,,Govornik mudrim rečima obuzima duh, lepim rečima miluje uho, pokreće srce naroda, uklanja sumnje, pruža odlučujuće savete, štiti nevine, podstiče nevoljne, spašava potištene, oslobađa progonjene, doziva zabludele, nadvladava protivnike, pridobija kolebljive, preobraća sumnjičave, utamniči odmetnike, podupire pravdu, opovrgava nepravdu i sa istom snagom brani i napada.“ – Ciceron

U amfiteatru Pravnog fakulteta u Nišu, 27 marta. održano je finalno takmičenje u besedništvu studenata ove obrazovne institucije. Manifestaciju je otvorio prof. dr Miroslav Lazić, dekan Pravnog fakulteta u Nišu.

Ovogodišnje takmičenje u retorici odvijalo se u tri discipline: slobodna tema, zadata tema i improvizacija.

U disciplini slobodna tema studenti su  besedili na  temu: Kriza sistema vrednosti, Urban da budem, opanke da bacim, Sloboda u korak sa vremenom i Između laži i istine.

U disciplini zadata tema, zadatke su birali profesori, a radne teme bile su: Pravda ponekad spava, al nikad ne umire, Što se grbo rodi, zastarelost izbriše, pravda ne opraštaIstina uvek mora da čeka dok nekome ne postane potrebna.

U kategoriji improvizacija, gde učesnici dobijaju temu sat vremena pre početka takmičenja, studenti su besedili na temu Gde zakoni nisu delotvorni, tu caruju demagozi.

Stručni žiri finalnog takmičenja u besedništvu studenata Pravnog fakulteta u Nišu, činili su:

1. Prof. Dr Vojislav Đurđić, predsednik stručnog žirija,

2. Jelena Đurić, profesor retorike u Pravno-poslovnoj školi u Nišu,

3. Slobodan Nešić, advokat,

4. Jasminka Hodžić, dramski umetnik,

5. Milan Cvetanović, raniji apsolutni pobednik.

Pobednik u kategoriji zadata tema i pobednik publike,

Nemanja Radević

Prof. Dr Vojislav Đurđić, predsednik stručnog žirija proglasio je pobednike po disciplinama, dok je Prof. dr Slaviša Kovačević proglasio pobednika publike.

Po izboru publike, najbolji je bio Nemanja Radević, koji je pobedio i u disciplini zadate teme.

U disciplini improvizacijaVuk Jovanović je osvojio prvo, Uroš Tasković drugo,  a Nikola Đorđević i Jelena Milošević su podelili treće mesto.

U kategoriji slobodna tema: Marina Mihajlović je bila prva , Iva Antić i Nena Živković  podelile su drugo mesto, dok je Jovana Murić osvojila  treće.

U disciplini zadata tema: Nemanja Radević  prvo,  Katarina Mitrović drugo, a Ivan Mitić i Nikola Ilić su  podelili  treće mesto.

Retorika predstavlja teoriju, skup pravila o lepom govoru, a besedništvo (govorništvo) praksu u kojoj se ta pravila primenjuju. Sofisti su nastojali da govorom ubeđuju slušaoce, a potom da na druge prenose svoja iskustva kako se uspešno govori.

Moram da primetim da je retorika prirodni pratilac prava. Podrazumeva se da pravnik mora biti i dobar govornik. Ne samo što mora poznavati cilj i suštinu prava, već mora znati načine i veštinu kako da ubedljivim govorom izrazi suštinu stvari na istinit način. Istorija je pokazala da su pravnici najbolji govornici, jer priroda pravničke profesije traži jasan, precizan, ubedljiv, utemeljen, argumentovan govor čiji je cilj istina, pravda i pravičnost. Na Pravnom fakultetu u Nišu se svake godine  organizuje pripremna nastava iz retorike i takmičenje u besedništvu.

Sonja Georgijeva

0