Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite neki skupoceni odmor, postoji toliko zanimljivih i lepih kutaka Srbije koje možete posetiti. Jedan od tih kutaka je Nacionalni park Tara. Planina Tara je oaza netaknute prirode koja je smeštena u zapadnom delu Srbije. Dobila je ime po bogu Tar, koji se zaljubljuje u lepotu ovih predela i odlučuje da baš na njoj provede svoj božanski život. Idealna je za odmor i rekreaciju u svim godišnjim dobima. Zbog bajkovitih pejzaža, prekrivenih gustim četinarskim i listopadnim šumama,pašnjacima i mirisnim livadama, kao i zbog  očuvanja prirodnih  retkosti 1981.godine, Tara je proglašena nacionalnim parkom. Nacionalni park obuhvata: planinu Taru, Zvezdu, Stolac, Crni vrh, kanjon Drine sa Perućcem i okolinu Bajine Bašte. Nadmorska visina iznosi od 1000m do 1200m. Najviši vrh Tare je Koziji rid sa visinom od 1591 m.

Odlikuje se izuzetnim klimatskim uslovima. Njena klima utiče na lečenje astme, anemije i bronhitisa, takođe jača i imunitet organizma. Zbog povoljne klime postoje bogate i raznovrsne flore i faune. Od sisara, najatraktivniji su mrki medved i divokoze. A od ptica ističu se najugroženije vrste kao što su orlovi, sokolovi. Preovladava mešovita zajednica jele, bukve i smrče, uz manje grupe drugih četinara poput bora i listopadnog drveća kao što su javor, jasika… Neotkrivena, tajanstvena i očuvana priroda Tare, sa mnogobrojinim vidikovcima koji pružaju panorame čarobne lepote daju mogućnosti za pešačenje, planinarenje, ribolov, biciklizam i druge aktivnosti u prirodi. U zimskom periodu posetioci mogu da uživaju u skijanju na ski stazama.

Turistički centri su Kaluđerske Bare, Mitrovac, Zaovine sa svojim jezerima, Šljivovica, Sokolina, Predov Krst i prelepi vidikovac na njemu. Najpoznatije izletište su Kaluđerske Bare gde se nalaze poznati hoteli poput Omorike, Belog Bora i starog hotela Tara. Tu se nalaze fudbalski i teniski tereni, galerije, kafići.. Kaluđerske Bare se smatraju centrom turizma Tare. Posle dugog putovanja kroz šumovitu oblast, odjednom izbijate na jednu čistinu, koja je posebna – Mitrovac. Ako želite aktivan odmor u prirodi Mitrovac je pravo mesto za Vas. Mitrovac najbolje opisuje poznati glumac Ljuba Tadić “Ja ne znam kako izgleda raj, jer se niko nije vratio da mi kaže… …a Mitrovac je predvorje raja.”  Na samom Mitrovcu se nalazi lovački dom, Beogradsko dečije odmaralište koje se sastoji od 7 paviljona, etno kafana Kačara. Okolina Mitrovca je poznata kao stanište najlepšeg četinara, čuvene Pančićeve omorike. Najpoznatija atrakcija na Mitrovcu je Tepih livade. To je proplanak u gustoj šumi poznat po svom tlu koji je prekriven mekom travom i dok hodate imate osećaj kao da ste  na dušeku. Dok budete šetali, i dok vam nozdrve budu pune mirisa smole, pratiće vas veseli cvrkut ptica i imaćete osećaj kao da kažu “Putićem, putićem.” Svakako treba posetiti i Banjsku stenu, poznatu kao Kozija stena. Vidikovac ima nekoliko odvojenih mesta sa kojih se pruža prelep pogled na kanjon reke Drine i jezero Perućac, kao i na Bosnu. Interesantan je put kojim se dolazi do Mitrovca iz Perućca. Put je uzan i na takvoj strmini da oni koji prvi put prolaze treba da budu veoma oprezni. Ovaj put iako je strašan, pruža lep pogled na reku Drinu, jezero, branu, kao i na grad Bajinu Baštu. Na nekih šest kilometara od Mitrovca nalaze se Zaovine. To je pravo planinsko selo, poznato pre svega po Zaovinskom jezeru koje je napravljeno za akumulaciju vode iz Belog Rzava. Jezero je okruženo šumama i predstavlja oazu mira. Voda je kristalno čista, pored kupanja, pruža uslove i za ribolov i za bavljenje sportovima na vodi. Zanimljivo je da su zaseoci dobili imena po prezimenima meštana, kao na primer: Jezdići, Spajić, Mandići, Lazići, Karaklije… Ukoliko ste u mogućnosti, posetite manastir Raču koji predstavlja  najznačajnija kulturnoistorijska baština i Kremnu, rodno mesto proroka Tarabića. Kao i Predov krst koji se nalazi  na krajnjem zapadu. Tu je i vidikovac Bilješka stena koji je udaljen od Predovog krsta oko 6km.Pored uživanja u pogledu, možete videti kolibicu koja je sagrađena za potrebe filma „Ptice koje nikada ne polete.”Takođe, nezaobilazne turističke atrakcije su muzejska železnica „Šarganska osmica“ i etno selo Drvengrad. Ako budete imali vremena posetite i Perućac. Možete videti malenu reku Vrelo koja se uliva u Drinu preko bajkovitog vodopada.  Reka je dugačka svega 365m, pa je zbog toga meštani  nazivaju reka dugačka kao godina. Tu se  nalazi i poznati restoran Vrelo koji je uklopljen u ceo ambijent.

Lepotu Tare nije moguće dočarati rečima, čak nije ni moguće ni preneti tu lepotu pomoću fotografija. Kada jednom kročite na Taru postajete njen zaljubljenik i nešto će Vas stalno vući da je posećujete. Bog Tar je zaista znao da izabere i da ceni lepotu. I zato pakujte kofere i pravac Tara!

Biljana Vasiljević

0