Verovatno većina nas nije imala predstavu o tome kako se kreću cene nekih od najpoznatijih slika na svetu, verovali ili ne , u pitanju su više stotina miliona dolara. Većina najpoznatijh dela stvorenih pre 19. veka nalazi se u muzejima i retko se prodaje jer se smatraju neprocenjivim. Čuvena Mona Liza Leonarda daVinčija nikad nije bila na prodaju, ali je 1862. za njenu turu po SAD, muzej Luvr izdvojio 100 miliona dolara za njeno osiguranje, a u današnje vreme to bi odgovaralo neprevaziđenoj cifri od 713 miliona dolara.

 

Trenutno, rekordnu cenu drži slika naslikana 1948. godine pod nazivom No. 5. Verovatno mislite da je stvaralac ove slike neki poznatiji slikar poput Van Goga, Pikasa, Monea, ali varate se. Pogledajte koje su to najskuplje plaćeme slike koje su se našle u ovonedeljnoj Top 10 rubrici.

 

1. No. 5 iz 1948. od Džeksona Poloka koja je prodata 2006. godine za neverovatnih 140 miliona dolara. S obzirom na inflaciju, smatra se da bi danas ova slika koštala čak 150 miliona dolara.

2. Žena III, Vilen de Kuning plaćena 147,9 miliona dolara.

 

3. Portret Adele Bloh- Bauer I, Gustav Klimt plaćena 144,2 miliona dolara.

4. Portret Dr Gašet, Vinsent Van Gog plaćena 138,4 miliona dolara.

 

5. Bal du moulin de la Galette, Pjer Ogist Renoar plaćema 131 milion dolara.

 

6. Garcon a la Pipe, Pablo Pikaso 102,3 miliona dolara. Ova slika prikazuje dečaka koji drži lulu u ruci.

7. Nude, Green Leaves and Bust, još jedna Pikasova slika plaćena 106,6 miliona dolara, na kojoj je naslikao njegovu ljubavnicu i muzu Mari-Terezu Vlter, 1932. godine.

8. Dora Maar with Cat, takođe Pikasova slika prodata za 102,7 miliona. Naslikana 1941. godine i predstavalja jedno od poslednjih Pikasovih portreta. Ovu sliku opisao je kao neprijatan prikaz njegove ljubavnice Dore Maar, sa kojom je proveo čak 10 godina.

9. Irises, Vinsent van Gog, prodata za 102 miliona. Ovu sliku naslikao je godinu dana pre njegove smrti. 1987. godine postala je jedna od najskupljih slika prošlog veka. Prodata je Alanu Bondu, a kasnije muzeju Ghetty.

10. Portrait of Joseph Roulin, Van Gog. Ovo je jedan od šest portreta na kojima je Vang Gog naslikao svoje bliske prijatelje. Roulin je u uniformi koju je uvek nosio sa ponosom.

 

 

Jovana Krstić 

 

Izvor: wannabe.com

0