Kroz istoriju su formirana brojna tajna društva, koja su vremenom postajala sve bitnija, a nekada čak i krojila sudbinu sveta. Odlika svakog tajnog društva je to što su obavijeni velom misterije, i što niko ne može sa sigurnošću da kaže ko je zaista član kog društva. Navođena su imena brojnih predsednika, naučnika, umetnika kao da su pripadali nekim društvima. Ova društva bivala su optuživana za razne teorije zavere tokom mnogo godina, pa i danas se smatra kako su upravo pojedina tajna društva ta koja odlučuju o slici sveta koju mi imamo.

Bilderbeška grupa nije tajno društvo, ali se tako naziva zato što deluje obavijena misterijom. Grupa je osnovana 1954.godine i od tada se članovi sastaju svake godine na konferenciji koja nije dostupna javnosti. Konferenciji mogu prisustvovati samo oni koji su pozvani, a još jedna odlika ovog okupljanje jeste preduzimanje velikih mera bezbednosti koje uključuju naoružane čuvare i policiju. Njihove rasprave su široke diskusije o svim problemima ovog sveta, počev od ekonomije pa do kulture.

Vitezovi zlatnog kruga je tajno društvo koje je delovalo u Americi za vreme Građanskog rata. Oni se nisu bavili samo tajnim sastancima i misterioznim planovima već su često formirali i odmetničke bande kako bi svoje ciljeve ostvarili pomoću sile.

Crna ruka je tajno društvo političkih revolucionara, osnovano u Srbiji 1912.godine. Ovo društvo je htelo da ujedini južnoslovenske narode Evrope, a najbitniji događaj vezan za ovo društvo je njihovo učešće u jednom od najvećih događaja 20.veka. 1914.godine organizovali su ubistvo austijskog  nadvojvode Franca Ferninanda. Ovo ubistvo je bilo povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

 

Sinovi slobode je društvo koje se sastojalo od grupe građana koji su postojali u Americi pre Revolucionarnog rata.  Ovde je reč o manjim grupama koje su se sastajale u tajnosti radi zajedničkog cilja.  Dogovarali su o akcijama otpora, a te akcije su ponekad uključivale i tetorističke aktivnosti. Najpoznatiji događaj vezan za ovo društvo je „Bostonska čajanka“ 1773.godine, kada su članovi obučeni kao Indijanci potopili tovar čaja u Bostonskoj luci.

Društvo tule je društvo koje je ostalo poznato po svojim zlim namerama. Počeli su da se okupljaju u Nemačkoj po završetku Prvog svettskog rata, bavili su se okulitzmom, i bili su organizacija koja je promovisala ideologiju arijevske rase, takođe su imali rasističke stavove u odnosu na Jevreje i druge manjine. Osnovali su političku partiju „Nemačka radnička partija“ čiji član je bio i Adolf Hitler. On će kasnije i preuzeti partiju i pretvoriti je u nacističku.

Red Vitezova Templara osnovan je 1805.godine u Francuskoj na korenima drevnih Templara. Templarska znanja se vekovima prenose usmenim putem, a Napoleon je taj koji je obnovio Red Vitezova Templara. Samo veliki masoni mogu postati članovi ovog reda koji poštuje srednjovekovno ustrojstvo.

 

Opus Dei je organizacija katoličke crkve osnovana 1928.godine. Ovo društvo ima veliki broj školskih ustanova i bolnica širom sveta, a njihovi članovi žive u specijalnim stacionarima. Ovaj red je dospeo u žižu javnosti  „Da Vinčijevim kodom“ Dena Brauna.

Lobanje i kosti su društvo čiji je dom Univerzitej Jejl a u početku  je nosio naziv „Bratstvo smrti” Ovo je jedno od najstarijih studentskih tajnh bratstava u SAD, osnovano 1832.godine i od tada članstvo ovog društva čini samo odabrana elita. Stariji i mlađi Buš, predsednici SAD, bili su članovi ovog društva dok su bili studenti.

Iluminati predstavljaju društvo za koje su uglavnom svi čuli. Priče o njima mogu se pronaći i u literaturi, kao i na televiziji. Organizacija je osnovana u Nemačkoj krajem 18.veka. Mnogi intelektualci i političari se izjašnjavaju kao članovi ovog pokreta. Nisu posebno vezani za religiju pa su veoma popularni kod ateista. Po nekim teorijama iluminati su i danas veoma moćna i uticajna grupa koja utiče na svetske vlade, a neki smatraju da iluminati pokušavaju da stvore novi društveni poredak. Kao pripadnici ovog društva se navode Vinston Čerčil kao i Barak Obama.

 

Masoni  su jedno od najpoznatijih društva i jedna  od najuticajnijih grupa i danas. Trenutno broje oko pet miliona članova, a nastali su 1717. godine, mada postoje dokumenta koja se odnose na njihovo postojanje još u 14.veku. Društvo je oformljeno kao bratstvo čiji članovi dele iste filozofske ideje. Uprkos naizged bezopasnim aktivnostima često su bivali podvrgavani oštrim kritikama i optuživani za razne teorije zavere. Članovi ovog društva imaju svoje posebne obrede, kao i svoja posebna pravila međusobnog pozdravljanja, a na njihovim sastancima je zabranjen pristup onima koji nisu masoni. Simbol masona je šestar i lenjir, a neki koji se navode kao njihovi pripadnici su i Mark Tven, Henri Ford, Bendžamin Frenklin, još mnoga poznata imena političara, umetnika, predsednika se navode ali niko sa sigurnošću ne može reći ko su zaista bili pripadnici ovog reda.

 

Sandra Nikolić

Izvor: blic.rs

 

0