Prepoznatljiv po vinu, tornjevima crkava i palatama, nerazdvojan od imena Branka Radičevića, centar duhovnosti, sve više privlači  turiste koji su željni lepote i mira. Sremski Karlovci spadaju u najlepše male gradove srednje i jugoistočne Evrope. Nalaze se na severu Srbije, na samoj obali Dunava. Širi centar grada je pod zaštitom države. Bio je centar srpske duhovnosti u 18. veku.  1713. godine Karlovci su postali sedište srpske pravoslavne Mitropolije na području Habsburške monarhije. Izgled grada koji se danas može videti, dobio je krajem 19. i početka 20. veka.

Ono što ćete prvo primetiti kada uđete u ovaj gradić jeste jedinstvena arhitektura i učiniće Vam se da je neko zaustavio vreme. Nećete znati na koju stranu pre da pogledate. Grad je miran, mali i lep, ali ima mnogo toga da ponudi svojim turistima. Toliko predivnih zgrada i detalja na tako malom prostoru, zaista se retko viđa. Sve važnije znamenitosti grada su smeštene na trgu Branka Radičevića. Trg je oivičen zgradama  sa neprocenljivim značajem za srpsku istoriju i kulturu, neki od njih su: Patrijaršijski dvor, Saborna pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli, Karlovačka gimnazija, Rimokatolička crkva posvećena Svetom trojstvu i mnoge druge.

Patrijarški dvor je građevina iz 19.veka i predstavlja kombinaciju baroknog i pseudorenesansnog stila. Dvor je danas sedište episkopa sremskog. Takođe, u njemu je smeštena Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. U blizini možete videti i Sabornu crkvu posvećenu Svetom Nikoli, podignutu 1762.godine. Ova crkva je jedan od najlepših dela arhitekture iz 18.veka u Vojvodini. Nedaleko od nje nalazi se zgrada najstarije srpske gimnazije, koja je podignuta 1891. godine, koja nosi ime našeg poznatog  pesnika Branka Radičevića. Na trgu najveću pažnju privlači česma „Četiri lava“, u crvenom mermeru iz 1799. godine. Legenda kaže da svako ko popije vodu sa ove česme, vratiće se jednog dana u Sremske Karlovce i tu se venčati. Zatim možete videti i Kapelu mira, koja je podignuta 1871.godine na mestu gde je potpisan Karlovački mir davne 1699.godine između sila Hriščanske alijanse i Turske.

 

Nakon obilaska znamenitosti varošice, možete otići i do kompleksa Dvorska bašta koji je  nekada  predstavljao jednu od najstarijih botaničkih bašta u zemlji. Treba da obiđete i čuveno đačko stecište i mesto jedinstvenog pesničkog hodočašća – Stražilovo, koje je udaljeno svega četiri kilometra, zatim i grob čuvenog pesnika, Branka.

Osim raskošne arhitekture, Karlovci su svoju slavu stekli i po čuvenim vinima, među kojima je najpoznatije bermet. Svakako treba  probati i ostala izvrsna vina u nekom od brojnih privatnih podruma. Ako se odlučite da  posetite ovaj gradić na obali Dunava možete to učiniti u septembru kada se održava Karlovačka berba, manifestacija posvećena grožđu i vinu, poznatija kao Grožđenbal. Osim vina, probajte još jedan od specijaliteta Karlovca, a to je kuglof koji se ovde pravi još iz 17.veka. U čast ovog kolača, u junu se održava Festival kuglofa. Takođe, možete se raspitati kod prolaznika kako da stignete na vidikovac, brdo do čijeg vrha vode stepenice, i odakle se pruža predivan pogled na grad i Dunav.

Sremski Karlovci su idealna destinacija za sve one koji žele da se odmore od grada i buke, ali i one koji vole da istražuju. Ova sremska lepotica zaista zaslužuje da se nađe na listi gradova koje treba da posetite. „Dunav, planina, vinogradi, skup čudnih kuća, veseo, lak i bezbrižan život sa mnogo pića, pesme, igre, pola selo, pola varoš“  ovako je ovaj gradić opisao lekar Laza Popović.

 

Biljana Vasiljević 

 

Izvori:

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8

http://www.karlovci.org.rs/prirodni-resursi.html

http://www.samsvojvodic.com/karlovci-korak-po-korak/

 

 

 

0