Vreme je da upoznamo brucoše sa nekim prednostima studentskog života. Kao što već znate, uz indeks možete ostvariti razne popuste u kulturnim i ostalim institucijama, ali postoje i  studentske kartice koje nude popuste za koje ranije niste znali.

Naime, studentske kartice su osmišljene tako da poboljšaju mobilnost studenata. Njima studenti mogu ostvariti veliki broj popusta u kulturnim institucijama, kao što su galerije, muzeji, festivali, pozorišta, bioskopi. U zavisnosti od vrste kartice, studenti ih mogu iskoristiti i za šoping, smeštaj, ishranu i prevoz. Kartice su dostupne svim studentima do 30 godina starosti, a raspon popusta kreće se od 3 do 100%. Može se desiti i da ne dobijete popust u određenoj instituciji, jer ta institucija nije sklopila ugovor sa organizacijom koja izdaje ove kartice.

U narednom tekstu vas upoznajemo sa nekim od najpopularnijih kartica koje studenti iz Srbije koriste.

STUDENTSKA ČIP KARTICA

Ova kartica vam je neophodna za korišćenje usluga koje nude studentski centri (smeštaj u studentskim domovima i ishrana u studentskim restoranima). Ona služi za identifikaciju pri ulasku u sve objekte studentskih centara u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Užicu, Boru i Kosovskoj Mitrovici. Studentska čip kartica se vadi na šalterima Studentskih centara,a za izdavanje ove kartice potrebni su vam sledeći dokumenti:

  • lična karta
  • indeks sa upisanim zimskim semestrom (na uvid)
  • popunjen zahtev za izdavanje Studentske kartice / popunjen Zahtev za korišćenje usluga Centra

EURO 26

Ovu karticu možete koristiti širom Evrope, jer je ona deo sistema European Youth Card Association. Kako biste saznali na kojim mestima imate  šanse da prištedite koji evro, pogledajte stranicu www.euro26.org, kliknite na discount database, izaberite zemlju, region, grad koji vas zanimaju.

Ovom karticom možete ostvariti popuste u 38 evropskih zemalja, a u Srbiji trenutno postoji oko 40.000 korisnika ove vrste kartice. Vrednost kartice je 900,00 dinara i važi godinu dana, od dana kupovine kartice.

Spisak popusta možete naći i na stranicama www.gpa.rs i www.euro26.rs

 

ISIC

International Student Identity Card je kartica koja je jedini međunadorni priznati dokument o tome da ste student. Ova kartica je projekat organizacije koja nosi naziv International Student Travel Confederation i brine o studentima kada se nađu na putovanju. Ovom karticom možete iskoristiti nekiod 32 000 popusta u 106 zemalja sveta i to:

  • 1200 popusta za muzeje i kulturne institucije
  • 2700 za izlaske i zabavu
  • 2400 na hostele i hotele
  • 21 000 za barove, restorane i šoping

Za više informacija o popustima i institucijama u kojima ih možete iskoristiti, posetite: www.isic.org

INTER RAIL

U toku mesec dana, Inter Rail karta omogućava putovanje železnicama 29 evropskih zemalja i Maroka,  brodovima pomorskih kompanija XML i AE, koje prevoze putnike iz Ankone i Brindizija  u Italiji, do Krfa, Igumenike i Patrasa u Grčkoj.

Inter Rail karta važi za drugi razred vozova, a ponuda je na 8 geografskih zona i u skladu sa time formirane su cene.

Zona

A: Velika Britanija i Republika Irska,

B: Švedska, Norveška, Finska

C: Danska, Nemačka, Švajcarska, Austrija

D: Poljska, Česka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska

E: Francuska, Belgija, Holandija, Luksemburg

F: Španija, Portugalija, Maroko

G: Italija, Slovenija, Grčka, Turska

H: Bugarska, Rumunija, Srbija, Crna Gora, Makedonija

ETC KARTICA

EASY TRAVEL CARD (ETC) obezbeđuje mrežu popusta u autobuskom, železničkom i telekomunikacionom saobraćaju. Dostupna je studentima svih univerziteta (državnih i privatnih) i viših škola, bez obzira da li se radi o budžetskim ili studentima koji sami snose troškove svog školovanja. ETC nema ograničenja u godinama starosti studenta. Više informacija možete pronaći na: www.etc.org.rs

 

Milica Jocić

 

Izvor: studentskizivot.com

0