Kad god pomislimo na visoke zarade, dnevnice, dobro plaćene honorare, uvek to povezujemo sa poslovima brokera, bankara, lekara, advokata. Medjutim, stručnjaci se ne bi složili sa tim. S obzirom na razvoj nauke i tehnologije, sve se više stavlja akcenat na nova zanimanja, na ona koja možda i nikad ne bismo pomislili da postoje.

Prilikom upisivanja u srednju školu, a kasnije i na fakultet, roditelji nameću deci  zanimanja koja su u njihovo vreme bila aktuelna, misleći da će i sutra od toga dobro zaradjivati i da će postati milioneri.

Postoji mogućnost da u budućnosti poslovi koje danas radimo budu potpuno drugačiji. Kao što je danas jedno od modernih zanimanja konsultant za medije,  tako bi ubuduće mogao da bude na primer vertikalni farmer,  broker za vreme, lični menadžer za brendove. Ne mora da znači da ukoliko je zanimanje atraktivno da će biti i dobro plaćeno.

Ovo je TOP 10 najzanimljivijih poslova na svetu,  neki zvuče neverovatno ali su istiniti.

1. Domar rajskog ostrva

Ben Southallu, 34 godine, izborio se izmedju 35000 kandidata za ovaj posao, na kome je u obavezi samo da pliva, istražuje i opušta se. Ugovor koji je potpisao vredi 111 000$, i sada živi u trosobnom apartmanu hotela sa 5 zvezdica.

2. Ocenjivač udobnih soba

Studentkinji iz Birmigena je sleteo posao iz snova pravo u krila. Spavanje i odmaranje na poslu više neće biti nikakav probelm, za devojku koja je izabrana da testira udobnost i luksuz kreveta i hotelskih soba za mesec dana, još će biti i plaćena za to, neverovatnih 1 000 funti za spavanje u jednom krevetu.

3. Ocenjivač hotelskih tobogana

Tomi Linč, ispitivač udobnosti tobogana odmarališta. Izmedju ostalog, proverava brzinu,  sletanje, količinu vode, moguće opasnosti i sve ostalo.

4. Stručni degustator prostitutki

Haime Rascone čovek koji obavlja posao koji zvuči previše čudno da bi bio istinit, kontrolu kvaliteta u krevetu! Evo kako izgleda radni dan gospodina Rascone-a: Devojka koja se želi pridružiti vip pratnji prvo prolazi intervju, psihološko ispitivanje i slikanje, a onda je lično oproba i sam Reascone. Posao je takav da mesečno može isprobati i 70-100 devojaka.

5. Profesionalni kontrolor kvaliteta vina

Sonoma Counti svakodnevno degustira najbolje vino poznatih vinarija širom kalifornijske obale. Još je za sve to plaćen 10 000$ mesečno. Jedno je sigurno, nikad ne dodje potpuno trezan kući.

6. Degustator slatkiša

Jedan od najboljih poslova sveta zapao je  Hariju Villsheru (12 godina), koji je postao profesionalni degustator slatkiša. Hari kaže da se nakon prvih dana osećao kao da je u Alisinoj zemlji čuda, svi su oko njega i on je glavni sudija o ukusu svih slatkiša.

7. Ispitivač kvaliteta prezervativa

Australijski proizvodjač pozvao je sve zainteresovane za, kako  oni tvrde, najbolji posao sveta. Durex menadžeri vrše selekciju i primaju samo 200 kandidata, starijih od 18 godina, naravno. Posao se ne plaća mnogo, ali kandidati dobijaju bonus devojku za ispitivanje kvaliteta.

8.World of Warcraft ispitivač

Da li igrate WOW!? Da li ste dobri u njemu!? Ako je odgovor DA, možete se prijaviti za posao koji 12 miliona igrača mogu samo sanjati- profesionalni tester wow proizvoda, tačnije igara. Jedini uslov je da igrate najmanje 4 sata dnevno.

9.Direktor zabave muzeja

Šestogodišnji dečak dobio je impresivan posao. Prvo je tražio da bude glavni direktor čitavog muzeja , a onda su mu ipak dali, malo manje vrednu ulogu, direktora zabave muzeja. Njegov posao je da organizuje i uredi zabavni prostor za mališane kako bi na najbolji način proveli dan. Možda ovo nije najbolji posao za odrasle, ali za šestogodišnjeg mališana svakako jeste.

10. Biciklistički fotograf za Google mape

Google je unajmio dvojicu srećnika da voze tricikle i fotografišu istorijske znamenitosti oko Francuske, koji se kolima nepristupačni. Ova neverovatna naprava ima čak 9 kamera, GPS i neverovatnu sposobnost slikanja 3D slika koje direktno šalje gosn Guglu.

google.com

Evo i liste poslova  za koje stručnjaci predvidjaju da će biti najplaćeniji u budućnosti:

1. Digitalni arhitekta, koji će dizajnirati virtualne zgrade za propagandne poruke.

2. Negovatelj starijih osoba u njihovim domovima.

3. Konsultant za dobrobit starijih osoba specijalizovan za ličnu negu.

4. Osoba za izradu delova tela za atletičare i vojnike.

5. Vertikalni farmer, koji će useve sejati vertikalno kako bi uštedeo na prostoru.

6. Kontrolor klime, odnosno osoba koja će upravljati i menjati vremenske

obrasce.

7. Osoba za dizajniranje i upravljanje hologramima virtualnih ljudi.

8. Broker za vreme, koji će upravljati vašim viškom vremena koje ćete moći

nekom ponuditi u zamenu za novac ili neku drugu robu.

9. Lični menadžer za brendove, koji će razvijati i upravljati vašim ličnim

brendom.

10. Haptički programer, koristi nauku dodira za razvoj proizvoda.

Izvor: b92.net

Katarina Mladenović 

0