Projekcijom filmova „Izgrednici“ i „Prokleti pas“ na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, kompletirano je drugo veče 53. Filmskih susreta. Glasovima publike, za glumca večeri izabran je Srđan Žika Todorović.

Veče je počelo filmom Dejana Zečevića ,,Izgrednici’’, u kojem glavne uloge igraju Radovan Vujović, Mladen Sovilj, Marta Bjelica, Svetozar Cvetković. Priča o troje studenata koji radeći na eksperimentu ne uviđaju da se haos za potrebe projekta uvlači i u njihove živote, a njihov profesor ih ostavlja da se sami suoče sa posledicama.

,,Sva tri lika predstavljaju ljude koji dolaze iz potpuno drugačijih socijalnih uslova, drugačijeg vaspitanja, a postoji i nešto što je zajedničko, a to je ta vrsta empatije i nekog beznađa, ogromne količine besa, koji nema gde da se usmeri, što je i danas generacijski prisutno. Mislim da je to negde glavna crta koju sva tri lika imaju i to je svima već na početku bilo jasno’’, rekla je Marta Bjelica, koja se našla u ulozi Teodore, jednog od glavnih likova.

Deo ekipe filma "Izgrednici" - Foto: Kristina Mijić

Deo ekipe filma „Izgrednici“ – Foto: Kristina Mijić

Drugi film večeri bio je ,,Prokleti pas’’, reditelja i scenariste Dragana Pešikana. Uloge su tumačiili Srđan Žika Todorović, Nina Seničar, Jelena Galović, Maja Lukić, kao i  Igor Pervić, Ivan Jevtović, Miloš Vlalukin, Milica Zarić, Aleksandar Šapić i mnogi drugi. Film je pokupio simpatije publike, koja je smehom ugrejala nišku Tvrđavu. Izborom jednog psa, Aleksandra, Jovana i Marija dolaze u sukob sa kriminalnom bandom koju predvodi Sergej, neumoljivi narko diler. Kriminalci bivaju dovedeni u zabludu misleći da je reč o međunarodnoj akciji.

,,Sinoć su ljudi divno reagovali i nama je baš bilo drago što možemo da prisustvujemo tome i da osetimo da se ljudima svidelo. Ovo je neverovatna prilika i mi smo svi srećni što je film ovde prikazan’’, otkrila je Maja Šuša, koja je bila deo ove glumačke ekipe.

Deo ekipe filme "Prokleti pas" - Foto: Kristina Mijić

Deo ekipe filme „Prokleti pas“ – Foto: Kristina Mijić

Trećeg dana festivala, u ponedeljak 27.avgusta, biće prikazani filmovi ,,Meso’’ i ,,Agape’’. Kako je najavljeno od strane organizatora, gledaoci koji imaju karte će zbog vremenskih uslova moći da biraju da li će filmove gledati u bioskopu Cineplexx ili na Letnjoj pozornici, s tim što će se glumci nakon projekcija pokloniti publici samo na Letnjoj pozornici. Oni koji imaju propusnice i akreditacije, mogu večeras prisustvovati festivalu isključivo u Tvrđavi. Projekcije na oba mesta počinju od 20:30.  Za više informacija posetite zvanični sajt festivala.

Miljana Simić 

0