Zakoni bi trebalo da se posmatraju kao ozbiljne stvari i skup propisa koji postoje da bi regulisali odnose i kako ne bi bilo nepravde među ljudima. Postoje mnogi zakoni koje mi i ne razumemo ali ipak moramo da ih poštujemo, ali ipak može se desiti da naiđemo na neke potpuno bizarne, čak i smešne. Iako su zakoni ozbiljna stvar, u svetu postoji bezbroj onih čiji nam smisao nije baš najjasniji. Čak i u današnje vreme, u raznim delovima sveta možemo naići na neke najbizarnije zakone za koje teško možemo i da poverujemo da su zaista pravi zakoni. Ovde ćemo navesti samo neke od njih koji i dan danas važe.

 

 

1. U Libanu će svaki muškarac koji bude uhvaćen u seksualnom odnosu sa muškom životinjom biti osuđen na smrt, dok je seks sa ženskom životinjom sasvim u redu.

2. Ukoliko si devica ne možeš se udati! Da, takav zakon zaista postoji! U Guamu je zabranjeno devojkama da se udaju ukoliko su još uvek device! Ovo ostrvo na Pacifiku ima muškarce koji za platu razdevičuju devojke.
3. U Arapskoj državi Bahreinu je zaista teško biti lekar ako ste muškog pola, pogotovo ginekolog. Naime lekari koji su muškarci smeju pogledati intimne organe žena samo gledajući u ogledalo, nikakvo direktno gledanje ili kontakti nisu dozvoljeni.

4. U gradu Logibirnu, gradu na Arktiku, zakonom je zabranjeno da umrete! Na groblju u ovom gradu više nema mesta, tako da ukoliko vas čeka skora smrt, vlasti će vas prebaciti na kopno da biste mogli da umrete tamo, inače možete biti kažnjeni.

5. Ako kojim slučajem boravite u Danskoj i tamo prekršite neke zakone koji vas mogu strpati u zatvor nemojte da brinete, jer u ovoj zemlji nije zabranjeno bežati iz zatvora.


6. Ni Evropska unija ne zaostaje u donošenju smešnih zakona. Tako prema propisima sve banane koje se uvoze u EU moraju biti 14 centimetara dugačke a 2,7 centimetara široke. Voće ne sme biti oštećeno niti skroz zrelo. To nije jedini čudan zakon EU koji se tiče voća i povrća, naime do skora smeli su se prodavati samo krastavci koji su zakrivljeni.

7. Ako odete da živite u Australiji morate znati da možete davati imena samo svojim ljubimcima koje ne nameravate da ubijete i pojedete. Tamo ne smete davati imena životinjama koje planirate da pojedete.

8. Ako se nađete u Švajcarskoj moraćete da dozirate unos tečnosti jer je neophodno da vodite računa o tome kada ćete vršiti nuždu. Ako se pitate zašto, tamo je zabranjeno da puštate vodu iz vodokotlića nakon 22 sata.

9. Pitate se zašto Japanci nemaju problema sa gojaznošću? To je zato što oni imaju poseban zakon koji im zabranjuje da budu debeli. Naime muškarcima u Japanu je zabranjeno da imaju struk veći od 80 centimetara, dok je ženama dozvoljeno da imaju do 90 centimatara. Ma koliko je čudan ovaj zakon moramo priznati da je veoma koristan.

10. Zakon da treba da gledate svoja posla i da ne pomažete drugima u nevolji je najbolje predstvaljen u Kini. Tamo je zabranjeno da spasete osobu koje se davi iz razloga što na taj način menjate sudbinu utopljenika.

 

Sandra Nikolić

 

izvor:opusteno.rs, blic.rs

 

0