Akademski krugovi srpskog rasejanja svojim aktivnostima sve više dokazuju da naša zemlja ima intelektualni zalog van svojih granica kojim može ozbiljno parirati svetskom naučnom kremu, baš kao što su pronoseći diku svog porekla nekada radili Pupin i Tesla.

Krajem 2014. godine, u izložbenom prostoru Fondacije „Telefonika“ u Madridu, priređena je izložba „Nikola Tesla: Budućnost je njegova!“ u prisustvu uglednih ljudi španskog naučnog i društvenog života, srpskih diplomata i pripadnika naše dijaspore u Španiji. Izložba, čiji je suorganizator Muzej Nikole Tesle iz Beograda, predstavlja svojevrstan omaž nastao ujedinjenjem dela domaćih i stranih umetnika i naučnika i idealno je mesto susreta akademaca iz zemlje i dijaspore, te stecište razmene mišljenja u duhu odavanja počasti velikom umu.

Naučni radnici iz matice su tako na trenutak postali deo dijaspore. Prof. dr Vladan Vučković na ovoj izložbi predvodi tim sa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sarađuje za Muzejom Nikole Tesle u oblasti kreiranja kompjuterskih simulacija, animacija i digitalne obrade Teslinih dela na bazi originala njegove zaostavštine. Tim niškog Elektronskog fakulteta je autor pet animacija koje ilustruju Teslin doprinos u isto toliko različitih bazičnih grana moderne tehnologije.

Ovakvi događaji izazivaju pozitivne reakcije i kod onih naučnika koji na izložbi nisu fizički prisutni, te ih podstiču na slične akcije, ali i na pružanje podrške i nekonvencionalnu saradnju. Dr Dragoljub David Pokrajac, profesor i prodekan na Državnom univerzitetu  u Delaveru, SAD, kaže:

  Video sam nekoliko simulacija koje je radio tim kolege Vučkovića i mislim da deluju lepo i realistično. Tako to izgleda kada se Nikolom Teslom bave inženjeri.

Inače, profesor Pokrajac je rešio, kako sam kaže, da izrazi svoj patriotizam na način na koji to najbolje ume, iako živi daleko od rodnog Niša. On svoje obilato znanje nesebično predaje mladim fizičarima Srbije koristići Skajp.

 

Ja preko Skajpa već treću godinu zaredom držim predavanja deci u Zimskom kampu fizike u Sokobanji. Ovog januara govorio sam im o Nikoli Tesli, njegovom životu i pronalascima. Smatram da je veoma važno da mališani u uzrastu u kojem pohađaju kamp, a u pitanju su učenici viših razreda osnovne skole, čuju nešto više o našem slavnom pronalazaču. Na predavanjima decu uvek podučim i tome šta valja činiti da bi se postalo pošten i dobar čovek.

Vođeni ovim rečima profesora Pokrajca, apelujmo na sve učene ljude našeg rasejanja da slede njegov i primere njemu sličnih, jer pravo bogatstvo dijaspore ne leži u doznakama koje i te kako podupiru bruto nacionalni dohodak, već u intelektu i znanju koje srpskoj emigraciji ne manjka.

 

Ivan Kalauzović Ivanus

0