“Ključna  stvar u srpskoj kuhinji je to što mesa ima u svim jelima:  svinjetine, govedine, piletine, teletine… Kada budete otvarali  jelovnik  u nekoj od prijatnih i udobnih kafana , videćete da je ponuda za ljubitelje mesa veoma široka, tako da će vam bez pomoći konobara ili prijatelja  Srbina biti veoma teško da se opredelite šta da naručite“  naveo je na svom blogu velikan svetskog kulinarstva Džejmi Oliver, oduševljen srpskom kuhinjom.

 

Srpska kuhinja je nastala spajanjem grčke i turske, kao i austrijske,  bugarske i mađarske kuhinje, što  predstavlja mešavinu raznovrsne hrane. Veoma ukusna i pikantna, srpska kuhinja  zadovoljava sva  čula. Većina ljudi u Srbiji danas ima tri obroka dnevno, doručak, ručak i večeru , međutim u prošlosti su postojali samo ručak i večera, poput ishrane u manastirima. Nikola Tesla je pisao da je „prirodno da čovek jede dva puta“,  pa je doručak uveden tek  u drugoj polovini 19. veka. Srbi uživaju u kuvanju, a često koriste i stare srpske recepte kojima uz dobru volju i dosta mašte daju novu dimenziju. Glavno jelo u srpskoj kuhinji je kombinacija mesa i povrća: djuveč, knedle sa pilećom ili guščijom džigericom… Na srpskoj trpezi se takođe mogu naći i:

Gibanica– tradicionalno i omiljeno srpsko jelo. Najbolja gibanica se priprema od domaćih razvijenih kora. Razne vrste gibanica mogu se naći i u susednim zemljama Balkana, najviše u Makedoniji, kao i u Bosni i Hercegovini,  Sloveniji i Hrvatskoj. Gibanica je jedno od najpopularnijih i najznačajnijih jela u Srbiji, koje se priprema u svečanim prilikama ili jednostavno kao prijatan porodnični obrok.

Kajmak –  koristi se na čitavom Bliskom Istoku, u Jugoistočnoj Evropi, Iranu, Afganistanu, Indiji i Turskoj, a u Srbiji je veoma cenjen i omiljen kao neizostavno predjelo ili prilog. Najbolji kajmak u Srbiji potiče iz brdsko-planinskih krajeva gde se stoka uzgaja na mirisnim pašnjacima.

Kulen – je vrsta začinjene kobasice, proizvedena po tradicionalnoj recepturi, od usitnjenog svinjskog mesa. Kulen se proizvodi u Vojvodini i Slavoniji.

 

Musaka od krompira – iako na Zapadu veruju da musaka potiče iz Grčke, ona je tradicionalno jelo koje se uglavnom priprema na Balkanu i Bliskom Istoku.

Dok nabrajamo stvari koje se mogu naći na stolu jedne srpske porodice nikako ne smemo zaboraviti sarmu. Gotovo je nemoguće pripremiti sarmu za mali broj gostiju, jer se ona kao omiljeno jelo u Srba, služi u velikim porcijama. Ceo lonac pun sarmi se  obično priprema za čitavu porodicu. Sarma se kao jedno od glavih jela služi i na svadbama. Da ne zaboravimo i ćevape, punjene paprike, pasulj, pileći paprikaš…koji se svakodnevno mogu naći na trpezi.

Ništa bez piva i rakije.  Srbi najviše uživaju uz čašicu-dve, a ponekad i više, omiljenog pića rakije, za koje mnogi tvde da je idealan napitak za duži i zdraviji život.  Neko je jednom pitao srpskog seljaka zašto oni nikada nisu bolesni, na šta je seljak odgovorio: „Ujutru, prvo uzmem kašičicu meda da se bakterije zalepe, onda popijem kafu da im ugasim svetlo, pa ih onda spalim rakijom!“ Sa druge strane pivo je tu da nas rashladi kada krenu vrućine i krv u venama proključa.

Nikako ne smemo zaboraviti ni poslastice koje su po svemu sudeći omiljene kod velikog dela srpskog stanovništva. Na meniju se mogu naći:  srpske krofne, šumadijski kolač,  pita od jabuka, gomboce sa šljivama…

Verujem da ste čitajući ovaj tekst ogladneli, zato pravac u kuhinju!

 

Maja Mitić

 

Izvori:
http://www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/340154-dzejmi-oliver-par-reci-o-srpskoj-kuhinji

http://zena.blic.rs/recepti/recepti-redakcije/17903/5-srpskih-poslastica

 

 

0