Neretko mladi žele da se zaposle kako bi zaradili za odlazak na neku egzotičnu destinaciju, ali budu odbijeni zbog manjka iskustva. Tu na scenu stupaju prakse koje mogu rešiti problem, pa pročitajte koje su to studentske prakse na kojima možete da putujete dok stičete iskustvo.

Ovakve prakse su savršena prilika za studente da usavrše strani jezik, pokupe trikove rada od odličnih mentora ali i da iskuse samostalan život u inostranstvu i upoznaju se sa kulturom. U nastavku otkrivamo kako da odete na praksu i da putujete istovremeno.

IAESTE – plaćene prakse svake godine

IAESTE predstavlja nezavisnu i neprofitnu organizaciju koja se bavi razmenom studenata, postdiplomaca i doktoranata još od 1948. godine i svake godine omogućava kako prakse tako i usavršavanje i školovanje studentima tehničkih i prirodnih nauka po principu reciprociteta.

Jugoslovenski Odbor IAESTE osnovan je 1952. godine i od tad predstavlja strukovnu društvenu organizaciju koja je od posebnog interesa za državu; i od tad su poslali više od 15 hiljada studenata u svet na praksu.

Već tradicionalno se svake godine za ovakve prakse prijavljuje skoro 500 najboljih studenata završnih godina prirodnih i tehničkih nauka sa svih unvierziteta u Srbiji.

Tokom trajanja prakse (minimum 6 nedelja) studenti imaju šansu da rade i da za to budu adekvatno nagrađeni u vidu stipendije, tj. plate; ali, student svojim novcem plaća putne troškove i smeštaj koji pronalazi IAESTE komitet zemlje u koju se putuje.

Koje uslove budući IAESTE praktikant mora da ispuni?

 • Mlađi od 28 godina;
 • Redovan student bez obnovljene godine tokom studija;
 • Završna godina fakulteta tehničkih ili prirodnih nauka Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Prištini ili Nišu;
 • Student postdiplomskih ili doktorskih studija navedenih univerziteta;
 • Znanje minimum jednog od 3 strana jezika – engleskog, nemačkog ili španskog;
 • Prosečna ocena dosadašnjih studija veća od 7.5.

Global Talent – praksa u najboljim kompanijama na svetu

Ovo je globalni program plaćenih praksi koji studentima i diplomcima daje priliku za razvoj u nekim od najboljih kompanija na svetu, a učesnici programa iliti praktikanti će raditi u oblastima marketinga (a mnogi kažu – internet marketing je posao budućnosti), informacionih tehnologija, obrazovanja i drugih.

Kada su u pitanju npr. IT prakse, studenti se pored stručnog usavršavanja upoznaju sa novim metodama rada iz oblasti informacionih tenologija, i one se uglavnom realizuju u Nemačkoj, Brazilu, Kini, Indiji, Holandiji, Kolumbiji i Poljskoj.

A ako se pak studenti odluče za praksu u oblasti marketinga imaće šansu da steknu puno novih znanja iz oblasti internacionalnog marketing menadžmenta, istraživanja tržišta i veština prodaje; i uz to studenti je mogu realizovati u Kini, Nemačkoj, Mađarskoj, Indiji i Rumuniji.

Praksa traje od tri do 18 meseci, a praktikanti su pored sticanja nezamenljivog znanja uspostavljali i međunarodnu mrežu kontakta, ali i usavršili engleski jezik do maksimuma.

U okviru Global Talent praksi studenti imaju mogućnost da iskoriste teorijska znanja stečena u toku studija na međunarodnom tržištu, a da pritom steknu i stručno iskustvo u internacionalnom okruženju.

Šta je potrebno za ovu praksu?

 • Da si student poslednje godine osnovnih akademskih studija;
 • Da pohađaš mater studije ili si završio fakultet pre manje od dve godine;
 • Da si mlađi od 29 godina;
 • Da dobro poznaješ engleski jezik.

Global Citizen – putuj i volontiraj

AIESEC – Stručne i volonterske prakse u inostranstvu pored Global Talent programa imaju i Global Citizen internacionalni program volontiranja.

Ovo je idealan izbor za mlade koji žele da otkriju nove, ali i šire svoju kulturu kroz brojne projekte širom sveta na teme kao što su multikulturalnost, tolernacija ali i širenje svesti o globalnim problemima kao što su npr. ljudska prava.

Studenti tokom ove prakse kroz timski rad stiču iskustvo u nevladinim organizacijama, školama ali i na univerzitetima i letnjim kampovima.

Uslovi za budućeg Global Citizen praktikanta

 • Da ima do 29 godina;
 • Status studenta, ili status diplomca (maksimum 2 godine);
 • Intermediate (B1) nivo engleskog jezika.

Pročitajte još i volonterske prakse za studente u 120 zemalja sveta.

1