U potrazi za novim doživljajima i iskustvima stižemo do zemlje zlatnih plaža, smaragdnog mora, zemlje egzotike i hedonizma, stižemo do Tajlanda! Najatraktivnija turistička destinacija u Aziji smeštena je na jugoistoku kontinenta. Tropska klima, egzotična kuhinja, divne duge plaže u kombinaciji sa planinskim masivima privlače veliki broj turista, tačnije oko 16 miliona godišnje, iz raznih krajeva sveta. Ovaj podatak nam govori da je Tajland izuzetan domaćin sa širokim spektrom ponuda za turiste različitih ukusa i očekivanja. Glavni grad Bangkok, sa ostrvima i okolinom, egzotična kuhinja, medicinski i sex turizam spadaju u najveće atrakcije Tajlanda o kojima ćemo u daljem tekstu govoriti.

Krenućemo od glavnog grada, Bangkoka, koji predstavlja mešavinu starog i novog, istoka i zapada, smirenosti i užurbanosti. Njegovi najposećniji delovi su ujedno i najstarije četvrti, počevši od onih samih u centru, koje datiraju iz 1780. godine. Ono što svakako morate videti prilikom posete Bangkoku je Kraljevska palata sa pripadajućim hramom Smaragdnog Bude, koji se smatra jednim od najbolje očuvanih dela arhitekture 19. veka. Prema legendi, statua Smaragdni Buda je nastala u Indiji, 43. godine pre nove ere i od tada je nekoliko puta menjala vlasnike. Sačinjena je od žada, visine oko 45 cm, a odevena u odelo od čistog zlata. Smatra se jednom od najvećih svetinja u budističkoj religiji. Pored toga interesantan je i hram Wat Pho sa statuom ležećeg bude, zatim veliko polje Sanam Luang gde se održavaju specijalne kraljevske ceremonije, uključujući i kremacije plemstva, kao i ceremonije koje najavljuju početak sezone gajenja pirinča. Ne treba zaboraviti ni park i zoološki vrt Dusit, palatu Chitladda, stadion Rajadamnoen gde se održava Thai kik boks, i još mnogo toga.

Ono što će zasigurno privući pažnju velikog broja posetilaca je noćni život Bangkoka koji obuhvata klubove, pabove, barove, bioskope, restorane, salone za masažu i koktele pored bazena. Pa u skaldu sa tim najpoznatija su tri okruga: Banglamphu, Patpong, Sukhumvit i obližnje ulice Soi Cowboy (ulica crvenih fenjera u Bangkoku). Kada se spomene okrug Patpong, prva asocijacija je „sex turizam“, koji je na Tajlandu prava atrakcija. U Patpongu možete pronaći gole Tai plesačice i druge zabavne sadržaje ovog tipa namenjenim turistima. Prostitucija na Tajlandu nije legalna, ali je zakonski delimično regulisana i meštani na nju gledaju kao na nešto uobičajeno i sasvim normalno. Tajlanđani imaju odobrenje da konzumiraju usluge prostitutki zbog mišljenja da muškarac ne može kontrolisati svoj seksualni nagon za razliku od žena. Zbog toga je sex turizam našao svoju mesto na Tajlandu i postao svakodnevnica. Mnogi zahvaljujući sex turizmu izdržavaju svoje porodice i zbog toga su i donete zakonske olakšice. Prema statističkim podacima, sex turizam najviše praktikuju turisti iz Severne Amerike, s tim da više nije rezervisan samo za muškarce. Naime, procenjuje se da oko 600 hiljada žena svake godine krene na put iz ovih razloga. Naravno, ukoliko i vi odlučite da iskusite čari noćnog života Bangkoka morate pripaziti na svoj dzep, jer biti učesnik ovakvog oblika turizma je popriličan izdatak.

Nakon Bangkoka poseta nekim od ostrva Tajlanda je pravi užitak za sva čula. Jedno od takvih je ostrvo Koh Samui, na sat vremena leta od glavnog grada. Ostrvo luksuza, elegancije i opuštanja. Prepuno kokosovih palmi, skrivenih zaliva i prelepih pešanih plaža poput Chaweng i Lamai. Pored Koh Samui tu su i Pi Pi ostrva, ostrvo Puket, Ostrvo Džejms Bonda, Suinska ostrva, Koh Samet, Koh Pangan i mnoga druga. Puket je najpoznatije letovalište na Tajlandu i najveće ostrvo. Moderni hoteli, duge plaže, barovi, restorani i još mnogo toga vas očekuje na ovom neverovatnom ostrvu.

Što se tiče tajlandske kuhinje, ona je tradicionalno poprilično ljuta i začinjena. Tajlanđani su specifični po tome što nemaju tačno određeno vreme za obroke već jedu kada su gladni. Prema hrani se odnose sa velikim poštovanjem. Kod pripreme hrane drže se pravila „Ko ne jede očima, neće ni zubima“, pa posebnu pažnju pridaju vizuelnom doživljaju hrane. Tajlanđani u pripremi jela nastoje da postignu harmoniju između jin i jang namirnica, koje zagrevaju ili hlade organizam. Hrana je uglavnom pripremljena od svežih sastojaka poput limunove trave i korijandera i naravno tu je i pirinač koji ide uz većinu jela. Od pića su popularni lokalni viski Mekong i rum SamSong. U vrelim danima pravo osveženje je kokosovo mleko.

Osim egzotične kuhinje za još veći užitak možete da probate alternativnu medicinu, pohađate kurs meditacije i opustite se uz tajlandsku masažu, koja je postala popularna u celom svetu zbog specifičnih erotičnih dodira. Na Tajlandu je „medicinski turizam“ u procvatu, jer su cene estetskih operacija niže nego u ostatku sveta.

Tajland je zaista destinacija iz snova koja obećava nezaboravan odmor. Ponuda je šarenolika i bogata, ali ipak najveće bogatstvo su ljudi koji tamo žive. Potpuno drugačiji, sušta suprotnost ljudima sa zapada, osmeh ne skidaju s lica čak i u najstresnijim situacijama. Možda i vi „upijete“ malo njihovog optimizma i naučite da na jedan vedriji način posmatrate život.

Izvori: www.lovetravel.rswww.b92.net, www.novilist.hr

Nevena Šipraga 

0