Selimo se laganim korakom na sever, da upoznamo damu naizgled hladnog držanja, Suboticu. Ona nije neko ko će vas odmah oboriti sa nogu, ona će vas polako osvajati. Nećete ni primetiti da su prošli dani, možda čak i meseci a vi ste još uvek tu na samom severu Vojvodine. Ono što će vas zasigurno ubediti da produžite boravak jeste mogućnost da zađete u njenu prošlost i da prošetate ulicama koje slikovito predstavljaju kulturni život ovog područja i jedan poseban mentalitet.

Istoriju Subotice je bitno odredio njen položaj na putu između Evrope i Azije, zbog čega je dolazilo do raznih sukoba i seoba i naravno preplitanja uticaja različitih naroda. Njen prvi naziv je bio Zabatka koji je dobila 1931. godine, a na putu do njenog konačnog naziva, Subotica, promenila je oko 200 naziva. Jedno vreme je bila i prestonica nekadašnje slovenske države koju je osnovao Jovan Nenad Crni, kome je podignut spomenik 1941. godine u samom centru grada.

Zahvaljujući narodima koji su ovuda prolazili, Subotica danas može da se pohvali bogatim kulturnim nasleđem. Ono što će vam prvo zapasti za oko jesu izvanredna arhitektonska ostvarenja koja odišu duhom Mađarske. Kažem duhom Mađarske iz razloga što su početkom 20. veka Subotičani širom otvorili vrata tada vrlo moderanom stilu mađarske secesije. Među istaknutim arhitektama koji su doprineli današnjem upečatljivom izgledu Subotice nalaze se: Eden Lehner, Ferenc Rajhl, kao i tandem Marcel Komor i Deže Jakob. Zahvaljujući njima Subotica biva prepuna cvetne ornamentike, narodnih motiva, kovanog gvožđa, boja i keramike.

Naše putovanje počinje od glavnog trga, Trga slobode, koji predstavlja samu srž Subotice. Na trgu  dominira Gradska kuća, podignuta 1912. godine, zatim tu je i divan park, dve fontane, zgrada Narodnog pozorišta, čije je renoviranje u toku, zatim zgrada Gradske biblioteke u neobaroknom stilu i u samom centru spomenik postavljen caru Jovanu Nenadu. Gradska kuća je zaista impresivna i glavni je simbol grada. Sa prekrasnom Velikom većnicom i njenim raskošnim vitražima ostaviće vas bez daha. Tu je i vidikovac na visini od 45 m, koji će vam omogućiti zaista neverovatan pogled na celu Suboticu.

Nakon glavnog trga, vašu pažnju će zasigurno privući i Trg sv. Terezije. Trgom dominira katedrala posvećena sv.Tereziji Aviljskoj. Katedrala je sagrađena u baroknom stilu 1779. godine. Pored katedrale tu je i Spomenik žrtvama fašizma. Širok 18 m i visok 8 m predstavlja najveći spomenik u Subotici.

Što se tiče sakralnih objekata veliku pažnju će vam zasigurno privući sinagoga. Sagrađena je 1902. godine i jedan je od najlepših primera sakralne secesije u Evropi. Kada smo kod secesije, ne smemo zaboraviti ni palatu Rajhl, koju je 1904. godine sazidao Ferenc Rajhl kao svoj dom. Danas se ovde nalazi Galerija moderne umetnosti, Likovni susret, koja privlači pažnju velikog broja posetilaca.

Videvši sve ove fascinantne građevine sigurno ćete ogladneti i poželeti malo da se odmorite. Najbolji odmor, komforan smeštaj i odličnu gastronomsku ponudu možete naći u hotelu Galleria, Patria ili Gloria, koji su u centru ili bližem centru grada tako da nećete morati da odavajate novac za prevoz.

Uspećete potpuno da se opustite jer je Subotica grad koji nikuda ne žuri. Primetićete da su ljudi zaista opušteni i možda čak i pomalo pasivni, ali to vam neće smetati, već naprotiv, prijaće vam da malo usporite i odstupite od vašeg svakodnevnog ubrzanog tempa života. U tome će vam dodatno pomoći i poseta Palićkom jezeru koje se nalazi na samo 8 km od Subotice u istoimenom naselju. Prekrasan pejzaž, parkovi i pogled na samo jezero će vam napuniti baterije i vratićete se u potpunosti preporođeni. Oduševiće vas luksuzni hoteli i bogata gastronomska ponuda, kao i šetališta, biciklističke staze i brojni kulturno-zabavni i sportski sadržaji. Pored toga nemojte propustiti da posetite zoo vrt u kom možete videti preko 60 životinjskih vrsta.

Ukoliko želite da osetite čari tradicionalne kuhinje, probate autohtona vina, domaće rakije i slušate tamburašku muziku morate posetiti Majkin salaš, salaš Jelen, salaš Đorđević, Čardak Šumski ili možda Martin salaš. Koji god da izaberete nećete se pokajati, jer će vas zaista oduševiti svojom ponudom i izuzetnim gostoprimstvom.
Subotica je takođe poznata po kvalitetnom vinu, pa je tako svim ljubiteljima vina puržena mogućnost degustacije obilaskom vinarija. Jedna od njih je Vinski dvor koja je počela da se bavi vinskim turizmom pre više od 10 godina, po čemu je jedinstvena u Srbiji. Gosti mogu da degustiraju devet vrsta vina. Zatim tu je i vinarija Zvonko Bogdan, DiBonis, Tonković i Maurer. Tokom obilaska ćete imati osećaj da ste u raju predivnih ukusa, boja i aroma. Možete da organizujete obilazak sopstvenim prevoznim sredstvom ili jednostavno iznajmite VinoBus i tokom četiri sata vožnje obilazite vinarije po izboru.

Kada planirate posetu Subotici uzmite u obzir i raspored manifestacija i dešavanja tokom godine. Verujem da bi vas oduševila atmosfera koja vlada tih dana. Ukoliko ne znate gde ćete za 1. maj svratite do Palića, koji se tokom ta dva dana pretvara u veliki luna park. Za sve koji vole dobro vino organizuju se Palićke vinske svečanosti, zatim Etno fest u junu, festival evropskog filma Palić u julu, Dužijanca u avgustu i brojni drugi.
Subotica je grad koji će da vas razmazi, nauči da uživate, da se opustite i oslobodite svakodnevnog stresa. Sve će vam biti baš potaman i ništa vam neće nedostajati, osim možda intezivnijeg noćnog života. Ponuda bi mogla biti bogatija i daleko raznovrsnija, mali je broj klubova i diskoteka i uglavnom su petak i subota dani kada se posećuju Tako da ukoliko ste željni noćnog provoda Subotica nije vaša destinacija, jer ona noću uglavnom spava.

Nevena Šipraga

 

 

1