Kada su u pitanju aranžmani za letovanje, zimovanje ili jesenja i prolećna putovanja, vrlo često je prvi kriterijum pri izboru – cena. Često se kada vidimo željenu destinaciju po povoljnoj ceni, na first ili last minute ponudi, zaletimo da je brže bolje rezervišemo, bez preteranog razmišljanja o tome šta potpisujemo, ili na šta klikćemo.

Kako biste izbegli dodatne troškove, probleme na samoj destinaciji, ili potencijalne probleme tokom puta, čitajte dobro ugovore koje potpisujete, a pre nego što to uradite proučite dobro ponudu putovanja. U nastavku teksta saznajte na šta treba obratiti pažnju pri rezervaciji turističkog aranžmana.

Detaljno informisanje o smeštaju

Nemojte slepo verovati onome što vam piše na sajtu agencija, pogotovo ako nije reč o proverenom organizatoru putovanja ili drugim agencijama sa kojima već imate iskustva ili su vam preporučene.

Pored podataka koji su vam dostupni u turističkoj agenciji, pretražite i sajtove kao što su Booking i Trip Advisor. Tamo ćete moći da vidite realne ocene i komentare putnika, a verovatno i veći broj slika, pa ćete imati širu sliku o tome šta vas tamo čeka.

Takođe se preko Google Maps aplikacije raspitajte o tačnom položaju hotela ili apartmana. To što ste smešteni “50 metara od mora” ne znači da je to i 50 metara od plaže, već to može biti luka ili neki divlji prilaz moru na kome se ne možete kupati.

Ukoliko planirate da odsedate u hotelu i uplatite all inclusive ponudu, raspitajte se šta ona sve podrazumeva. Može se desiti da u tu cenu ne ulaze alkoholna pića u hotelu, ili wellnes centar, pa je bolje da znate na vreme šta vas tamo čeka.

Ako je apartmantski smeštaj vaš izbor, proverite šta vam je na raspolaganju od posuđa, šta je tačno pomoćni ležaj, i kako funkcioniše naplata klima uređaja. Tako ćete znati šta tačno treba da spakujete prilikom pripreme i organizacije putovanja, kao i to koliko para da ponesete.

Detalji u ugovoru i naknadna plaćanja

Kada pronađete ponudu željenog aranžmana, obično je cena barem 10-15 evra viša nego što je naznačeno. Toliko obično iznosi cena putnog osiguranja koje ne morate, ali bi trebalo da uplatite za svaki slučaj, jer vas ukoliko budete imali zdravstvenih problema mogu sačekati znatno veći troškovi.

Prilikom potpisivanja ugovora u agenciji oni će vam ponuditi putno osiguranje, a možete ga i samostalno uplatiti van agencije. Još jedan neplanirani trošak može biti depozit za smeštaj, koji će vam biti vraćen na kraju putovanja ukoliko sve protekne kako treba, ali opet za to treba izdvojiti novac u startu.

Dodatnu naplatu možete očekivati i kod aranžmana sa avio prevozom, jer u većini slučajeva aerodromske takse nisu uključene u cenu. Takođe, neke turističke agencije pored deviznog dela formiraju i dinarski deo aranžmana.

Prilikom rezervacije i uplate aranžmana bi trebalo da ostavite i nekoliko bitnih pitanja:

  • Da li ponuda obuhvata i transfer od aerodroma do smeštaja?
  • Da li se trajekt naknadno plaća ili je uračunat u cenu prevoza?
  • Da li postoje komunalne takse i kolika je njihova cena?
  • Da li vam je potrebna viza i koliki su troškovi pribavljanja vize?
  • Da li postoje troškovi rezervacije?

Takođe imajte u vidu da su cene aranžmana na sajtovima agencija gotovo uvek izražene u evrima, a da se najčešće uplaćuju u dinarima, prema višem kursu banke sa kojom agencija sarađuje.

Raspitajte se o uslovima plaćanja

Prilikom uplate putnih aranžmana, najčešći je princip – određeni deo prilikom potpisivanja ugovora, 50% uplaćeno nakon mesec – dva, i sav iznos isplaćen 20 dana pred samo putovanje. Međutim, ne važe isti principi plaćanja u svim agencijama. Negde će vam napraviti ustupak i čekati nešto duže na vašu uplatu, dok su negde rigorozniji.

Raspitajte se da li postoji mogućnost plaćanja čekovima, platnim karticama, ili je uplata kešom i preko uplatnice jedina opcija. Mnoge agencije daju mogućnost plaćanja putovanja na odloženo, putem administrativne zabrane ili plaćanje turističkim kreditom.

Iako opšte uslove putovanja gotovo niko ne čita – savetujemo vam da to uradite. Tako ćete biti sigurni da ste sve proverili, i moći ćete da uživate u pripremi za putovanje i samom odmoru, bez ikakve brige.

 

0