Pred vlasnicima automobila se često postavlja pitanje: ,,Da li se više isplati imati polovan auto koji zahteva više održavanja ili imati pouzdaniji, novi automobil? Ovde ćemo sagledati argumente i pokušati da utvrdimo da li je bolje zadržati svoj polovni automobil ili ga dati na otkup polovnih automobila i kupiti novi.

Troškovna efikasnost posedovanja automobila

Finansijska mudrost za posedovanje ili kupovinu starijeg modela automobila se svodi na jednu stvar: troškove. Ali su troškovi u vezi sa ovom odlukom brojni.

Ne samo da ima eksplicitnih finansijskih faktora, kao što su anuiteti, amortizacija i kilometraža, ali treba uzeti u obzir i nematerijalna ulaganja, kao što su sigurnosne karakteristike, udobnost, dizajn. Potcenjivanje čak jednog od ovih faktora može vas dovesti do donošenja pogrešne odluka, i na kraju koštati mnogo novca.

Troškovi popravke u odnosu na mesečnu ratu

Kad god mesečni troškovi održavanja polovnog automobila prevaziđu procenjenu mesečnu ratu za novi auto, to može biti vreme prestanka osipanja novca u vaš stari set točkova. Verovatno biste bolje prošli kupovinom novijeg vozila sa manje habanja.

Dakle, kako odrediti mesečnu isplatu za auto? Prema podacima ,,Auto Magazina’’, prosečna cena novog automobila prodatog u Srbiji 2015. je između 15.000 i 20.000 evra. Kada ubacimo taj podatak u kalkulator auto kredita sa kamatnom stopom od 13%, dolazimo do otprilike 250 evra mesečno za 7 godina. U svakom slučaju, kupovina novog automobila jeste skupa u Srbiji.

Međutim, ako trošite više da održite vaš stari automobil, verovatno ćete želeti da razmislite o kupovini novog. Na kraju krajeva, nije verovatno da će se troškovi održavanja i popravki smanjiti usled starenja automobila.

Koliko ste vešti u popravkama?

Neki ljudi preferiraju vožnju polovnih automobila. Moj teča nikada nije kupio nov automobil, on kaže da se može dosta uštedeti ako se potrudite da naučite kako da sami popravljate manje kvarove i da pravilno održavate automobil.

Popravke poput zamena ulja, brisača, svećica, filtera za vazduh, ulje i gorivo možda i ne deluju toliko nagrizajuće za novčanik. Međutim, budući da su to popravke koje se obavljaju relativno često, troškovi se brzo gomilaju. Sve ove popravke možete izvesti samostalno, uz malo volje, istraživanja i pozajmice alata od komšije ukoliko vam isti fali.

Tačno je da svim automobilima treba popravka s vremena na vreme, ali se mogu brzo naređati na starom automobilu.

Da li redovno održavate vaš automobil?

Možda vas začudi kad čujete slučajeve da su automobili određenih vlasnika prešli nezamislivu kilometražu. Kako to da jedan isti automobil može da pređe preko milion kilometara, a da se drugi pokvari mnogo ranije?

Ključ je u održavanju, praćenju uputstva proizvođača, proveravanjem i redovnom promenom sitnih delova koji mogu izazvati velika oštećenja u budućnosti.

Vlasnici ovakvih automobila dokazuju da je redovno održavanje način da se doda vrednost vašem automobilu. To će vam pomoći da izbegnete skupe popravke i dodati godine života u vašem vozilu. Ali ako imate tendenciju da odugovlačite i preskačete redovno održavanje, vožnja starog automobila ne može biti najbolja odluka za vaš budžet.

 

Koliko možete da uštedite na potrošnij goriva?

Da li vaš stari auto proždire gorivo? Ovo može biti veliki problem kada se znaju cene goriva u Srbiji i Evropi, ali i realna kupovna moć stanovnika Srbije i stanje srpske ekonomije generalno. Noviji automobili mogu imati bolju potrošnju goriva, što vam može uštedeti dosta novca tokom vremena.

Proveriti jedan od kalkulatora goriva na internetu, za poređenje kilometraže vašeg trenutnog automobila sa novijim modelom vozila. Nije baš namenjen u tu svrhu, ali unošenjem pravih podataka možete da dobijete direktno poređenje. Da biste zaista dobili više za vaš novac, razmislite o kupovini ,,eco-friendly’’ automobila.

Da li ćete zaraditi više vozeći lepši automobil?

Za određene profesije, kao što je advokat ili prodavac, auto može bio deo ličnog brenda. To znači da posedovanje modernog automobila može potencijalno podići kredibilitet u očima nekih klijenata.

Nematerijalni faktori

Do sada smo govorili o novčanim troškovima, ali šta je sa ostalim faktorima. Bezbednost, udobnost, dizajn, brend. Svi ovi faktori definitivno utiču pri donošenju odluke o kupovini automobila. Iako je tačno da su noviji modeli opremljeni dodatnim sigurnosnim merama, isto tako ih i određeni modeli starijih generacija poseduju.

Završna reč

Ukoliko ste voljni da uložite vreme i trud u održavanje automobila, pogotovo ako ste sam svoj majstor. Najbolje vam je da se zadovoljite polovnim automobilom. Međutim, ako odlučite da je kupovina automobila pravi izbor pratite stanje na tržištu i ugrabite dobre ponude, poput ovogodišnje akcije fiata staro za novo.

Da li vozite polovni automobil kako biste uštedeli novac? Kako vas služi?

0