Treće večeri ovogodišnjih Filmskih susreta niška publika imala je prilke da odgleda dva filma. Prvo je na programu bilo rediteljsko ostvarenje Srđana Dragojevića „Atomski zdesna“ a zatim i drugi deo popularne „Vojne akademije“ . Druge večeri festivala problem je predstavljala kiša, dok smo se sinoć borili protiv hladnoće. Ipak, ništa nije poremetilo planirani raspored, pa je publika program na Letnjoj pozornici ispratila  do kraja.

U pauzi između dva filma Miri Banjac je uručena Specijalna nagrada za izuzetan glumački doprinos filmu.

Ekipa filma „Atomski zdesna“ je kod publike odlično prihvaćena i svi zadovoljno ističu da se osećaju jako prijatno na festivalu. Glavne uloge u ovom svojevrsnom spoju drame i komedije odigrali su Srđan Žika Todorović, Branko Đurić, Tanja Ribić i Mira Banjac. Reditelj Srđan Dragojević ističe da je njemu lično ovaj film, uz „Lepa sela lepo gore“  najdraži koji je radio. Poput filma „Montevideo, vidimo se“ i „Atomski zdesna“ je u Srbiji prikazan jedino na festivalu u Nišu. Govoreći na tu temu, Dragojević upozorava da u našoj zemlji ima mnogo festivala koji, za razliku od Filmskih susreta, samo predstavljaju opterećenje.

„Mnogi naši festivali su postali balast, sprečavaju nas da napravimo jedan veliki nacionalni festival. Veliki broj festivala rasparčava kvalitet.“ – kaže Dragojević

 

 

Branko Đurić, koji tumači lik ratnog veterana Omera, konstatuje da je komanda „Atomski zdesna“ nebuloza koja zapravo na pravi način oslikava ono što se dešava u balkanskim zemljama. Slovenačka glumica Tanja Ribič kaže da je vrlo srećna što je radila na ovom filmu.

„Došla sam u zemlju na koju sam gledala kao da je Holivud. Koliko god da je rad na filmu bio veliki napor, meni je bio užitak“ – kaže Tanja Ribič

 

 

 

 

Drugi film na jučerašnjem repertoaru bio je „Vojna akademija 2“ u režiji Dejana Zečevića. Za ulogu Stošića u tom filmu, Bojan Perić je od strane publike proglašen glumcem večeri.

Ovo mi je prva nagrada u životu i posebno mi je drago što je došla od publike, jer se ovim poslom bavimo baš zbog publike. – zadovoljno odgovara Perić.

 

 

10645174_871359996208856_2663317043389218479_n

 

Glumačka ekipu „Vojne akademije“ publika je sinoć sjajno prihvatila, pogotovo se to može istaći za mlađe gledaoce. Cela postava filma zadovoljna je kako je film prihvaćen kod domaće publike, ali i u regionu. Reditelj Dejan Zečević istakao je da je proces stvaranje ove priče bio vrlo složen jer je trebalo ući u jedan svet koji je nepoznat. Pojam i način funkcionisanja Vojne akademije u narodu nije bio najjasniji, ali su u pripremi  i istraživanju shvatili da se tu krije jako bujan i zanimljiv život.


U večerašnjem programu posetioci Filmskih susreta moći će da pogledaju još dva filma. Od 20:30h na repertoaru su „Neposlušni“ u režiji Mine Đukić, a zatim sledi film „Love hunter„. Danas u Kupini počinje i prikazivanje filmova iz regiona u okviru Programa „Kino region“ . Više informacija o tome možete naći ovde.

 

Filip Jovanović 

 

Foto: Nenad Stojnev ( Malaga photography)

 

0