Iako mediji ovih dana bombarduju javnost informacijama od neverovatnog značaja ( da, mislim na informacije o tome koliko često Novakov ker vrši veliku nuždu ) morao sam primetiti da se igra i Svetsko prvenstvo u šutanju lopte u dalj. Štaviše, došlo se čak do polufinala. Preksinoć smo bili svedoci onog genocida  a da ne bude baš svaki meč zanimljiv i efektan pobrinule su se selekcije Argentine i Holandije.

Dakle, meč ova dva velikana svetskog fudbala je odlučivao o tome ko će biti rutinski počišćen u finalu od strane Nemaca.  Nije mi jasno zašto bi se neko uopšte borio za tako nešto a onda su moje mišljenje potvrdile ove dve selekcije pošto su pokazale borbenost i želju otprilike kao naš predsednik kad uči engleski jezik. Da se ovaj meč igrao recimo 1986. ceo civilizovani univezum bi pohrlio u svoju verziju lokalnog Maxbeta da stavi babinu kuću na selu na 3+ prvo poluvreme.  Međutim vremena se menjaju, a bogami i taktike takođe, pa se sinoć i očekivalo sve ono što se desilo u Areni Korintijans. Broj golova ravan broju poštenih i regularnih doktorata u Vladi Srbije. Neki su čak i hrabro stavili na tikete ovakav rasplet događaja ali im je večernji alko-budžet drsko oduzela ekipa korejskog Sangdžua koja nije umela da uvali još jedan gol iako su protivnici imali dva igrača manje i IQ prosečnog lista eukaliptusa. No, dobro vratimo se meču, ako se to tako može uopšte nazvati. Sinoćnji duel je, shodno očekivanjima, na gledaoce širom sveta ostvario isti efekat kao 3 bromazepama pomešana sa 4 votke. Predkomatozno stanje. Samo su australijski Aboridžini i domoroci Amazonije koji nikada nisu videli fudbalsku loptu u životu mogli biti optimistični u vezi ovog duela. Znajući da su se ove dve selekcije provlačile do sad u nokaut fazi kao studentkinje Megatrenda na ispitima, sve osim rezultata prosečnog derbija začelja Zonske lige Morava bilo je ekstremno neočekivano. Tako je i bilo, efikasnih 0-0. Argentinci su se predvođeni ofanzivnim triom Mesi-Iguain-Laveci trudili da napadnu u prvih 45 minuta a onda su jednostavno odustali. Holandska taktika da bunkerom smore Gaučose do ivice samoubistva je urodila plodom. Lale su bile zainteresovane za ofanzivu kao prosečan Islanđanin za stepen kriminala u Namibiji. Trenuci kada su Van Persi i družina prelazili pola terena su bili ređi od gustine naseljenosti Sahare i uvek su bili ispraćeni uzdasima šokirane publike. Roben je ponovo bio najaktivniji fudbaler na terenu u stepenu teatralnosti i bacakanja po travi u stilu epileptičara. Zasluženo će pribaviti sebi nominaciju za Oskar foliranja na Mondijalu. U drugom poluvremenu je četa Van Gala bila za nijansu opasnija, čak je i napala odbranu Gaučosa pri kraju meča ( setili su se). To je bilo to, otišlo se u produžetke ( ko bi to očekivao ).

Roben i drugovi opet bez titule

Roben i drugovi opet bez titule

 

U produžecima Argentinci su imali dve solidne šanse, preko Rodrigeza i Palasia, ali pošto su obojica pred golom Silesena odreagovali kao da pate od postporođajne depresije penali su bili neminovni. Tamo, scenario iz snova za Gaučose. Vlar je objasnio kako ne treba šutnuti penal ni u kom slučaju i Romero je lagano odbranio. Sa druge strane Mesi je bio siguran i Garaj je objasnio neke stvari ( zveknuo ga po sredini gola, pod prečku  i napunio kocku do kraja ). Roben pogađa, Aguero jedva dobacuje do gola ali se lopta srećno otkotrljala preko ruke Silesena u mrežu.  Prilazi lopti Vesli Snajder. Ne znam zašto, kroz glavu mi se mota rečenica: Ako ga ovaj ne promaši niko neće. Dramatična dramska pauza u maniru Kventina Tarantina. Snajder šutira u stilu štopera ženskog fudbalskog kluba Moravac i maši. Maksi pogađa, gotovo je, Argentinci zasluženo idu dalje i počinje raskošno slavlje, otprilike kao kad naš prestolonaslednik pogodi padež. Mada mi nije jasno šta slave, kad će Nemci da im uvale bar 3 komada ali dobro, imaju pravo ljudi. Ionako nisu videli finale nekog većeg takmičenja još od streljanja Čaušeskua.

Argentinci slave plasman u finale

Argentinci slave plasman u finale

 

To je to, znaju se finalisti ( bogami i pobednik hehe ) najveće svetske smotre fudbala. Sada čekamo taj sudar giganta, besplatne akcije koje je obećao Dinkić i naravno Šešelja.

 

Miloš Marković

0