Naslednik široko korišćenog Windowsa 7 video je svet još oktobra 2012. godine. Windows 8 imao je težak zadatak – biti adekvatna zamena svog prethodnika, a uneti inovacije. Microsoft je uložio mnogo novca u promociju, ali marketinški napori nisu previše pomogli prodaji.

Zašto? Njegov prethodnik, Windows 7, bio je unapređena verzija već legendarnog Windowsa XP, posle potpunog promašaja Viste. Korisnici standardnog Windows okruženja ne žele promene poznatog izgleda i jednostavnosti koju ovaj operativni sistem nudi.

Ali, do promene je moralo doći. Prenosive tehnologije spajaju se sa desktop tehnologijom stvarajući hibridne oblike. Tržište zahteva inovativnost. A Windows… on je standardni desktop operativni sistem, i tu se njegovo polje delovanja završava. Udeo desktop računara na tržištu se sve više smanjuje usled napretka smartfonova, tableta i hibridnih laptopova. Vreme je za promene.

Tako počinje priča najnovijeg člana Windows porodice.

Po čemu je Osmica toliko drugačija od svojih prethodnika?

 

Start Screen

Kad neko pomene Windows, prvo što svako od nas stvori u glavi je radna površina (desktop) – pozadina i nekoliko ikonica razbacanih po njoj. Međutim, Osmica menja čitav koncept funkcionisanja. Desktop još uvek postoji, ali se fokus pomera na drugi plato delovanja u sistemskom okruženju, a to je Početni ekran ili ,,Start Screen’’. Reč ,,Start’’ ovde ima potpuno drugo značenje od onog u starijim verzijama ovog operativnog sistema, a to je ,,ono dugme u donjem levom uglu’’ desktop površine. To dugme koje je služilo za pregled svih programa u računaru više ne postoji. Bar ne u istom obliku. Sada, klik na njega vodi do ,,izloga’’ računara, a to je Početni ekran. Na njemu su poređane pločice aplikacija i instaliranih programa na računaru. Sve pločice su ,,žive’’ i raznobojne, što daje izgled dinamičnosti ekranu. Pokazuju novosti kod prijatelja na socijalnim mrežama, nove e-poruke, obaveštenja o aplikacijama i predstojeće zakazane obaveze u kalendaru, a sve to možete da obuhvatite jednim pogledom i čak ne morate da otvarate aplikacije. A pošto svaki korisnik računara može da se prijavi koristeći svoj Microsoft nalog, svaka osoba može da poveća ili smanji pločice i promeni boju Početnog ekrana.

Ovo je definitivno najveća i najvidljivija promena koju je Windows uveo u svoje okruženje. Mnogi se plaše da će rukovanje Početnim ekranom i desktopom biti komplikovano i zbog toga se ne odlučuju za Osmicu.

Start screen

Aplikacije

Pomenute ,,pločice’’ na Početnom ekranu su zapravo aplikacije i instalirani programi. A znamo da se reč ,,aplikacija’’ koristi za programčiće na Android ili Apple telefonu ili tabletu. A sad, Windows pokušava da postane prenosiv uvodeći aplikacije i sopstvenu prodavnicu aplikacija (Windows Store). Za sada ima oko 150 hiljada svojih aplikacija, što je daleko od Guglove i Eplove prodavnice sa preko milion aplikacija. To je velika mana ovog operativnog sistema i zbog toga se korisnici pre odlučuju za Android ili iOS.

Pločice na Početnom ekranu su ,,žive’’, odnosno konstantno prikazuju detalje i informacije vezane za aplikaciju. Mogu se podesiti na četiri veličine, a sa najvećom veličinom pločice dolaze i življi detalji i više informacija.

Rukovanje novim interfejsom

Multitasking

Pokrenuti programi su još uvek uvučeni u taskbar, to nije nikakva promena. Ali aplikacije pokrenute preko početnog ekrana nisu vidljive na desktop površini, već je potrebno uraditi nekoliko stvari kako bismo imali pregled pokrenutih aplikacija. Potrebno je mišem stati na gornji ili donji levi ugao kako bismo izabrali željenu aplikaciju. Ovakav multitasking nije baš najpregledniji i to je velika zamerka Osmici. A još komplikovanije je ugasiti aplikaciju – potrebno je izvući prozor aplikacije iz multitasking zone i zatim ga spustiti do dna ekrana, ili jednostavnije pritisnuti ALT + F4 dok je aplikacija aktivna. Za ovakav način multitaskinga je potrebno vreme da bi se korisnik navikao.

Multitasking

Obavljanje više poslova istovremeno

Windows je našao način da se izdvoji od konkurencije i to uvodeći opciju za podelu ekrana na delove, a svaki deo zauzima po jedna pokrenuta aplikacija. Na ovaj način korisnik ima pregled najviše 3 pokrenute aplikacije. Problem je to što je deo previše mali za prikaz cele aplikacije, pa ona može da deluje konfuzno i nepregledno, pa čak može biti i potpuno neupotrebljiva ukoliko se prikaže deo koji nam ne pomaže u obavljanju posla. Pa se postavlja pitanje koliko je ova opcija zaista korisna.

Sinhronizovanje sistema preko Microsoft naloga

Svi koji imaju Android telefon znaju da telefon zahteva sinhronizaciju celog sistema sa e-mail nalogom. Microsoft je, prepisujući od Androida, uveo isto. Lista aplikacija, kontakti, e-mail, lokacija i OneCloud je uvek u sinhronizaciji sa Microsoft nalogom.

Brzina pokretanja

Ovo je zaista jedno od bitnih poboljšanja u odnosu na sve svoje prethodnike. Niko više nema strpljenja za desetominutno pokretanje sistema. Osmica nam donosi podizanje sistema za bukvalno par sekundi. Zaista fascinantan napredak za ovaj operativni sistem.

Dugme za gašenje

Pošto standardno  Start dugme Windowsa više ne postoji, postalo je teže naći dugme za gašenje računara. A Windows kao da je pokušao da ga što više sakrije od korisnika. Da bismo našli ovu opciju, potrebno je mišem stati na donji desni ugao, a zatim u Podešavanjima najzad stići do njega. Potpuno nepotrebna komplikacija za pronalaženje tako jednostavne i bitne opcije.

Dugme za gašenje

Pretraga

U Osmici pretraga za podacima, programima, aplikacijama ili čak internet pretraga, jednostavnija je nego u prethodnim verzijama Windowsa . Sve što je potrebno je da uključite Početni ekran i krenete sa kucanjem.

 pretraga

Najbolji Windows do sada

Mnogo inovacija je doneo novi operativni sistem. Neke su komplikovanije za korišćenje, neke su, po mišljenju mnogih, promašaj. Ali jedno je sigurno –  Osmica je najbolji operativni sistem Windowsa do sada. Ne samo što konačno postaje prenosiv, već što uz prenosivost donosi brzinu i preglednost kakvu nijedan do sada nije imao.

Microsoft je najavio veliki update, koji će već početkom sledeće godine biti dostupan svim korisnicima ovog operativnog sistema, a to je spajanje verzije Windowsa za telefone (Windows Phone) i trenutne desktop i tablet verzije Windowsa 8.1. Ovom verzijom, koja će se zvati Windows Blue, Microsoft očekuje zauzimanje većeg dela tržišta prenosive tehnologije, a pritom zadržavajući svoju dominaciju na polju desktop računara.

Nastavak analize Windowsa 8 očekujte uskoro u Kapital Magazinu. (Windows 8: Za i protiv, Windows Phone: analiza, za i protiv) 

Bratislav Bojić 

0