Srpska zajednica na Američkom koledzu u Solunu u saradnji sa Studentskom vladom organizuje akciju prikupljanja pomoći za ugrožene u poplavama u Srbiji. Zahvaljujuci naporima  Konzulata Srbije u Solunu, svi zainteresovani pojedinci i organizacije su u mogućnosti da doprinesu čitavoj akciji prikupljanja pomoći. Na zvaničnom sajtu srpske ambasade i Konzulata postoji lista kojom se ljudi rukovode prilikom odlučivanja o vrsti pomoći koju žele da pruže. Sve što bude donirano u narednim danima biće transportovano avionima za Beograd i distribuirano tamo gde je najpotrebnije.

Što se tiče samog Američkog koledza, grupa srpskih studenata se samoinicijativno organizovala da učestvuje u ovoj akciji i time doprinese borbi kojoj nažalost ne možemo drugačije da doprinesemo. Čitava priča je stigla i do naše Studentske vlade koja je uvek spremna da pomogne i doprinese ovakvim događajima. Takođe, želeo bih da napomenem da jedna studentkinja sa našeg fakulteta ima familiju u Obrenovcu i da je izgubila nekoliko članova porodice u ovoj katastrofi. Čitava priča svima nama pada jako teško i želimo da doprinesemo čitavoj borbi što više možemo.

U te svrhe organizovali smo akciju prikupljanja stvari, higijenskih sredstava, dečije hrane i svega onog što je u ovom trenuku najpotrebnije. Čitava akcija će se dešavati od utorka do četvrtka i otvorili smo punktove gde studenti i profesori mogu da ostave svoju donaciju od jutra do mraka. U sredu Studentska vlada organizuje žurku koja je otvorenog tipa i sav prihod će biti preusmeren u fond koji planiramo da predamo konzulatu u petak. U četvrtak organizujemo prodaju kolača, gde će studenti moći da dobiju kolač u zamenu za bilo koju svotu novca koju su voljni da prilože u ove svrhe. Kolači će biti pripremani i prodavani od strane svih srpskih studenata na našem fakultetu. U okviru akcije delićemo i letke sa objašnjenjem kako se može pružiti pomoć i uplatiti novac za ugrožene u Bosni i Hercegovini. BiH nema svoje predstavnike u Solunu pa zbog toga nije moguće da šaljemo pomoć i njima.

Promocija čitave akcije je počela u nedelju i očekujemo da će svako doprineti i pomoći onoliko koliko može. Poruka koju želimo da pošaljemo našem narodu jeste da iako nismo tu sa njima fizički, oni su u našim mislima i iskreno se nadamo da će se poplave uskoro povući. Niko od njih nije sam u ovome, i verujem da ćemo zajedničkim naporima uspeti da prebrodimo i ovu krizu kao što smo prebrodili sve pre ovoga. Iskreno saučešće svim porodicama koje su pretrpele gubitke, drži se Srbijo!

Sve informacije o humanitarnoj akciji možete naći u zvaničnom event-u.

Ivan Tomić 

0