo da bih radije gledao uživo prenos nečije kolonoskopije. Građani Srbije prosto nisu mogli da se odluče protiv koga da navijaju pa su se masovno počeli prebacivati na RTS 2 i koncert klasične muzike ( tu su se zadržali iz pukog čuđenja i zadovoljstva što nema Ivana Bosiljčića ). Ništa posebno nisu propustili, najbolji trenutak utakmice je bio kada je sudija odsvirao kraj. Argentinci su uglavnom napadali ali im je napadačka trojka bila odsečena kao Severna Koreja iz evro-intergacija. Najbolji igrač Gaučosa, Mesi,  na terenu stadiona u Sao Paolu delovao je zainteresovano kao prosečan Eskim za godišnji prinos papaje u Belizeu. Sa druge strane, čistokrvni Švajcarci ( njih trojica koji igraju u odbrani ) su se disciplinovano branili i čekali priliku da svojim drugarima sa građevine Šaćiriju, Behramiju i Drmiću omoguće šansu za kontru. Benaljo je odlično branio, Argentinci su dobro sačuvali svoje bubrege i otišlo se u produžetke. U 118. minutu, šok za simpatičnu alpsku multinacionalnu družinu. Di Marija pogađa za 1-0, ludnica u Santa Feu, Tirana u suzama. Argentinci sada idu dalje na Belgiju, a Švajcarci verovatno na baklave.

Di Maria presudio Švajcarcima

Di Maria presudio Švajcarcima

 

Poslednjeg četvrtfinalistu odlučio je večernji meč, Belgija protiv SAD-a. Reprezentacija koja je tek od skoro postala jaka, protiv reprezentacije koja je tek skoro naučila pravila ove igre. Nemac na klupi Amerike protiv Belgijanca na klupi Belgije. Tendencija crvenih đavola bila je očiglednija od žirafe sa naočarama koja pokušava da upadne u klub polarnih medveda: Napasti svom silom I nadati se da će Jenkijima dosaditi i da će otići na basket. Tako je i bilo, Belgijanci su silovito pritisli poslednju liniju Amera i lako stvarali šanse za gol. Da u njima nisu delovali kao skup ćopavih kornjača sa Galapagosa, možda bi i rešili utakmicu pre produžetaka. Mada, mora se pohvaliti sjajni golman SAD-a, Tim Hauard koji je se po gol liniji kretao kao dopingovani gepard i branio praktično sve. U produžecima su Belgijanci postigli dva rutinska gola, preko De Brujnea i Lukakua, i onda dali loptu malo i Jenkijima, da se poigraju. Potonji su tek tada shvatili da i oni imaju pravo da napadaju i uspeli su da postignu počasni  gol, preko Grina. Mogli su i do izjednačenja ali ih je sreća napustila kao Karić Srbiju. Ostalo je 2-1 i Belgijanci idu dalje. Amerikanci mogu biti čak i zadovoljni rezultatom, imajući u vidu da je ovo bila utakmica u kojoj su propustili puno prilika da prime gol. Ostaje im da se teše činjenicom da bi verovatno dobili ovaj duel u hokeju ili bejzbolu.

Razigrani Hauard ipak nije spasio Amere

Razigrani Hauard ipak nije spasio Amere

 

Danas je u Brazilu dan pauze, tako da nema mečeva, ali za prave fudbalske zaljubljenike uvek ima nečega na programu. Zato vam toplo preporučujem da u 20 časova uhvatite strim gibraltarske nacionalne televizije i ispratite derbi leta, sudar titana i gorostasa svetskog fudbala: gibraltarski Linkoln protiv Toršavna sa Farskih ostrva. Biće ovo vrhunska utakmica ( ne libite se da stavite kuću i okućnicu na 4+ ) prepuna kvalitetnih poteza i atraktivnih akcija. Spektar zanimanja učesnika ove utakmice variraće od ribara do asistenta menadžera za izvoz šper-ploče u Maroko tako da ko ovo propusti kao da nije ni bivstvovao. Ostanite sa nama, visoko držite tri prsta, živela prohibicija i sudanski ministar prosvete.

 

Miloš Marković

 

 

 

0